Maikuu esimene täisnädal möödus 23 meie kooli 2.–5. klassi õpilasel üheskoos Leedu eakaaslastega Kaunase Versvu koolist. See oli teine nädal rahvusvahelisest Nordplus Junior projektist „Welcome To My Native Town“.

 

 

„Kui aprilli alguses Kaunases toimunud kohtumisel olid lapsed veel veidi tagasihoidlikud ja sageli käidi koos oma koolikaaslastega, siis juba esmaspäevaõhtusel esimesel kohtumisel Tartus oli rõõm näha mõlemapoolset taaskohtumise elevust ning siiraid tervituskallistusi,“ ütles projekti Raatuse kooli poolne koordinaator, arendusjuht Rene Leiner.

Ka kogu nädal väldanud tegevuste puhul püüti lähtuda koostegemise printsiibist ning kõik meeskonnatööd nõudvad ülesanded lahendati segavõistkondade loomisega. Programm oli tõeliselt tihe ning koju jõudsid lapsed enamasti hilistel õhtutundidel.

Koolis mängiti ühiseid mänge, toimusid huvitavad töötoad, paarisorienteerumine ja „aardejaht“. Kuna projekti peamine eesmärk oli eakaaslastele oma kodulinna tutvustada, saades seeläbi ka ise sellest rohkem teada, olid meie õpilased valmistanud ette põhjaliku linna tutvustava ringkäigu. Külastati suuremat osa peamistest ja huvitavamatest Tartu kesklinna paikadest ja vaatamisväärsustest. Olulisemate objektide juures tutvustasid meie lapsed inglise keeles nende ajalugu ja tähendust. Üheskoos tõusti ka toomkiriku tornidesse ning külastati Tartu Ülikooli muuseumit.

Väljaspool Tartut külastati Elistvere loomaparki, Rakvere linnust ja Käsmu meremuuseumit. Rakvere linnuses peeti maha lõbus keskaegne ordurüütlite lahing, valmistati püssirohtu, prooviti vibulaskmist, vermiti endale mälestusmünt ja tehti tutvust sajandite jooksul kuulsaks võideldud mõõkadega. Läbiti ka tuntud piinakamber, surmatuba ja põrgu.

Leedu külalistele jättis erakordse mulje esmakordselt aastal 1453 mainitud Käsmu küla, mis on lisaks paadi- ja laevaehitusele ennekõike tuntud oma ilusa rannajoone, looduse, metsaaluse kivikülvi ja Eesti suurimate ja tihedaimalt koondunud rändrahnude poolest. Käsmus toimus ka üks osa projekti sportlikust programmist. Esmalt peeti maha orienteerumis- ja kaardilugemistaipu nõudev segavõistkondades maastikumäng ning seejärel kahe kooli vaheline rahvastepallivõistlus. Viimane kujunes ettearvatult emotsionaalseks ja põnevaks. Sportlikult võitis küll Raatuse kool 2:0, kuid tegelikult võidutses rõõm mängust ja sõprusest.

Loomulikult oli Leedu sõpradele suureks elamuseks käik AHHAA keskusesse, kus osaleti šokolaadi valmistamise töötoas, külastati planetaariumi ja teadusteatri etendusi, tutvuti põnevate eksponaatidega. Lisaks mahtusid nädala tegemiste sisse 4D-kino, uisutamine Lõunakeskuse liuväljal ning orienteerumismäng ja käsitöötuba Raadi mõisapargis asuvas Eesti Rahva Muuseumis.

Tegevused koolis tipnesid projekti temaatilise viktoriiniga, kus küsimused puudutasid Kaunast, Tartut, Leedut ja Eestit ning erinevaid projekti käigus külastatud paiku. Võisteldi Mõtteragina mälumängu põhimõttel ja Leedu-Eesti segavõistkondades. Üheskoos lauldi ja õpiti selgeks üks laul kummaski keeles. Eesti poolelt oli selleks Raimond Valgre tuntud „Tartu marss“ ja Leedu poolelt Ovidijus Vyšniauskase laul Žemyn upe“ („Mööda jõge“).

Mõlemat laulu said lapsed laulda veel ka reede pealelõunal toimunud meeleolukal Jõmmu lodjasõidul. Nädala lõpetas arendusjuht Rene Leineri kodutalus toimunud vahva piknik, kus lisaks ühisele lustimisele, mängimisele, kiikumisele, jooksmisele ja hullamisele said lapsed proovida ka ratsasõitu. Mõned uljamad poisid proovisid ära ka tiigivees ujumise. Hoolimata ilmataadi korraldatud kohatistest viperustest, olid kõik pärast kosutavat lõkkesütel valmistatud einet rõõmsad ja heatujulised.

10. mai hommikul leedulasi teele saates oli silmis näha ka nukrusenoote, sest külalised olid juba nii omaks saanud, et kahju oli lahkuda. Õnneks jäävad kõikidele osalistele projektist suurepärased mälestused ning projekti mõlema kooli poolsed eestvedajad on juba mõelnud uutele väljakutsetele ja sellele, kuidas saavutatud sõprust, häid sidemeid ja lastevahelist suhtlust omalt poolt ka tulevikus toetada ja arendada.  

Projektinädala tegemisi Tartus aitasid organiseerida ning olid toeks õpetajad Kirsti Allik, Helina Mugra, Mare Kiisk, Tiina Vink, Maia-Eliisi Tagamaa, Anne Voorand ja Anu Tubli. Maitsva söögi eest kuulub kiitus kooli söökla juhatajale Irina Piirile ja tema võrratule kööginaiskonnale.

Projekti finantseeritakse Nordplus Junior programmist, mis kuulub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõige tähtsamate elukestva õppe programmide hulka.

Täpsemalt saab projektist lugeda siin

Fotogaleriid projekti Tartu nädalast avanevad siin (1-3. päev) ja siin (4-6. päev)