Tartu Linnaraamatukogu poolt korraldatud Tartu koolide 4.–12. klasside õpilaste ilukirjandusliku omaloomingu võistlusel „Tartu on …“ pärjati laureaadi tiitliga kahte ja eriauhinnaga ühte Raatuse kooli õpilast. Linnapea Urmas Klaasi poolt üle antud tunnustuse pälvisid Teele Kiisk, Helen Remmel ja Karl Markus Mäekivi.


Tihe konkurents

Tartu-teemaliste luuletuste ja lühijuttude konkursile laekus kokku 70 võistlustööd.

“Viisin koolialmanahhide näituse jaoks Lutsu raamatukokku meie kooli almanahhi ja kohtusin oma endise õpilasega, kes mulle konkursist teada andis ja hiljem ka lisainfot saatis,” ütles eesti keele ja kirjanduse õpetaja Maila Jürgenson. Koos õpetaja Eva-Liisa Mälksooga otsustati viia mõte oma õpilasteni, andes neile võimaluse oma mõtted kirja panna.

8.a klassi neiu Teele Kiisk rääkis, et õpetaja palus kogu klassil konkursi jaoks töö kirjutada ning ta tegi seda heal meelel.

“Olin juba eelnevalt Tartu peale mõelnud, enne kui sain konkursist teada. Lõpuks sain tunded ka paberile kirja panna ja üllatavalt oma loomingu eest ka tasu saada.”


Oskus ennast väljendada on elus oluline

Konkursil osalemine andis Teelele kirjutamiseks rohkem motivatsiooni ja õpetas olema enda väljendamises julgem. Ta on varemgi kirjanduskonkursil osalenud, kuid laureaadi tiitli pälvis esmakordselt.

“Mu eelmine klassijuhataja Veronika Uibo on pannud paaril korral kogu me klassi osalema ning ühel korral hääletati mu töö ka konkursile saadetavate tööde hulka.”

Tulevikus soovib Teele olla seotud erinevate kunstivaldkondadega ja näeb ka kirjandust osana enda elus.

Teele klassiõde Helen Remmel leidis, et tema töös avaldus väikestviisi sügiskurbus.

 “Lehed langevad ja looduse ilu kaob peagi lumevaiba alla. Sain oma mõtted kirja panna ja olen sellega rahul. Eneseväljendusoskus on elus oluline ja kui selle eest veel auhind antakse, siis on see nagu kirss tordil.”

Tunnustus lisas enesekindlust ja motivatsiooni

Vormi eriauhinna pälvinud Karl Markus Mäekivi sõnul lasi ka õpetaja Maila õpilastel töö valmis kirjutada ning valis seejärel välja tööd, mille võiks võistlusele saata.


Karl Markus Mäekivi loometöö, mis pälvis konkursil vormi eriauhinna.

9.a klassis õppiv oormees otsustas kirjutada luuletuse sellest, mis on tema jaoks Tartu ning oli rõõmus, et sai lõpuks oma tunded paberile panna.

“Osalemine konkursil andis mulle rohkem enesekindlust ja motivatsiooni kirjutada. Tulemus aga näitas, et ma olen ikkagi loominguline inimene. Konkursikogemus oli minu jaoks esmakordne ja arvan, et tulevikus kirjutan ma kindlasti palju rohkem. See oli ka üks samm lähemale sellele, kes minust tulevikus saab,” jättis Karl Markus õhku küsimuse, millele vastust teab üksnes ta ise.

Seda, et Karl Markus igast küljest loominguline poiss on, kinnitas ka õpetaja Maila, kelle juhendamisel osaleb ta juba viiendast klassist peale näiteringi Aplaus töös.

Soovime noortele suleseppadele jätkuvat indu ja loomingulist puhangut ning jääme neilt ootama uusi põnevaid kirjatöid.