11.-15. novembril viibisid kooli arendusjuht Rene Leiner ja klassiõpetaja Helina Mugra (ülemisel fotol, Kaunase partnerkoolis kunstiõpetuse tundi külastamas) Põhjamaade Ministrite Nõukogu poolt rahastatud rahvusvahelise programmi Nordplus Junior raames ettevalmistaval projektikohtumisel Kaunases, Leedus.

Kohtuti Taani, Rootsi, Soome, Läti ja Leedu partnerkoolide esindajatega (alumisel fotol), kellega koostöö sai alguse juba aasta esimeses pooles.

Kõikide partneritega on koostöö sujunud väga hästi. Laual on hetkel kaks projekti, millest üks on koostöös leedulastega ja teine kuue partneriga ühine. Neist esimene on juba rahastuse saanud projekt „Tere tulemast minu kodulinna", mis suunatud algklasside õpilastele vanuses 8-12 aastat. Teine aga veel taotluse koostamise faasis ning kannab pealkirja „Kas me oleme rohkem sarnased või erinevad?" ja suunatud 9-11 aastastele õpilastele.

„Kuna kõik partnerid ei olnud kohe valmis nii-öelda tulle astuma ning eelistasid projekti ettevalmistavat kohtumist, siis nii ka otsustasime. Kindlasti tuli see projekti tulevase õnnestumise nimel suureks kasuks. Samas, kuna leedulastega tekkis meil kohe tihedam suhtlus, siis otsustasime teha piloodina ühe kahepoolse projekti," ütles Raatuse koolis välisprojekte koordineeriv arendusjuht Rene Leiner ning lisas, et eesseisvate projektide erakordsus seisneb just selles, et nad on suunatud meie kõige noorematele õpilastele. See on erakordne terves Tartus.

2014. aasta aprillikuus lähevad 20 meie kooli õpilast Kaunasesse ning sama aasta maikuus tulevad leedulased meile külla. Visiidid kestavad terve nädala, mis on täis pikitud erinevaid üritusi ja kohtumisi, mille ühine nimetaja on tutvumine mõlema linna ja riigi ajaloo ja tänapäevaga.

Mõte tekkis sellest, et maailm meie ees on aina avatum, me reisime palju. Selle käigus me tavaliselt tutvume nende riikide ajaloo ja vaatamisväärsustega. Kas me aga tunneme sama hästi ka oma kodulinna, et seda meie külalistele tutvustada. „Paljud lapsedki räägivad pikalt ja põnevalt mõnest välisreisist, kuid oma kodukoha kohta oskavad vähe öelda. Selle projektiga üritamegi selle väikse puuduse osalejate jaoks korvata," sõnas Kaunase Versvu Keskkooli inglise keele õpetaja Birute Druckute, kes on ühtlasi ka projekti Leedu poolne koordinaator.

Kaunases lepiti kokku väga põhjalik ja põnev projekti tegevuste plaan, mida nüüd ettevalmistama asutakse.

Leedu visiidi peamine rõhk oli aga uue kuue riigi vahelise projekti ettevalmistamisel. „Initsiatiiv ja koordineerimise pool on olnud seni meie kooli kanda ning Leedus otsustatu põhjal jääb see nii ka tulevikus. See mõistagi tähendab ka hulgaliselt lisatööd ja vastutust, kuid seda enam ka rõõmu tehtust," ütles Rene Leiner.

Kõik sai alguse läbi veebi tehtud kontaktidest soomlaste ja leedulastega, kellega tekkis kohe väga suurepärane klapp ja arusaamine, et ajame ühist asja. „Pisitasa liitsime endaga ka teised partnerid. Mäletan, et päris viimasel aplikeerumise päeval võtsin ühendust ühe Taani kooliga, kes hea meelega meiega kaasa tuli. Seega peamine on enda tahe ja soov midagi teha, küll siis ka teod ja tulemused tulevad," lisas Leiner.

Leedus peetud kohtumised olid väga produktiivsed ning lisasid optimismi ja julgust uute partneritega järgmiste kõrguste vallutamiseks.