18.-27. novembrini võõrustas Raatuse kool hulgaliselt väliskülalisi Taanist, Türgist, Horvaatiast ja Ungarist. Toimus Erasmus+ projekti Square Eyed Students (SES) järjekordne õpilaste mobiilsusnädal, millele järgnes projekti koordinaatorite töökohtumine.

Märkimisväärne oli juba selle üle kahe nädalavahetuse kestnud maratonkohtumise pikkus, mille sarnast polnud varem teoks saanud.

Üheksa päeva jooksul osales projektinädala tegevustes kokku 30 õpilast ja 19 õpetajat kõigist viiest projektis osalevast riigist.

Projekt on rahastatud Erasmus+ programmist, mis on Euroopa Liidu haridus- , koolitus- , noorte- ja spordiprogramm aastateks 2014–2020 ja sellest saab lähemalt lugeda siit.



Rõõm kohtumistest ja taaskohtumistest sai alguse juba Tallinna lennujaamast, kuhu meie külalised pühapäeval maandusid. Vasakust ülanurgast alates näeme Horvaatia, Türgi, Ungari ja Taani delegatsioone, kus jopel ilutsev Norra lipp võib küll veidi eksitusse ajada :).


Targad ekraanid ootavad tarku kasutajaid

Juba projekti kirjutamise faasis märkisime Eesti mobiilsusnädala peamised eesmärgid seotuks nende tegevustega, mis aitavad mõtestada seda, kuidas kasutada ekraane ja arvuteid targemalt ning teisalt, kuidas hoiduda nutisõltuvusest.

Nii said lapsed õpetaja Mihkel Laari ja Rain Lõpp’i juhendamisel programmeerida lihtsa arvutimängu programmiga Scratch ning osaleda Minecrafti ehitamise hommikupoolikul. Seal töötasid õpilased riikide gruppides ning ehitasid mitmeid huvitavaid ja olulisi ehitisi nende kodukohtadest. Eestlased näiteks otsustasid püsti panna Tartu Ülikooli, horvaadid aga kogu oma koduküla.

Kogu kunstile, kultuurile, muusikale ja digitaalsetele oskustele keskendunud nädal sai aga avapaugu Eesti suurimas professionaalses teatris – Vanemuises, kus õpilased said osa nii teatrit ja tema põnevaid sopistusi tutvustavast ringkäigust kui kipsmaskide töötoast, mis on meie erinevate projektikülaliste hulgas üsna populaarseks osutunud. Nii ka nüüd.



Arvutiklassis toimusid nii Scratchi kui Minecrafti töötoad, mis osalejates palju elevust tekitasid. Paremal üleval leiab terane silm üles ka neid töötube juhtinud mehe nagu orkestri - õpetaja Mihkel Laari. Alumistel fotodel näeme Raatuse õpilastest Clealyandrat, Merilini ja Mariat.


Raatuse uus maja lummas ja pani mõtte tööle

Mõistagi oli üheks külalisi lummanud objektiks Raatuse vastrekonstrueeritud koolimaja. Õpilased, aga eriti meid külastanud õpetajad, kellele tuli korraldada päris mitu ringkäiku, said täieliku ülevaate sellest, mida, miks ja kuidas me siin majas teeme. Küsimusi oli palju ning nii mõnigi võttis kaasa värskeid ideid, kuidas ka oma kooliellu värskemaid tuuli puhuma panna.

Kui tavapäraselt viivad vastuvõtvad õpilased läbi Tartu giidituuri, siis sel korral otsustasid õpilased muuta asja veidi interaktiivsemaks. Külalistest moodustati kolm riikidevahelist gruppi, mis pidid etteantud kaardi abil läbima vanalinnas märgilisi kontrollpunkte, kus ootasid neid juba meie kollastes helkurvestides õpilased, kes neile erinevaid ülesandeid ja olulist infot linnaruumi kohta jagasid.

Kõikidel gruppidel olid läbitavad punktid erinevas järjestuses, aga lõpuks jõuti Pirogovi platsile, kus kõiki ootas kuum tee ja maiustused. Kuna see formaat üldjoontes õnnestus, siis võib juhtuda, et seda kasutatakse moel või teisel veel ka tulevikus.

Igat projektipäeva alustati jääsulatamismängudega, mille tegi huvitavaks tõik, et erinevatel päevadel pidid seda läbi viima erinevate riikide õpetajad. See sulatas seda “jääd” kindlasti veelgi efektiivsemalt ning lõbu ja lusti oli palju.






Külalisi vaimustasid ja inspireerisid nii meie õpilased, õpetajad kui kogu koolikeskkond.  


Lauldes nutisõltuvusest priiks

Üheks väga oluliseks tegevuseks sel nädalal oli projektilaulu töötuba, milleks ettevalmistused olid tehtud juba igas partnerkoolis kohapeal. Nii harjutasid õpetaja Jaana Obersti juhendamisel selle laulmist juba nädalaid varem ka kõik meie projektilapsed.

Taustabändki koosnes projektis osalevatest lastest. Kitarrid, bass, trummid ja paar muudki rütmipilli said kõik nende poolt kenasti ära mängitud. Meilt olid „tules“ Stella Päri ja Maria Kõlamets elektrikitarridel, Merilin Trummal ja Ander Hendrik Rohusalu trummidel ning Friida Savi rütmipillil.

Laulu töötuba juhtis Taani muusikaõpetaja Søren Krog, keda Raatuse poolelt assisteerisid Lauri Kõlamets ja Jaana Oberst. Lauri oli nimelt meie pillimängijatega juba projektinädalale eelnenud vaheajal teinud proovi ning nüüd kulges kõik juba palju ladusamalt.

Projektilauluks juba eelnevalt Horvaatias välja valitud lugu, mida harjutati, oli aga cover-versioon tuntud Ed Sheerani pop-laulust “Shape of You”. Küll aga olid laulul juba täiesti uued sõnad ja pealkiri "Get Off Your Addiction". Sõnad, mille lapsed ja projektis osalevad õpetajad ette kandsid, olid laste ideede põhjal meie Taani kolleegi Maja Kvisti poolt kokku kirjutatud ja projekti teemale kohandatud.



Raske õppustel, kerge lahingus. Fotosid projektilaulu peaproovist ja ülesastumiselt kontserdil. 


Võimas esinemiskogemus 

Üheks kogu nädala kulminatsiooniks osutus aga selle laulu ettekandmine Raatuse kooli esimese lauluvõistluse avaloona. Ja seda rohkem kui 300-pealise publiku ees.

Lisaks astus projekti külalistest astus sooloartistina üles veel Zita Hekkel Ungarist, kelle esituses kuulis publik popurriid kolmest kõige kuulsamast Ungari rahvalaulust, mille hulgas oli ka vast nende kõige kuulsam laul Tavaszi szél. Viimase rahvusvaheliselt kõige kuulsam etteaste pärineb 1986. aasta legendaarselt Queeni Budapesti kontserdilt, kui Freddy Mercury ise selle sajatuhandelise publiku ees ette kandis.

Muidugi esineti konkursiväliselt, aga emotsioon mida sellest kogeti oli väga ja väga võimas ning loodetavasti mäletatakse seda esinemist veel pikka aega hiljemgi. Oli tõeliselt vahva ja meeleolukas õhtu ning päris mitmed väliskülalised pidasid vastu kogu kolmetunnise maratonkontserdi.



Tühi kõht tööd ei tee ja jalgu ei liiguta. Seda enam oli meie sööklainimestel rõõm sellest, et toit maitses külalistele hästi või koguni väga hästi. Nii selgus tagasisideküsitlusest. 


Isetehtud videod ja šabloonkunst

Projektinädala kohustuslikku programmi kuulusid ka riikide ja koolide esitlused. Samuti olid osalevate koolide õpilased kodukoolides ettevalmistanud vaimukad videoklipid sellest, kuidas tehnoloogiasõltuvus meid kõikjal jälitab ning kuidas kõige parem sellest üle olla on.

Üks lõbusamaid ja nauditavamaid tegevusi nädala jooksul, mis võttis õpilaste tähelepanu nutitelefonidest ja muudest ekraanidest täielikult eemale, oli stencili ehk šabloonkunsti töötuba, mida juhtis professionaalne kunstnik Indrek „Von Bomb” Haas. Seal sai iga osaleja, sh õpetajad, teha oma isiklikust portreest stencil kunsti taiese. Töötuba aitas Von Bombi kõrval läbi viia Raatuse kooli kunsti- ja draamaõpetaja Kadri Kosk.

Mõistagi kui sa Tartus juba oled, siis ei saa kuidagi mööda vaadata AHHAA teaduskeskusest ja ERMist, mida mõlemat meie külalised ka väisasid. Nagu ka ERMi teele jäävat põnevat kogemuselamust pakkuvat tagurpidi maja.



Rõõmsad hetked ja mälestused Raatuse koolist, AHHAA keskusest ja Makerlabist.


Unistuste nädal

Külalisõpilased ööbisid meie õpilaste peredes, mis kõikidele väga meeldis. Oli neidki, kes nimetasid seda kõike suisa unistuste nädalaks või oma senise elu meeldejäävaimaks. Siit ka kiitus neile peredele, kes on võtnud rõõmuks külalisõpilasi enda juures majutada ja nendega oma vaba aega jagada. See on suur asi.

Õpilaste projektinädala lõppakord pandi aga SPARK Makerlabis. Esiteks osaleti autoinseneeria töötoas, kus mõõdeti isevalmistatud sõidukite kiirendust ja seejärel valmistati endale lihtsakoeline kõlar, mida näiteks oma nutitelefoniga kasutada. Selle abil mõistavad lapsed paremini kuidas digitaalne ja analoogmaailm omavahel kokkusobituvad ja toimivad.

Sertifikaatide kätteandmisel sai iga osaleja anda oma esmase tagasiside toimunule, mis oli väga positiivne, kuid peale projektinädala lõppu pidid kõik vastama ka pikemale struktureeritud tagasiside küsimustikule. Sealgi tuli välja, et kõiki uuritud nädala õnnestumist mõjutanud faktoreid hinnati väga kõrgelt. Seda nii õpilaste kui õpetajate poolt.

Saabumis- ja äraminekupäevadel õnnestus külalistel heita unustamatu pilk ka Tallinna kaunile vanalinnale ja einestada hipsterite mekaks kujunenud Balti jaama turul. Mõnedele sai osaks külastada eestlaste pühamut – lauluväljakut.


Horvaatia (vasakul) ja Ungari delegatsioonid said äralennu eel nautida Eestimaa silmipimestavat päikest ja kaunist merevaadet Tallinna linnahalli katuselt.


Lapsed koju, õpetajad tööle!

Nagu juba alguses öeldud järgnes lastega peetud projektinädalale koheselt projekti koordinaatorite kohtumine. Laupäeval saadeti ühed delegatsioonid ära, et need kohe uute vastu vahetada ning pühapäeval 25. novembril toimus Raatuse koolis juba päev otsa kestnud töökoosolek, mis jätkus järgmisel päevalgi. Lisaks said kõik külalisõpetajad külastada enda poolt varem väljavalitud õppetunde ja tutvuda põhjalikult koolimajaga. Ka õhtused koosviibimised olid meeleolukalt asised.


Projekti koordinaatorõpetajad tööhoos ja lauajalgpalli mängimas. Ühtmoodi innustunult tehti mõlemat.

Kogu Tartus toimunud projektinädal ja koordinaatorite kohtumine oli ettevalmistatud kooli arendusjuhi Rene Leineri ning ajaloo õpetaja ja haridustehnoloogi Mihkel Laari poolt, kellele korraldusliku poole pealt assisteerisid kunsti- ja draamaõpetaja Kadri Kosk, matemaatikaõpetaja Rain Lõpp ja muusikaõpetaja Jaana Oberst. Kogu projektiseltskond, nii siit kui sealtpoolt riigipiiri, tänab väga heade toitude eest meie kooli sööklat, eesotsas väsimatu Irina Piiriga.

Siit saad lugeda katkeid meie õpilaste esimestest muljetest SES projektinädalast.

Vaata ka põhjalikku fotogaleriid toimunust.


Suur osa SES projektiseltskonnast poseerimas Eduard Tubina kuju juures Vanemuise teatri ees.