Naljakuu aprill pakkus õpilastele rea tõsiseid ettevõtmisi, millest üheks oli kindlasti ettevõtlusprojekti Entrepreneurs Generation teine projektinädal Kajaanis, Soomes. Tee sinna võtsid ette 15 õpilast, keda saatsid projekti koordinaator, kooli arendusjuht Rene Leiner ja õpetaja Helina Mugra.

Pikk sõit uute teadmiste ja elamuste järele

Kuna sõita oli vaja kaugele, starditi Tartust juba öistel tundidel, et hommikul vara esimesele Helsingisse suunduvale laevale jõuda.

Heas seltskonnas, koos projektipartneritega Apest (Läti), möödus sõit kiirelt ning õhtuks jõuti kenasti sihtkohta. Kajaanis majutusid lapsed peredesse, kes neid suurepäraselt vastu võtsid.

Esimesel projektinädalal Tartus olid juba moodustunud rahvusvahelised minifirmade grupid ning Soomes jätkati samades seltskondades oma ettevõtete arendamist.

Tee oma ettevõte nähtavaks!

Projektinädala esimene päev algas Kainu ametikooli multimeedia õpetaja ja ettevõtja Juha Kauppineni juhtimisel, kes keskendus ennekõike marketing teemadele. Põhirõhk oli ennekõike sellel, kuidas ennast reklaamida, milline on hea logo, kuidas teha hea videoklipp ning Facebooki leht. Peale lühikest sissejuhatust asusid grupid Juha abil hoolega töö kallale ning tulemused ei lasknud ennast kaua oodata. Klipid ja FB lehed valmisid võluväel.

Päeva teisel poolel veedeti aega kultuurselt ja sportlikult. Nimelt külastati kohaliku Kainu maakonna muuseumit ning mängiti bowlingut. Õhtul ootasid aga taaskord pered, et midagi lahedat koos ette võtta.

Projektinädala teine päev algas meid võõrustanud Kajaani lütseumi direktori Marko Kuvaja tervitusega. Seejärel arutati kohapealse projektikoordinaatori Pilvi Nilssoni eestvedamisel selle üle, kuidas oma toodet paremini välja pakkuda ja pakendada. Samuti vaadati üle, analüüsiti ja tagasisidestati eelmisel päeval tehtud videoklipid ja FB lehed jne.

Päeva teises pooles orienteeruti gruppides mööda Kajaani huvitavamaid paiku. Seejärel tehti üheskoos süüa ja mängiti palli.

Tööd ja lõbu läbisegi

Kolmanda päeva hommikupooliku sisustasid kohalike ettevõtlike noorte koja liikmed, kes rääkisid õpilastele etiketist ja sellest, kuidas mõjutavad suhteid äris erinevad tavad, kombed ja traditsioonid ning kuidas nendega arvestada.

Seejärel kõneles Simo Hyttinen kohalikust Koti-Kajaani ajalehest sellest, kuidas suhelda ajakirjandusega, millised on sealse kirjutava meedia toimimise põhimõtted jms. Lisaks võttis ta ka artikli jaoks intervjuusid, kus ka meie kolm noormeest – Oliver Uibo, Rasmus Reinmets ja Hugo Johannes Nurk (fotol), minifirmast Air Hockey for Everyone, sõna said. Artikkel ise on loetav siin (lk 4-5).

Kolmapäevase päeva programmi lõpetasid Kaukavesi veekeskuse ja kohaliku kunstimuuseumi külastus.

Projektinädala viimane tööpäev algas kolmes erinevas grupis. Järgemööda saadi osa meeleolukatest rütmidest kohalikus tantsuklubis, kus lastele põnevaid tantsusamme õpetati, külaskäigust suurimasse kohalikku panka Osuuspankki’sse, mille kindlustusharu Seesami nime all ka Eestis tegutsemas ning ühte kohalikku rattamüügi, hoolduse ja parandusega tegelevasse ettevõttesse.

Kogu nädala tõenäoliselt kõige meeleolukam töötuba toimus aga väljasõidul Joutenlampi kämpingusse, kus ettevõtluskonsultant ja loovettevõtlusega tegelev Nic Mepham viis läbi kõikides osalejates nalja, rõõmu ja teisi positiivseid emotsioone esile kutsunud minietenduse, kus kõik lapsed said üheaegselt osaleda kui pealt vaadata.  

Lehmad, hobused ja kuum soome saun

Võõrustavate perede kohta oli õpilastel öelda üksnes kõige paremat. Anett-Aliis Barkala ja Siška Paurson (fotol), keda võõrustas üks pere, olid seal veedetud ajaga väga rahul. „Meil oli väga huvitav perekond. Seal oli väga palju lapsi ja meil oli üheskoos väga lõbus. Käisime nendega näiteks kinos. Veel käisime lehmi vaatamas ja saime nende piima maitsta.  Hobuseidki käisime vaatamas ja oi kui lõbus see oli. Süüa saime me väga palju, võibolla tuli ka mõni lisakilo,“ naersid tüdrukud.

Anetti ja Siška sõnul oli nende kasutada suurepärane pööningukorter. „See oli väga luksuslik. Iga päev käisime me saunas, leili viskasime me lausa 85 kraadini. Oh, oli see alles kogemus,“ õhkasid neiud.

Ka pika bussisõidu osas leidsid tüdrukud, et see oli väga vahva. „Sai palju laulda ja kaasreisijad olid väga toredad ja lõbusad.“

Viimane projektinädal saab teoks septembri lõpus Apes, kus toimub juba toodete ja teenuste reaalne müük. Selle edukaks läbiviimiseks sai iga minifirma kaasa ka vastavad ülesanded.

Soome projektinädala fotogaleriid:

galerii 1
galerii 2


Fotodel (vasakult): Oliver Uibo, Rasmus Reinmets, Hugo Johannes Nurk, Siška Paurson ja Anett-Aliis Barkala. Fotod: Rene Leiner