Novembris ja detsembris tõi meie kooli igapäevaellu juba teist aastat järjest vaheldust Gruusia noorte saadik, kelleks sellel aastal on Giorgi Koridze, viies läbi oma riiki tutvustavaid tunde ja meeleolukaid kulinaarseid töötubasid nii õpilastele kui õpetajatele. Kuna menu ja huvi oli suur, siis veebruaris lubas ta olla tagasi ning teha veel midagi põnevat. Rääkisime põneva elulooga Giorgiga, kelle elu Eestis algas hoopis Vanemuise balletitantsijana, veidi pikemalt ja toome selle nüüd ka teieni.


Tundis siin ennast kui kodus

Alustuseks ütleb ta, et kogemus Raatuse kooli külastamisel on olnud fantastiline. “See on täis ilusaid emotsioone ning teie kool on koht, kus ma tundsin end soojalt vastu võetuna”.

Siin ja mujalgi kogetu on aja jooksul Eesti haridussüsteemi teinud üheks tema lemmikutest. 

“Gruusia ja Eesti haridussüsteemide vahel on palju erinevusi. Pean ütlema, et Eesti süsteem on oluliselt arenenum kui Gruusia oma, kuid ma loodan, et me saavutame peagi sama taseme. Oli suur nauding jagada teie õpilaste ja õpetajatega oma kultuuri aspektide jagamist. Endise kutselise tantsijana oli mul eriti hea meel, et enamik küsimusi esitati Gruusia rahvatantsu ja selle tehnika kohta.”


Armastus flamenco vastu

Tulemegi nüüd tagasi tantsimise juurde, mis tegelikult Giorgi Eestisse tõi. 

“Otsus Eestisse tulla sündis üsna kiiresti. Tbilisi ooperi- ja balletiteatris töötades teatas endine kolleeg, kes oli töötanud Vanemuises, et nad otsivad tantsijaid. Saatsin kohe oma CV ja kahe kuu jooksul saabusime koos abikaasaga, kes töötas samuti Vanemuises balletitantsijana, Tartusse. See oli meie teekonna algus Eestis.

Minu jaoks oli Vanemuine oma repertuaari tõttu ainulaadne kogemus. Gruusias oli meil suur rõhk klassikalistel ja neoklassikalistel ballettidel. Vanemuisega liitudes puutusin kokku täiesti teistsuguse repertuaariga, mis andis suurepärase võimaluse kohaneda erinevate stiilidega. Kuigi ma hindan väga kõrgelt klassikalist balletti, on minu kirg siiski karaktertants.”

Vanemuises töötamise ajal õnnestus Giorgil saada ka Eesti Balletiliidu stipendium, mis võimaldas tal omandada flamenkotantsu oskused ning ta hakkas Vanemuise laval flamenkotantse esitama. 

“Mind on alati köitnud Hispaania kultuur, eriti flamenco. Üks minu kõige kallimaid esinemisi oli miniballett “Rütm ja sära”, mille koreograafiaks oli minu hea sõber Matthew James Jordan. See ballett oli täielikult pühendatud flamenkotantsule. Lisaks oli mul rõõm kehastada lastele mõeldud tantsulavastuses “Naksitrallid” oma lemmiktegelast Sammalhabet.”


Tantsijast tarkvarainseneriks

Tänaseks on Giorgi aga tantsukingad sisuliselt varna visanud, kuigi meie õpilastele ta tantsutunnid läbi viis ja sukeldunud tarkvarainseneriks saamise keerulisse protsessi, õppides seda kood/Jõhvis. Kuna söögitegemine tundub olema iga grusiini veres, siis töötab Giorgi osalise tööajaga Kolmes Tillis pitsakokana.

Kuidas tekkis aga kõige selle põneva kõrvalt kandideerida oma sünnimaa noorte saadikuks Eestis?

“Eelmise aasta detsembris korraldasin oma mittetulundusühinguga Kartuli Geni (mis tõlkes tähendab Gruusia geene) ürituse Gruusia kohta. Selle käigus kohtusin esimest korda endise noore suursaadiku Giorgi Mtchedlidzega. Just tema soovitas mul kandideerida. Esialgu ei olnud ma kindel, aga lõpuks pean ütlema, et otsus kandideerida oli õige,” räägib Giorgi, kelle ametiaeg noore suursaadikuna kestab ühe aasta.

Gruusia valitsus korraldab igal aastal uue konkursi selle ametikoha täitmiseks. Võitja saab koos ametikohaga ka eelarve, mida ta saab kasutada oma äranägemise järgi, kusjuures ta peab seda tegema teatud aja jooksul. Näiteks sel aastal oli saadikul aega eelarve kasutamiseks neli kuud, mis detsembriga otsa said. Siiski võib Giorgi noorte suursaadiku tiitliga jätkata üritustel osalemist kuni suve lõpuni.


Toob Gruusia lastele lähemale

“Noorte suursaadikute peamine eesmärk on edendada meie riiki igas aspektis ning luua tugevad sidemed riikide ja kohaliku diasporaa vahel. Kuigi meil on vabadus otsustada, kuidas me eelarvet kasutame, peab meie tegevus olema kooskõlas nende üldeesmärkidega. Usun, et kõige olulisem mõju, mida ma saan oma saadiku rollis koolidele ja noortele avaldada, on nende Gruusia kultuuri sügavamale ja tõelise mõistmisele lähemale viimine, kultuuridevahelise mõistmise soodustamine ja püsivate sidemete loomine. Jagades autentseid teadmisi Gruusia rikkalikest traditsioonidest, ajaloost ja eluviisist, loodan, et suudan äratada vastuvõtva riigi noorte seas uudishimu ja tunnustust.”

Lõppkokkuvõttes on eesmärk ehitada sõpruse ja koostöö sildasid, luues püsiva mõju, mis ulatub kaugemale kui Giorgi ametiaeg suursaadikuna, mõjutades sellega tulevasi põlvkondi kultuurilise mitmekesisuse omaksvõtmisel ja rahvusvaheliste sidemete edendamisel.


Multikultuurne pere kiidab Eesti haridussüsteemi

Oma tuleviku on vähemalt mingiks ajaks otsustanud Giorgi, tema Panamast pärit abikaasa ja nende laps otsustanud siduda Eestiga.

“Praegu on meil plaanis pikaks ajaks Eestisse elama asuda. Me hindame Eesti haridussüsteemi ja perekonnana seame prioriteediks, et meie laps saaks siin kvaliteetse hariduse. Oma majapidamises suhtleme inglise, gruusia, hispaania ja eesti keeles. Inglise keel on kõige domineerivam, kuid mina ja mu naine räägime oma pojaga ainult oma keeltes. Vabal ajal käime sageli õues ja naudime kvaliteetseid hetki ilma erinevate nutiseadmeteta.”

Maarjamaal olles igatseb lõunamaa poeg kõige enam Gruusia toitu ja sealseid majesteetlikke mägesid. Eestis ei meeldi talle ainult meie pikk talv, kõige muu osas on ta siin väga õnnelik. Seejuures üheks huvitavamaks loodusavastuseks on seni olnud soode külastamine.

“Minu poeg saab eesti keelest väga hästi aru ja see on tegelikult tema tugevaim keel, mille ta on ära õppinud lasteaias. Mu naine räägib eesti keelt vabalt, aga mina olen ainus, kes ei ole seda veel õppima hakanud. Alustasin enne meie poja sündi A1-taseme kursust, kuid kursuse viimastel nädalatel tuli ilmale meie poeg ja ma ei saanud õppimist jätkata. Siiski plaanin varsti need õpingud uuesti käsile võtta.”

Vaata ka ülevaatlikku videot ja pildigaleriid Giorgi külastustest Raatuse kooli.


Gruusia hõrgutiste valmistamise töötuba toimus ka õpetajatele.