3. aprillil avati Küüni tänaval omanäoline kunstiprojekt, kus eksponeeritakse tuntud Tartu elanike, siin sündinud või töötanud inimeste portreid, mille on taaskasutatavatest materjalidest loonud Tartu ja Tartumaa koolide 4.-9. klasside õpilased. Töid saab näha kuni 2. juunini. Kunstiprojekt on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Näitusel on üleval 22 erinevat teost, milles peegeldub kunstnike rühma isikupära.

Portreteeritavad valisid välja õpilased ise ning nende hulgas on väga erinevate elualade esindajaid - teatri-, muusika ja kirjandusega seotud inimesi, koolijuhte ja haritlasi, aga ka sotsiaalmeedia sisulooja, Rakett 69 võitja ning üks president.

Õpilaste koosloome tulemusel valminud töödel näeme, millistena on lapsed portreteerinud Ott Seppa, Hando Runnelit, Peeter Volkonskit, Ivar Põllut, Kristiina Ehinit, Marju Lauristini, Arnold Rüütlit või Tartu Vaimu ennast. Näituselt leiame ka Oskar Lutsu, Jaan KaplinskiMaarja Johanna MägiMerle Jäägeri, Gunnar Grapsi, Henri Karpovi ehk Hensugusta ja veel mitme Tartuga seotud inimese portreed.

“Olen kunstitundides õpilastega juba pikemat aega kasutanud erinevaid taaskasutust võimaldavaid materjale ja nii tekkis mõte algatada Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 toel erinevaid koole ühendav suurem projekt. Tänases keskkonnahoiule keskendunud maailmas on alati hea leida viis, kuidas juba olemasolevast midagi luua ja seda ära kasutada,” rääkis näituse kuraator, Tartu Raatuse Kooli kunsti- ja draamaõpetuse õpetaja Kadri Kosk.

Tema sõnul omandavad lapsed just läbi tegevuse keskkonnasäästlikku mõtteviisi kõige paremini. “Õpikust ja internetist lugeda või õpetaja juttu kuulata on üks asi, ise tegemine hoopis teise mõjuga. Ühisloome rõhub ka koostööle kui taaskord väga olulisele oskusele tänapäevases maailmas.”

“Kadri on koolis alati loova mõtlemise ja innovaatiliste ideedega silma paistnud. Mul on hea meel, et seekordne kastist välja mõtlev projekt jõuab koolimaja seinte vahelt kõikide linnakodanike ja meie külaliste silme ette. Olen teadlikult töid enne näituse avamist mitte vaatamas käinud, mistõttu saab ka mulle olema põnev näha, millega meie ja teiste koolide loovusest pakatavad lapsed on hakkama saanud,” kiidab oma õpetajat Tartu Raatuse Kooli direktor Toomas Kink.

Kunstiprojekti avamisel astusid üles ka kolm noort Jaapani muusikut - Shiori Sakurai, Natsuki Sakamoto ja Shingo Takase, kes moodustavad muusikaliste töötubade läbiviimisele keskendunud koosluse Otomic. Ka nende sõnum on seotud keskkonnasäästlikku mõtteviisiga. Koos Raatuse kooli õpilastega musitseeriti taaskasutusmaterjalidest valmistatud pillidel.

Kunstiprojektis osalenud koolidest väärib eraldi esiletõstmist Ülenurme Gümnaasium, kus valmis tervelt kuus näituse tööd, millest kolmel kujutatud kooli kolm viimast direktorit - Tarmo Kerstna, Olev Saluveer ja Tõnu Tender.

Kooli praeguse direktori Tõnu Tenderi sõnul tuli see tema jaoks suure üllatusena. “Eesti vanasõna ütleb: "Teisi ei tohi enne kiita kui kott soola ühes ära söödud". Soolakotti ei ole me koos veel ära söönud, kuid kiidan ja tänan siiski tegijaid," ütles Tender.

Vaata-kuula ka:

Video näituse avamisest (sisaldab ka videolõike Aktuaalsest Kaamerast ja Terevisioonist)

Video näitusel olevatest töödest koos autorite ja juhendajate nimedega

Jaapanlased musitseerisid koos meie õpilastega taaskasutusmaterjalidest pillidel

Video jaapanlaste töötubadest ja kontserdist koolis

Fotogalerii näituse avamisest

Fotogalerii jaapanlaste töötubadest ja kontserdist koolis

Kadri Kose intervjuu KUKU Raadiole (vali Tartu linnasaade 11-04-2024 ja kuula alates 00:57) või kuula Spotifys (alates 1:16)

Muusikute ja õpilaste ühislooming tõi jaapanlannal pisara silma (Õhtuleht)

Kuulsate tartlaste portreed on loodud mahajäetud prahist, autoriteks õpilased (Tartu Postimees)

KAS TUNNED ÄRA? Tuntud tartlaste portreed valmisid eriskummalistest materjalidest (Eesti Päevaleht, LP, Delfi)

Kadri Kosk Terevisioonis

Fotogalerii, kuidas tehti Terevisiooni

Tartu koolinoored kaunistasid Küüni tänava tuntud tartlaste portreedega (AK uudised)

Fotogalerii, kuidas tehti AK uudiseid