Raatuse kooli näiteringil Aplaus täitub sel sügisel 10 tegutsemisaastat. Ringiliikmed on vahetunud, kuid juhendaja on jätkuvalt sama - nooruslikku indu täis õpetaja Maila Jürgenson, kes erinevatel aastatel ka teisi õpetajaid juhendamisprotsessi kaasanud.


Kevadpidu metsas

Sellel õppeaastal oli Aplausis koguni kaks erinevat koosseisu. Kuna lisaks mängurõõmule on lastele oluline saada ka esinemiskogemusi, siis võeti vastu Lõuna-Eesti Pimedate Ühingu kutse ja mindi aplausi esimese koosseisuga 8. mail sinna esinema. 

Liina Raudsiku “Kevadpidu metsas” sobis nii aastaajaliselt kui ka vaatajate vanust arvestades. Nagu hiljem selgus, tuli see 1959. aastal ilmunud näidend nii mõnelegi tuttav ette. Kuna näidend on lühike, siis järgnes sellele kontsert. Aplausi esimeses koosseisus, mis koosneb 3.b klassi õpilatest, on andekad väga õpilased ja nii oli õpetajate Mai Ranna ja Airi Pedajase juhendamisel oli koostatud vaheldusrikas kava. Esinesid etlejad, pillimängijad ja lauljad.

Väikese luule- ja laulukavaga esines õpetaja Maila. Saal oli vaatamata ilusale kevadilmale inimesi täis. Mõni isegi seisis, mis on alati hea näitaja. Eeskava lõppedes tänas esinejaid ja juhendaid südamlikult ühingu esinaine Tiina Tamm, kes kutsus Aplausi jälle külla.


Me käisime seal selleks, et inimestele rõõmu valmistada

Toome teieni ka Aplausi liikmete muljeid esinemisest.

Mirtel: “Mulle on alati meeldinud esineda ja seda eriti täiskasvanutele. Oli huvitav olla ja sai hea kogemuse.”

Ats: “Mulle meeldis kogu see teatrimöll ja trall. Muidugi oli pärast nii tore mõelda, et sai teistele palju rõõmu teha.”
 

Katriin: “Mulle meeldis seal esineda. See oli väga tore, kuidas kõik vaatasid huviga ja neile ilmselt väga meeldis.”


Mari-Liis: “Mulle meeldis see, kuidas Miabel ja Laura laulsid ning väga ilus oli ka flöödimäng.”


Laura: “Mulle meeldis see, et me läksime sinna bussiga ja meeldis ka esineda.”

Tristan: “Me käisime seal selleks, et inimestele rõõmu valmistada. Mulle meeldis terve kontsert, aga kõige rohkem meeldis ise saksofoni mängida.”



Õues esinemine tekitas vabama tunde

17. mail esines Aplaus 1 sama näidendiga ka Oskar Lutsu Majamuuseumi aias, kus publikuks olid Tartu Tamme Kooli esimeste klasside õpilastele.

Vabas looduses oli huvitav mängida, puud, põõsad ja lilled olid looduslikud. Kuna klaverit aias kasutada ei saanud ja arvutisse salvestatu oli vaevu kuuldav, siis laulsid esinejad ilma saatemuusikata. Muuseumitöötajatele oli selline esitus ja esinejate arvukus üllatav. Väikestele vaatajatele meie etendus meeldis.

Esinejate mõtted.

Ats: “Vabas õhus oli väga tore esineda, sest ei pidanud arvutist lindude sidinat laskma, see oli juba olemas.


Iti Ilona: “Väga tore oli, olin õnnelik, et sain õues esineda”


Marten: “Muuseumi hoovis oli väga tore ja mõnus lastele esineda.”


Laura: “Minu meelest oli õues parem esineda, kui siseruumides.”


Hubert: “Õues esinemine tekitas vabama tunde, veidi oli raskusi muusika kuulmisega.”


Kõikidele antakse võimalus teha kandvamaid rolle

Viimast korda tuli Aplausi esimene koosseis näidendiga “Kevadpidu metsas” publiku ette 26. mail. Seekord kooli aulas, kus vaatajateks olid Kivikese lasteaia lapsed ja kasvatajad. Õpetaja Maila sõnul oli nii esinemis- kui vaatamisrõõmu ning pealtvaatajad tänasid esinejaid. Sügisel oodatakse Kivikese lapsi taas külla, et Aplausi teise koosseisuga esitada neile Eno Raua raamatu “Kurjad mehikesed” dramatiseeringut.

“Iga esinemine on erinev, sest näidendis “Kevadpidu metsas” olid sama osa ära õppinud kaks last. Nii said kõik osalised esinemiskogemuse. Püüame ka Aplausi teises koosseisus sama traditsiooni juurutada, et oleks võimalus kõigil näiteringi liikmetel soovi korral kandvamaid osi täita. Oleme omandanud ühise tegevuse käigus näitelaval vajalikke oskusi, aga olulisim on koos tegutsemisest saadav mängurõõm,” võttis Aplausi kevadhooaja kokku juhendaja Maila.


Kurjad mehikesed

Kui kolmel eemainitud esinemisel astus publiku ette Aplausi esimene koosseis, siis 25. mail astus esimest korda vaatajate ette Aplaus 2. Seda tehti kooli aulas, kus publikuks meie 1. klasside õpilased.

Ärevus oli suur nii õpilastel kui juhendajal. Mängiti Eno Raua raamatu “Kurjad mehikesed” dramatiseeringut, mille tegi õpetaja Maila. Et näiteringi liikmed said laval kehastada nii endavanuseid lapsi kui ka batsille, kes haigusi tekitavad, siis oli see mõneti lihtsam, mõneti keerulisem, kuid kindlasti loomingulisem.

“Pole ju keegi meist näinud batsilli, aga mängida oli huvitav. Näidendi sõnum, et tervis sõltub suuresti käte pesemisest ja sportimisest, jõudis esimeste klasside õpilasteni kenasti kohale. Oli hea, et Aplaus 2 esimene lavakogemus andis rõõmu nii esinejatele, vatajatele kui juhendajale,” ütles õpetaja Maila.

Juhendajana on ta lavakujunduse oluliste elementide eest, nagu kraanikauss ja kiirabiauto, tänulik õpetaja Mare Kiisale ja näiteringi liikmele Monika Kermasele. Helitausta edastamise eest kuulub suur tänu Jaana Mihailišinale. 

Aplausi tegusa aasta lõpetas ühine koogisöömine ja mahlajoomine Pihlaka kohvikus. Sügisel kohtume jälle. Aitäh lastele, Mailale ja kõikidele teistele tema kõrval aastate jooksul lapsi juhendanud õpetajatele!

Vaata ka fotogaleriid Aplausi kevadistest esinemistest. Fotode autorid on Airi Pedajas ja Maila Jürgenson.