Vali keel

Kõik osalejad said endale kingituseks temaatilise t-särgi. Fotol 1.b klassi lapsed. Fotod: Rene Leiner

9. septembril täitus meie kooli võimla tervelt nelja koolitunni jooksul energiast pakatavate esimese klassi õpilastega, kellele olid külla tulnud Tartu Ülikooli korvpallikooli treenerid Jano Kunts ja Liina Vähi. Seda kõike ühe ägeda ja vahva korvpallile keskenduva “Kooliprojekti” raames.

Eesti Korvpalliliit alustas juba 2015. aastal projektiga “100 Kooli”, mille raames viidi läbi korvpallinäidistunde algklassilastele.
 
“Projekti eesmärk on külastada erinevaid koole üle Eesti, kus viiakse läbi näidistunnid. Eesmärk on kutsuda algklasside õpilasi korvpalli mängima. Lisaks soovime parandada koolide kehalise kasvatuse tundide varustust ning loodetavasti saavad õpetajad ka uusi ideid, mida edaspidi tundides teha,” rääkis Tartu Ülikooli Akadeemilise Spordiklubi (TÜASK) korvpallikooli spordijuht Esko Tõnisson.
 
Näidistunnid on mõeldud esimese kooliastme lastele. Raatuses toimunud tundides mängiti erinevaid mänge, mille käigus said lapsed harjutada nii põrgatamist, söötmist kui ka viskamist. 

Peale trenni olid 1.a klassi poisid Kris-Aron ja Jarek rõõmsad ja rahulolevad. “Mulle meeldis kõige rohkem kullimäng, kus ise kull olin. Seisin alguses korvpalliväljaku keskel, teised pidid jooksma ühelt väljakupoolelt teisele ning mina proovisin neid kinni püüda. Kelle kinni sain, need jäid ka kulliks,” kirjeldas Jarek oma lemmikmängu.

Kris-Aronile meeldis aga kõige enam pallide püüdmise mäng, kus treener seisis lastest moodustunud ringi keskel ja viskas lastele kordamööda palli. Kes kinni ei püüdnud, pidi maha istuma.

Korvpalliga on mõlemad poisid juba varemgi kokku puutunud. “Elasime perega kolm aastat Lätis ja seal käisin emaga mänguväljakul palli viskamas. Kui olin neljane, siis viskasin hästi kõrgele ja palju palle läks sisse. Nüüd kasvasin suureks ja tulime Tartusse elama,” räägib seitsmeaastane Kris-Aron. Jarekil on aga korv püsti pandud maakodus, kus ta siis seda isa ja emaga mängib.

Teeb rõõmu, et mõlemad poisid ja nende pered on liikumisharrastust kõrgelt väärtustanud. Küsimusele, kas poisid edaspidi ka oma spordiharrastusi tõsisemalt korvpalliga seovad, vastas Jarek, et tema kossutrenni ilmselt ei lähe, sest käib juba jalgpallis ja eelmisel aastal käis kergejõustikus. 

“Mina võib-olla lähen, kuigi mul on praegu samal ajal parkuuri trenn,” jätab Kris-Aron oma võimalused korvpalluri tulevikust veel lahtiseks.


Õnnelikud klassivennad Kris-Aron ja Jarek peale kosutavat kossutundi.

Lapsi juhendasid TÜASK korvpallikooli treenerid, kes andsid lisaks laste trenni kutsumisele ka õpetussõnu ja head emotsiooni. Lastele jäeti mälestuseks Eesti Korvpalliliidu ja TÜASK korvpalli kooli poolt särgid. Projekti eestvedaja on korvpalliliidu projektijuht Jalmar Joosep Saar.

Klassijuhataja Luule Vaht ütles, et lapsed nautisid korvpallitundi täiel rinnal. “Selline liikuma kutsuv sissejuhatus koolinädalasse on suurepärane vaheldus. Kõik lapsed olid tegevusse kaasatud ja liikusid rõõmuga. Sellised tunnid on koolis edaspidigi oodatud ning kindlasti ootame koos lastega põnevusega ka septembri lõpus toimuvat spordipäeva.”

Esko Tõnissoni sõnul osaleb ta läbi TÜ korvpallikooli selles projektis juba kuuendat korda. “Olen sellest projektist alati positiivse emotsiooni saanud. Kuna lastele meeldib korvpall kui mäng, saavad nad ka ise sellest hea emotsiooni, uued sõbrad ja oskused kogu eluks.”

Kooliprojekt toimub FIBA Youth Development Fondi toetusel.

Vaata ka kossupäeva fotogaleriid.


Tartu Raatuse Kool   |  Aadress: Raatuse 88a, 51009 Tartu   |   tel: 7 461 721   |   e-post: kantselei@raatuse.tartu.ee  |   Registrikood: 75006820