Vali keel

Karl Pärtel koos noorte kaasnäitlejate Teele Piibemanni ja Elina Masinguga. Foto: Erlend Štaub

Täna jõuab Eesti kinokülastajate ette verivärske Eesti mängufilm “Emalõvi”, mille režissöör on Liina Triškina-Vanhatalo ning kus noormees Pauli osas astub üles Raatuse kooli vilistlane Karl Pärtel. Võtsime noorel näitlejal hõlmast kinni ja puhusime veidi juttu, mille tulemi nüüd teieni toome. Ja muidugi minge kinno! See film puudutab.

Karl, lõpetasid meie kooli 2023. aasta kevadel, millega tänasel päeval tegeled, kus õpid?

Läksin pärast Raatuse kooli lõpetamist edasi õppima Tartu Jaan Poska Gümnaasiumisse. Hetkel olen tihedalt seotud enda filmiga. Nimelt teen 11. klassi lõputööks lühifilmi. Praeguseks on juba võttepäevad läbi ja nüüd on käsil intensiivne monteerimisperiood.

"Emalõvi" film räägib ema ja tütre ummikusse jooksnud suhtest, armastusest ja selle mitte väljendamisest. Kuidas sina sellesse filmi sattusid?

Üks mu tuttav saatis mulle lingi, kus oli kirjas, et otsitakse mängufilmi näitlema 15-18-aastast poissi ning kuna ma sellel hetkel olin just saanud 15-aastaseks, siis mõtlesin proovida. Juba mõned päevad hiljem kirjutas mulle castingu režissöör ja kutsus AllFilmi stuudiosse proovi.

Tegime koos ühe näitlejaga paar stseeni läbi. Pärast castingut arvasin, et ma ei saa filmi, sest kõik ei läinud nii nagu oleksin tahtnud. Väga suur oli aga üllatus, kui tehnoloogia tunni ajal helistati ja öeldi, et tahavad mind sellesse rolli kinnitada. Minu tegelaskuju nimi on seal Paul.

Kes Paul filmis on?

Ta on 17-aastane vägivaldse noortejõugu üks peamistest liikmetest, mille juht on tema ekstüdruksõber Mariann (Elina Masing). Paul on endas ebakindel, mistõttu püüab end liidritele tõestada. Pauli isa Priitu mängib Margo Teder.

Mis filmi tegemise perioodist kõige enam meelde jäi?

Kõige enam jäi meelde see, kui filmisime stseene jalakäijate tunnelis. Neis stseenides oli väga erinevaid noori taustanäitlejaid. Väga põnev oli nende inimestega tutvust teha ja koos stseenides mängida.

Milliste näitlejatega pidid kõige rohkem võtetel kokku puutuma ja kes jätsid võtteplatsil kõige eredama mulje?

Kõige rohkem oli mul stseene Elina Masingu ja Nils Mattias Steinbergiga. Kõik “Emalõvi” näitlejad olid väga meeldejäävad, kuid kõige enam meeldis mulle see, et Katariina Unt (Helena rollis) jagas palju väga tähtsaid ja olulisi näpunäiteid, kuidas võiksin rolli sisse elada.

Kellele soovitad filmi vaatama minna ja miks?

Kõikidele inimestele. Film sobib nii noortele kui ka täiskasvanutele. Igaüks leiab sellest filmist paralleele enda või mõne tuttava eluga. Eriti soovitan minna seda filmi vaatama terve klassiga. Ehk paneb film nii mõnegi inimese oma senised tegevused ümber mõtestama. 

Tõenäoliselt oli see sinu esimene kogemus filminäitlejana - millise kogemuse sellest ellu kaasa võtad, mida see õpetas?

See oli tõesti minu esimene kogemus filminäitlejana, kuid olen ka varasemalt näitlemisega seotud projektides kaasa löönud. Film õpetas palju, kuid ennekõike kannatlikkust. Stseenide vahel oli palju ootamist, kuid mulle see meeldis. Sel hetkel oli võimalik end järgnevateks stseenideks valmis panna.

Kas on plaan ka oma tulevikku näitlejaametiga siduda?

Kindlasti tahaksin veel edaspidi näitlemisega tegeleda. Eestis on võimalik näitlemist õppida, kuid kaalun seda teha ka välismaal. Filmimaailmast ma kaduda ei plaani. Pigem püüdlen selle poole, et ka edaspidi filmidega seotud olla. 

Soovime Karlile tuult tiibadesse ning ootame alati tagasi meie tänaseid õpilasi inspireerima!


Karl (vasakult esimene), filmis tema isa kehastanud Margo Teder, Katariina Unt, Ivo Uukivi, režissöör Liina Triškina-Vanhatalo, Teele Piibemann, Joonas Mikk ja Elina Masing. Foto: Erlend Štaub

Vaata ja loe “Emalõvi” treilerit filmi kajastusi meedias:

Filmi treiler

Filmi Facebooki leht

Režissöör Triškina-Vanhatalo "Emalõvist": parem on vaataja läbi raputada, mitte kätt hoida

Arvustus. "Emalõvi" kõõlub sotsiaaldraama ja trilleri piirialal

Katariina Unt: "Emalõvi" perekonna olukord on kujuteldamatu

Intervjuu režissöör Liina Triškina-Vanhatalo: lapsevanemal tuleb iga päev ära tabada oma roll

"Emalõvi" režissöör: Teele oli 15-aastane kui hakkasime filmima. Muidugi oli küsimus, kuidas ta selle üle elab


Filmi meeskond pidulikul esilinastusel. Foto: Erlend Štaub


Tartu Raatuse Kool   |  Aadress: Raatuse 88a, 51009 Tartu   |   tel: 7 461 721   |   e-post: kantselei@raatuse.tartu.ee  |   Registrikood: 75006820