12. juunil, mil üheksandikud oma viimast eksamit tegid, oli kõikidel teistel meie kooli õpilastel liikumispäev. Tähelepanuväärne on see, et esimesele kolmele klassile korraldas kooli kevadmängude nime all kõik tegevused meie õpilasesindus, eesotsas asepresident Kertu Laanojaga, kes selle mõtte algatas ning Tartu noorte omaalgatusprojekti (NOA) rahastuse ja kaasõpilaste abiga juba teist aastat järjest ellu viis.

 

4.-8. klasside õpilased toimetasid samal ajal meie noorsoo- ja kultuuritegevuse juhi Marju Lille poolt korraldatud ja õpetajate poolt läbiviidud orienteerumispäeval, mille jooksul läbiti linnas viitstardist klasside kaupa 7,1 km pikkune ja seitsmest kontrollpunktist koosnev rada. Vahepeatustes ootasid lapsi meie õpetajad, kes neile erinevaid ülesandeid jagasid.


Ühtne meeskond kui edu võti

“Kevadmängude idee tekkis aasta tagasi, mille siis ka NOA projekti raames ellu viisin. Tookord ei jäänud ma üritusega üldse rahule ja teadsin terve aasta, et Raatuse Kevadmängud toimuvad uuesti ja ma parandan kõik vead, mis eelmine kord olid olnud,” rääkis peakorraldaja Kertu.

Õpilasesinduses võeti kevadmängude idee väga avasüli vastu. Kertu sõnul polnud keeruline korraldusmeeskonda kokku saada ja kõik olid motiveeritud üritust korraldama ja planeerima.

“Kindlasti olid mingid asjad, mida mõned väga teha ei soovinud ja mille tegemist pidin mitu korda meelde tuletama, aga siiski, kõik teadsid, mis on tulemas ja oskasid sellele vastavalt tegutseda.”


Õppis inimestega töötamise kunsti

Ürituse planeerimine oli Kertu väga põnev, sest see oli talle esimene kord meeskonnana midagi korraldada, olles ise peakorraldaja rollis. Ta sai tööprotsessi jooksul väga palju õppida seda, mis töötab inimeste motiveerimisel ja mida on vaja teha nende arvamuse saamiseks ja nendega arvestamiseks.

Ettevalmistust tehti peamiselt koosolekutel, kuid oli ka paar lisakokkusaamist, sealhulgas proovipäev, kus prooviti mõned jaamades toimuvad tegevused läbi viia ja viimistleda. Lisaks kasutas Kertu oma meeskonnaga kommunikeerimisel Google Classroom’i, läbi mille sai ta kõikidele saata küsimuse nii, et vastused kuhugi ära ei kaoks.

Jaamade sisu kujunes koostöös

“Sportlikud jaamad kujunesid arutelude käigus väga kergesti. Esimene, mille paika saime, oli köievedu, kus toimus nimele vastavalt köievedu. Kiiresti lisandusid ka takistusrada, jalgpalliga harjutused, kus õpilased tegid jalgpalliga slaalomit ja lõid palli väravasse, lippude varastamine, kus õpilased varastasid tiimidena teiste tiimide "pesadest" lippudeks määratud sulgpalle ja täpsusvise. Minimängude jaam tekkis, kui olime mõelnud, et üritusel võiks toimuda mäng, mida kutsusime pall eest taha eest taha mänguks ja jooks trips-traps-trull. Kuna mõlemad mängud oleksid üsna kiiresti läbi saanud ja õpilased oleksid nende 15 minutit järjest mängimisest ära tüdinenud, otsustasime need ühte kohta kokku panna ja lisada mängud Siim ütleb (Simon says) ja vesi-maa-õhk. Jooga asemel pidi algplaani järgi olema mäng pallide pommitamine, kuid ühel päeval vaatasin meie jaamade nimistut ja leidsin, et kohe kindlasti ei taha ma seda mängu üritusele jätta. Nii et vahetasin selle välja jooga vastu, kus õpilased mängisid vikerkaare langevarjuga ja kirjutasid sõnu ilma paberi ja pliiatsita, ehk oma kehaga,” kirjeldas Kertu jaamade kujunemisprotsessi.


Teisel korral tabas palju paremini naelapea pihta

Kui eelmise aasta kevadmängude osas oli Kertul endale mitmeid etteheiteid, siis selle aasta kevadmängudega jäi ta enda sõnul üritusega täiesti rahule.

“Leian, et kindlasti saab midagi parandada ja paremini teha, kuid oleks igav, kui ma arvaks, et kõik õigesti oli. Üle kõige olen rahul oma meeskonnaga, kellega üritust korraldasin. Leidsin, et nad kõik aitasid mõõtmatul määral nii mind kui üksteist ja ei suuda neid kunagi selle eest piisavalt ära tänada.”

Olgu meie poolt ära toodud kõik Kertu tiimi liikmed ja kevadmängude jaamade läbiviijad:

Takistusrada - Marta Laanoja ja Maali Toots
Köievedu - Grethel Kiisk ja Liisa Poll
Täpsusvise - Kirke Sibul ja Hanna-Lene Sommer
Harjutused jalgpalliga - Stella-Mirell Tamm, Lisete Jõras ja Greete Pärn
Lippude varastamine - Karoli Kääp
Jooga - Kertu Laanoja ja Anetely Vahter
Minimängud - Mirko Mihkelson, Johanna Paulus, Keithi Koser ja Sebastian Kotkas

Lõpetuseks kommentaarid kolmelt neist.

Mirko: “Ma õppisin kuidas teha paremini grupitööd. Mul jäi meelde kuidas ürituse toimumispäeval oli väga lõbus ja kõik läks õigesti.”

Anetely: “Lastega oli väga tore aega veeta, mulle väga meeldis. Kõik läks hästi ja ma sooviks, et teeksime seda järgmisel aastal uuesti. Olen väga tänulik, et ma sain aidata.”

Johanna: “Kuna minu jaoks oli see esimene suurem üritus, mida ma korraldada aitasin, siis minu arvates läks see päris hästi. Ma otseselt ei oska midagi rasket (peale mängude läbiviimise) välja tuua, sest ma ei olnud selle üritusega algusest peale nii tihedalt seotud. Kõige paremini jäid mulle siiski meelde õpilaste õnnelikud näod ja hea tuju peale igat mängu. Õppisin seda, et kõige tähtsam on ise iga asja juures rahulikus jääda, sest siis ei ole teised närvis ja kõik läheb hästi.”

Oleme Liikuma Kutsuv Kool ja kutsume sindki liikuma! Suvi pakub selleks muidugi kõiki toredaid võimalusi.

Vaata ka kevadmängude fotogaleriid.