See, et meil parimatel hetkedel päris mitu erinevat näiteringi tegutsemas ning õppekavaski edaspidi draamaõppele rohkem rõhku panna kavatseme, pole kellelegi ehk uudiseks. Küll aga pole me kodulehel ammu meie lavakunstnikest midagi kirjutanud. Parandame selle vea kohe.

Festivalil kahe trupiga

Märtsikuus toimus järjekordne Tartu kooliteatrite festival, kus Raatuse koolist olid sel korral kohal kaks näitetruppi: alles oma esimest hooaega koos olnud õpetaja ja huvijuhi Marju Lille näitetrupp Mängulust ning õpetaja Maila Jürgensoni käe all juba mitmendat aastat tegutsev näitering Aplaus.

Mängulust astus üles omaloomingulise lavastusega "Referaat". Juhendaja ja lavastaja sõnul korjati ideid üheskoos, aga lavastus valmis peamiselt noorte enda mõtete ja tähelepanekute järgi.

“Lugu rääkis sellest, mille poolest ja kas üldse poisid ja tüdrukud erinevad. Maagilisel kombel vahetasid kahe mitte just kõige paremini läbi saava tüdruku ja poisi hinged kehad, nii et neil oli üks päev võimalus kogeda elu vastassoost isikuna ning oma tähelepanekud vormistati referaadina.”


Näitetrupp Mängulust koos juhendaja Marju Lillega. Mängulusti trupi fotod: Karl Mattias Laiuste

Kaarel parnassil

Trupp sai "Tabava teemapüstituse" eripreemia ning Kaarel Heinalo pälvis näitleja eripreemia. Lisakingituseks saadi Tartu Loodusmaja külastus koos mustrimemoriini töötoaga. 

Trupi töös osalesid viiendikud Kaarel Heinalo, Rando Andvere, Danial Amin, Lisanna Sonn, Marten Uiboupin, Rianne Maiste, Sandra Paimla, Mari Saarepuu ja Nele Liis Salumets.

Kuna trupp tuli kokku alles jaanuari lõpus, tehti proove kõikvõimalikel juhtudel. Noorte pühendumus oli nii suur, et tuldi välja ka mitmel nädalavahetusel, siis tehti proove juhendaja Marju juures kodus.

“Algus on tehtud, trupi liikmed soovivad väga ka järgmisel hooajal näitlemisega jätkata ja on valmis ootama, mil ma korralikult tööle tagasi tulen,” ütles varsti oma perre täiendust ootav Marju.


Kaarel rõõmustamas all vasakus nurgas :).


Saladuse võlujõud tõi tunnustuse Andrile ja Smillale
 

Aplaus asus aga hoogsalt kaasaja klassiku kallale ja võttis lavastada Andrus Kivirähki jutustuse "Sirli, Siim ja saladused" põhjal kirjutatud näidendi „Saladuse võlujõud”, mille autoriks Tartu Tamme Gümnaasiumi õpetaja Piibe Leiger. Festivalil pälviti kiituskiri maagilise maailma puudutuse eest.

Noore näitleja eripreemia sai Siimu osas üles astunud Andri Joa ning rollisähvatuse eripreemia Smilla Plado, kes astus näidendis üles Aare vanaemana.

“Jaanuaris, kui algklassidele jõuluetendusega esinesime, küsisin õpilastelt, kuidas edasi. Kas õpime uue näidendi maikuuks või osaleme ka märtsis teatrifestivalil? Ühine arvamus oli, et osaleme kindlasti ka festivalil,” rääkis juhendaja Maila.


Vasakul fotol eripreemia pälvinud Andri stseenis koos Steveniga, parempoolsel fotol kogu Aplausi näitetrupp koos juhendaja Maila Jürgensoniga. Rollisähvataja Smilla leiab suurendusklaasiga vaataja üles seisjate reast vasakult viiendana, kohe oma saatusekaaslase Andri kõrval. 


Proovid mitu korda nädalas

Sellest hetkest oli festivalini jäänud vaid napid kaks kuud ja oli selge, et ilma lisaproovideta siit head nahka ei tule. Õpilased olid valmis pingutama ja töö algas. Festivali eel tehti proove mitu korda nädalas ja see pingutus kandis vilja.

„Saladuse võlujõud” meeldis õpilastele huvitava sündmustiku, omapäraste tegelaste ja huumori tõttu.

“Juhendajana arvan, et nii mõnigi märkas etenduse jälgimise ajal laval toimuva põhjal täiskasvanute liigset kiirustamist ja seda, kui vajalikud ema-isa oma lastele on,” leidis Maila.


Kooli lõpetamine tekitas hetkelise vaakumi

Probleeme tekitas see, et viimases pildis oli vaja täiskasvanute osadesse kasvult suuremaid õpilasi, aga nemad olid koolilõpu mõtetes loobunud kaasa tegemast. Siiski olid Paula Triinu Laiuste, Aare Sarapson ja Karel Somelar nõus appi tulema. Päris uute liimetena ühinesid trupiga Marco Floren ja Karo Trossek.

Lavakujunduse tegemisel oli abiks õpetaja Renno Raudmäe. Helikujunduse valis ringi juhendaja, abistasid Marlene Leopard ja Karl Martin Puna.

Veel mainimata näitlejate seltskonda kuulusid Mari-Ann GrünbachHeliise Doris Teekivi, Marta NäripäClealyandra Arm, Rebeka LaanisteAngelina Davõdova, Steven Noorsoo, Karolina Sepp, Laura-Liisa Lehtmets, Vanessa Peiker ja Mia Maria Laiuste.


Elurõõmust pakatava Aplausi näitetrupi foto ka neile, kellel suurendusklaasi käepärast ei ole.


Väga suur trupp ja palju noormehi
 

Festivalil esinemine õnnestus täiel määral. Pealtvaatajad elasid laval toimuvale kaasa ja naljakatele ütlemistele ja tegevustele reageeriti naeruga. Lisaks kiituskirjale pälvis trupp lisapreemiana osalemisvõimaluse Tähe noortekeskuse töötoas „MPM ehk maailma parimaks meeskonnaks”. Eraldi märgiti ära, et 18-liikmeline trupp tegutses ühtselt ja Aplausi koosseisus oli arvukalt noormehi. 

Maikuus korraldas Aplaus algklasside õpilastele teatripäeva, kus etendus taaskord esitamisele tuli ja väga hea vastuvõtu osaliseks sai.

Kurssi hoida ja uuel aastal uue hooga edasi minna!

-------------------------------------------

Katkeid Aplausi liikmete tagasisidest ja mõtetest lõppenud hooajale

- Ma tulin näiteringi, sest mulle meeldib näidelda ja olen laval õnnelik ning mulle meeldib mängida kedagi teist.

- Meie tegevus oli täpselt selline nagu ootasin! :)

- Mulle meeldis kõige rohkem, et me läksime väikestele esinema, sest neil ja meil oli lõbus.

- Ma tahan kindlasti järgmisel aastal ka näiteringi tulla!! 


- Mina tulin näiteringi, sest mulle on alati näitlemine meeldinud samas õpetaja Maila pakkus selle idee välja, et kas keegi meie klassist tahaks näiteringis osaleda ja ma nõustusin sellega.

- Meie tegevus selline nagu ma ootasin, ausalt öeldes isegi huvitavam ja toredam kui ma arvasin.

- Kõige rohkem meie ühises tegevuses meeldis mulle see, et oli tore seltskond ja saime mitu korda esinemas käia.


- Toreda seltskonnaga on alati tore koos olla.

- Ma olen ammu tahtnud tegeleda näitlemisega ja mulle meeldib näidelda.


- Mulle meeldis meie esinemised. Need olid lõbusad ning toredad


- Ma tulin näiteringi, sest ma kunagi käisin ja õpetaja soovitas.


- Mina tulin näiteringi, sest ma tahtsin midagi uut proovida, uusi inimesi tundma õppida, uusi kogemusi saada, esineda ja kuna ma polnud varem üheski näiteringis käinud, tahtsin ma selle lihtsalt ära proovida.


- See näitering oli täpselt selline, nagu ma lootsin. Proovid olid toredad ja lõbusad, aga vahel venisid ka natukene pikale. Sellest hoolimata jäin ma väga rahule.


- Kindlasti olid esinemised mu lemmikud, sest mulle meeldib esineda ja selle jaoks me pingutasime ja harjutasimegi.


- Aitäh Teile, õpetaja Maila, nende uute ja huvitavate kogemuste eest! 
Kui võimalik, tuleksin ma kindlasti ka järgmisel aastal näiteringi.

- Tulin näiteringi et näidelda ja enesekindlust arendada


- Oleksime võinud näidelda rohkem noorte näidendeid mitte laste näidendeid

- Kas jätkan ka uuel aastal? Ei, aitäh.


- Ma tulin näiteringi, sest mulle meeldib näidelda.

- Mulle meeldis see, et me käisime Noortekeskuses.

- Ma oleksin organiseerinud rohkem etendusi ja ma soovin näiteringi tulla ka seitsmendas klassis.

- Ma tulin näiteringi sest Paula oli ka seal ja mulle meeldib esineda.

- Mulle meeldib et meie koostöö on hea ja me toetame üksteist.

- Tulin näiteringi, sest sealne tegevus tundus mulle huvitav ja see oli üks võimalus sisustada oma vaba aega.

- Ma arvan, et näiteringi tegevus oli suuremas osas selline, nagu ootasin.

- Mulle meeldis näiteringi ühise tegevuse juures näiteks see, et enne lugemis- ja lavaproovi tegime vahel ka mänge ja harjutusi, sest see tegi mind juba "soojemaks" ja oli parem edasi tegutseda.

- Mulle ei meeldinud, et tihtipeale tekkis mitmeid ootamatuid proove, mis ei toimunud ametlikul huviringipäeval ja võis juhtuda, et pidin oma teised tegevused ära jätma.

- Praegu on mul küll tunne, et osaleksin ka järgmisel õppeaastal näiteringi töös.

Veel fotosid festivalilt: