1.-3. aprillini toimusid Tartu Raatuse Koolis õpitoad, mida viisid läbi kolm noort, kuid kõrgetasemelist ja juba tunnustatud muusikut Jaapanist. Õpitubades valmistati koos 40 õpilasega taaskasutusmaterjalidest muusikainstrumendid ning õpiti nendega musitseerima. 

Tulemit esitati 3. aprillil koolis toimunud kontserdil ning kunstinäituse “Tartlaste portreed taaskasutusmaterjalidest” avamisel Küüni tänaval nurgal, kus külma ilma trotsides .

“Otsisime näituse avamiseks esinejat. Selle käigus selgus, et Tartusse saabuvate Jaapani muusikute idee on sarnaselt meie kunstiprojektile samuti otseselt taaskasutusega seotud ning läbirääkimised töötubadeks ja esinemiseks võisid alata,” ütles Raatuse kooli arendusjuht Rene Leiner.

Noori juhendasid Shiori Sakurai, Natsuki Sakamoto ja Shingo Takase, kes moodustavad muusikaliste töötubade läbiviimisele keskendunud koosluse Otomic ning saabusid Eestisse SA Tartu 2024 ja EU-Japan Fest toel. 

“Meie soov on julgustada õpilaste loovust, keskkonnateadlikkust ja muusikaga tegelemist. Meie töötubades osalemiseks ei ole vaja mitte mingisugust eelnevat muusikalist tausta või oskusi,” rääkis jaapanlaste tiimi liige, juba kolmeaastaselt klassikalise klaveri õpinguid alustanud Shiori Sakurai. Käesoleval eluetapil keskendub ta peamiselt varajasele muusikaõpetusele ning viib läbi osaluskontserte ja muusikaga seotud töötubasid.

Kolmepäevase töötubade sessiooni käigus tutvustati Raatuse kooli õpilastele Jaapani kultuuri, üheskoos meisterdati taaskasutusmaterjalidest pillid ja harjutati neil erinevat muusikat.

Vaatame nüüd lähemalt, kes on need kolm andekat noort muusikut, kellega Raatuse kooli lastel õnnestus eksklusiivselt kolmel päeval koos koos musitseerida.

Natsuki Sakamoto on lõpetanud Tokyo muusikakolledži klaveri erialal ja täiendas end samas kolledžis klahvpillide erialal. Ta on õppinud muusika töötubade tehnikat Londonis Guildhalli muusika ja draama koolis, BBC sümfooniaorkestris ja Casa da Musica's Portugalis. Natsuki on mitmekülgne muusik, kes produtseerib ja juhatab muusikaprogramme ning on viimastel aastatel juhatanud kontserte ja koolitanud nooremaid muusikuid. Ta on Tokyo muusikakolledži dotsent ja osalise tööajaga õppejõud Wayo ülikoolis.

Shiori Sakurai alustas klassikalise klaveri õpinguid juba 3-aastaselt ja on lõpetanud Toho Gakuen kolledži muusikaosakonna. Ta on võitnud mitmeid rahvusvahelisi ja kodumaiseid konkursse ning tal on olnud mitmeid edukaid esinemisi Viinis, Münchenis ja Londonis. Shiori otsib võimalusi, kuidas kasutada muusikat kommunikatsioonivahendina ja osaleb muusikalistes sotsiaalprojektides puudust kannatavatele inimestele. Praegu keskendub ta peamiselt varajasele muusikaõpetuse alates inimese sünnihetkest ning viib läbi osaluskontserte ja muusika töötubasid.

Shingo Takase on eristipendiaadina lõpetanud Tokyo Kunstide Ülikooli kolmeaastase programmi, jõudes selleni esimese ennetähtaegse lõpetajana. Teetähiseks oli ka tema esinemine ülikooli lõpukontserdil. Solistina omandas Shingo magistrikraadi Karlsruhe Muusikaülikoolis, kus muuseas on professoriks ka Kalle Randalu, kes oli ka üheks õppejõuks kelle käe all Shingo Karsruhes õppis. 2011. aastal saavutas Shingo tunnustuse kui läbi aegade noorim Jaapani üleriigilise puhk- ja löökpillide konkursi finalist, saavutades löökpillide arvestuses kokkuvõttes kolmanda koha.

Jaapani muusikute töötoad olid seotud Raatuse kooli poolt juhitud kunstiprojektiga, mille raames valmis Tartu ja Tartumaa kooliõpilaste näitus "Tartlaste portreed taaskasutusmaterjalidest", mis kuulub Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammi.

Vaata-kuula ka:

Meelolukas lühikokkuvõte 1. päevast (Jaapani muusikute grupi Otomic Instagram)

Meelolukas lühikokkuvõte 2. päevast (Otomic Instagram)

Meelolukas lühikokkuvõte 3. päevast (Otomic Instagram)

Raatuse kooli eestvõttel avati Tartus tänavanäitus tuntud tartlaste portreedest


Video näituse avamisest (sisaldab ka videolõike Aktuaalsest Kaamerast ja Terevisioonist)

Video näitusel olevatest töödest koos autorite ja juhendajate nimedega

Video jaapanlaste töötubadest ja kontserdist koolis

Fotogalerii näituse avamisest

Fotogalerii jaapanlaste töötubadest ja kontserdist koolis

Kadri Kose intervjuu KUKU Raadiole (vali Tartu linnasaade 11-04-2024 ja kuula alates 00:57) või kuula Spotifys (alates 1:16)

Muusikute ja õpilaste ühislooming tõi jaapanlannal pisara silma (Õhtuleht)

Kuulsate tartlaste portreed on loodud mahajäetud prahist, autoriteks õpilased (Tartu Postimees)

KAS TUNNED ÄRA? Tuntud tartlaste portreed valmisid eriskummalistest materjalidest (Eesti Päevaleht, LP, Delfi)

Kadri Kosk Terevisioonis

Fotogalerii, kuidas tehti Terevisiooni

Tartu koolinoored kaunistasid Küüni tänava tuntud tartlaste portreedega (AK uudised)

Fotogalerii, kuidas tehti AK uudiseid