Juba mitu aastat on SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastatud projektide toel meie õpilased osa saanud paljudest keskkonnateemalistest õppeprogrammidest.

2019/2020. õppeaasta kevadesse planeeritud, kuid pandeemia tõttu edasi lükkunud õppekäikudele pandi väärikas punkt 20. novembril 3.a klassi poolt. Seekord mitte kahe jalaga maas, vaid hoopis vee peal, jõelaeval Signild.

Osaleti Jõe- ja Järvehuntide Akadeemia poolt läbiviidud õppeprogrammil “Eesti veekogud kaardil ja looduses”.

“Teekonda alustasime turuhoone kõrvalt ning võtsime suuna lodjakoja poole. Kaarsilla alt läbi sõites oli juttu vee all olevatest Kivisilla varemetest. Delta õppehoone juures Emajõe madalaimast kohast Tartu linnas, kust kunagi olevat olnud võimalik jõge ka jalgsi ületada, sest pinnas on seal liivane, mitte mudane ja vesi madal. Huvitav oli seegi, et samas lähedal asub ka jõe sügavaim koht,” meenutas klassijuhataja Tiina Vink.

Nagu muuseas sai meelde tuletatud, kust saab Emajõgi alguse ja kuhu suubub, mis on Eesti pikim jõgi, mis on Emajõe pikkus. Vastust otsiti ka küsimusele, miks on Emajõgi jäänud viimase 200 aasta jooksul 18 km lühemaks. Laste käest küsides on vihjeks see, et Emajõgi on ainuke terves ulatuses laevatatav jõgi Eestis.

Juba Kvissentali ja Vorbuse kanti jõudes oli võimalik lastel näha "Supilinna salaseltsi" filmist tuttavat alust ja laste ehitatud onni ning tagasiteel Karlova sadama juures ka teist sama filmi võttepaika. Missugust täpsemalt, jäägu siinkohal saladuseks ja põnevaks uudistamiseks neile, kes seda vee lei tea ning ise Signildiga seda avastama plaanivad sõita.
 
Õppekäigu teine osa kinnistas juba varasemalt Eesti Maaülikooli Võrtsjärve õppekeskuses omandatud teadmisi meie veekogude elustikust.

Klassijuhataja sõnul oli ka uut. “Näiteks - miks on nähtud kopra hambad koljul eestpoolt kollakaspruunid, tagantpoolt aga valged? Kuna kobras on öise eluviisiga loom ja kui tema hambad ka eestpoolt hämaras vastu helendaksid, siis mis juhtuks?”

Kokkuvõttes oli päikest, oli jahedust, oli ahju- ja teesooja. Viimast nii joogina kui ka tagasiteel kiiret kõndi tehes. Oli väga vahva sõit!

Fotomeenutuse õppekäigust leiab siit.