Avame uue hooaja uhke sõnumiga meie hää vilistlase Madis Mihkelsi vägiteost, mis Eesti meedias ülekohtuselt vähest tähelepanu on saanud. Nimelt õnnestus Madisel võtta laupäeval, 26. augustil oma karjääri seni kõige olulisem võit, sprintides ennast esimesena Saksamaa tuuri kolmanda etapi finišisse. Rääkisime Madisega, kelle selle hooaja peamine eesmärk oli saada mõnelt tuurilt või klassikult üks poodiumikoht, pühapäeva õhtul peale tuuri lõppu ka veidi juttu.


Hooaja eesmärk täidetud

“Eesmärki silmas pidades läks nüüd selle võiduga kohe eriti hästi. Hooaja vältel olen enamasti olnud tiimi jaoks abimehe rollis, kuid siiski vahest on tehtud sõite ka minu peale. See Saksamaa tuur oligi koht, kus sain ise sprintida ja õnneks on mul hetkel ka vorm väga hea, seega kõik klappis suurepäraselt," rääkis Madis.

Võidetud etappi nimetas Madis enda jaoks ideaalseks, sest see oli suhteliselt raske ja keskmiste tõusudega, mis oli sprinteritele jõukohane, kuid väsitas enamuse lõpus ära.

"Just sellised etapid mulle kõige rohkem meeldivadki, kuna sprinteri kohta liigun ma tõuse üpris hästi ning siis on hea lõpus oma “värskeid” jalgu ära kasutada,” ütles Madis.

Sprinterite taset hindas meie vilistlane tuuril väga kõvaks. “Ausalt öeldes päris võitu ei oodanud, kuid viimane kilomeeter sain aru, et see vist on siiski võimalik, kuna tunnetades teiste tiimide lead out rongide kiirust sain aru, et ma jõuan siit veel järgmise käigu sisse lükata ning too päev mulle samaga keegi vastata ei suutnud.”


Fännid märkavad võitjat

Märgilisena võib välja tuua ka selle, et Pro Cycling Stats lehel oli päev enne ajaloolist võitu tema profiili vaadanud 181 ja võidupäeval juba 6078 ning nädala võrdluses on ta saanud koguni pea 8,5 tuhat vaatamist enam. Ja see on meie meediaajastul juba kõva näitaja. Kellel huvi, soovitame otsida netist ka välismaiseid finišikommentaare ja kuulata, kuidas paljudele veel vähetuntud eestlase nime hääldatakse.

Madis oli heal positsioonil ka eile, Saksamaa tuuri viimasel etapil. “700 meetrit enne lõppu olin täiesti löögivõimelisel positsioonil veel, aga siis jäin sõitjate vahele “karpi” kinni ja ma põhimõtteliselt täna sprintida ei saanudki.” Seega kokkuvõttes noorelt mehelt väga hea sõit ja lootused tuleviku osas suured.


Rattasport on maailmas olulisel kohal

Madis osales augustis ka Šotimaal toimunud jalgrattaspordi MM-võistluste U23 vanuseklassi maanteesõidus, kus tuli parematele alla vanduda ja kokkuvõttes 28. kohaga leppida. “Veidi liiga raske sõit oli ja jäin kaks ringi enne lõppu liidritest maha,” nii kommenteeris mees seda võistlust ise.

Olgu rattaspordiga vähem kursis olevatele inimestele öeldud, et spordiala kandepind maailmas, eriti Euroopas, on tohutult suur ning konkurents tippu ülitihe. Seal 100 sees olla võib olla selles mõttes oluliselt kõvem saavutus kui nii mõnelgi Eestis kultusspordiala hulka tõstetud alal kümne hulgas olla. Rattasport on maailmas vaadatavuselt esikümnesse kuuluv ja erinevatel andmetel võib harrastajate hulk sel alal küündida veerand miljardini, mis samuti esikümne hulgas.

Seega võib juba täna pidada Madise UCI maailma edetabeli 352 ja PCS edetabeli 309 kohta noore mehe kohta väga kõvaks saavutuseks, kust saab muidugi veel kõvasti üles rühkida. Soovime Madisele hääd jätkuvat hoogu pedaalide tallamisel ja hoiame omalt poolt pöidlaid!