Vali keel

Emad koos lastega ülesandeid lahendamas. Foto: Kristiina Pavlenko

Pühapäeval tähistasime kõikjal Eestis taas emadepäeva. Raatuse 2. klasside õpilased, koos oma emade ja õpetajatega, tegid seda juba möödunud reedel. 

“Pool aastat tagasi, novembris 2023, õhku pillatud lubadus on täidetud. Nimelt kogunesid siis koos lastega toimetama 2. klasside laste isad ja vanaisad (meenuta siit) ning ette mõeldes sai välja öeldud idee maikuu teisel nädalal kutsuda kokku meie õpilaste emad,” rääkis Tiina Vink, üks emadepäeva korraldamises kaasa löönud klassijuhatajatest.

Kui lapsi on selles lennus kokku 83, siis emasid kogunes reedesel tööpäeva hommikul kooli väga palju, tervelt 63. 

Päeva sissejuhatuseks kõlas üks paljudest Juku naljadest.

Ema ja Juku lähevad lasteaiast koju. Nende ees on suured koerad. „Kas sa kardad?“ küsib Juku.

„Ei, ma olen ju koos sinuga, mehega,“ vastab ema. 

„Ka mees ei karda, kui ta on koos emaga,“ tõdeb Juku. 

Ei tea, kas emad kartsid, kuid kahe tunni sisse mahtus tervelt viis töötuba. 

Õpetaja Kristiina Pavlenkoga tuletasid emad meelde enda lapsepõlve mänge, mida veel paberil mängiti. Meenutuste karikast valgusid välja "Trips-traps-trull", "Poomismäng", "Laevade pommitamine", “Kartulikuhi” ja luuletuse/jutu kirjutamine, kus paber keeratakse rulli ja kaaslasele jäetakse näha ainult viimane sõna. Samas olid mõned emad sel moel hoopis inimese joonistamist mänginud.

Mänge mängiti suure õhinaga ning lubati jätkata ka kodus.

Õpetaja Riin Jürgenson, kelle suureks huviks on ristsõnad, pani kokku teise klassi õppematerjali kordava ristsõna. Töö toimus väikestes rühmades. „Oleme ju Liikuma Kutsuv Kool, seega küsimused paiknesid avatud õpiruumi alal, kust siis kordamööda neid otsimas käidi. Lahendused mõeldi ja kirjutati koos,“ ütles Riin. 

Õpetaja Eret Rennig pani arvutisõbrana proovile emade ja laste teadmised loodusest. “Mängisime Kahoot mängu, milles lapsed olid alguses isegi vilunumad kui emad,” sõnas alati naerusuine Eret.

Küsimused olid koostatud terve õppeaasta vältel läbitud teemade kohta. Oli nii lihtsamaid küsimusi kui ka parajaid pähkleid, mis isegi emad kukalt kratsima panid. Õpetajate sõnul oli tore näha vanema ja lapse vahelist koostööd, emotsioone õnnestumise ja ka ebaõnnestumise korral ning emade üllatavaid nägusid, kui laps ka raskematele küsimustele vastuseid teadis.“

Meie kooli üks tugevustest on draamaõpetuse tund. Võib-olla on see perede jaoks siiani veidi segadust tekitav. Sel korral kaasati ka draamaõpetaja Kadri Kosk, kelle juhtimisel treeniti mälu, oldi dirigent ning kokkuvõttes mõisteti, mis tunne on ennast erinevatesse rollidesse panna. 

Teiselt korruselt neljandale on päris palju samme, et rollist välja tulla…aga võib-olla ka mitte, sest õpetaja Tiina Vink kasutas kord nähtud formaati saatest, kus lähedased inimesed otsustavad, kes neist on jaanuarist maini rohkem sukeldunud, tunneb paremini liiklusmärke, sööb jäätise kiiremini ära, on osavam hüppenööriga hüppamisel jne.

“Imearmas oli näha ema ja last omavahel rääkimas. Suhtlemine ja omavaheline koostöö oligi selle lõunapausi eesmärk ja see sai täidetud,” ütles Tiina lõpetuseks.

Täname siinkohal veelkord õpetaja Riinu, kes pool aastat tagasi isadepäeva tähistamise mõtte, mis nüüd emadepäevaks üle kandus, välja käis ning kõiki meie 2. klasside klassiõpetajaid selle ideega kaasatulemise eest - suur aitäh!

Tartu Raatuse Kool   |  Aadress: Raatuse 88a, 51009 Tartu   |   tel: 7 461 721   |   e-post: kantselei@raatuse.tartu.ee  |   Registrikood: 75006820