Lõppeval nädal toimusid Tartu Annelinna staadionil järjekordsed koolidevahelised meistrivõistlused jalgpallis, kus Raatuse kooli 8.-9. klasside poisid tulid üle kivide ja kändude kulgenud turniiril kiiduväärt kolmandale kohale.

Parim mäng tehti juba alagrupis

Kokku osales selles vanusegrupis 11 võistkonda, mängiti kaks 20-minutilist poolaega. Poisse väljakuserval juhendanud kehalise kasvatuse õpetaja Margus Udekülli sõnul tegid poisid turniiri ühe parimatest mängudest juba alagrupi esimeses voorus, kus suudeti hilisema turniiri võitja, Kivilinna kooliga, välja mängida 0:0 viik.

„Mäng oli väga võitluslik ja poisid mängisid hästi keskendunult, võitlesid iga palli pärast. Kivilinnal oli kvaliteeti rohkem, aga oma võitluslikkuse ja distsipliiniga saime 0:0 viigi siiski kätte.“

Teises mängus mindi vastamisi Katoliku kooliga, kes alistati kindlalt 6:0. Kolmaski mäng kulges meie poiste dikteerimise all ja Forseliuse kool võideti 3:1. Selle võiduga tagati ka alagrupi võit, sest Kivilinna koolil oli kehvem väravate vahe.

Lestali tabamus viis poolfinaali

Veerandfinaalis mindi vastamisi Hansa kooliga, keda võideti klassikalise tulemusega 2:1.

 „Juhtisime 1:0 ja lasime väga rumalast eksimusest palli nurgalöögiks minna. Sellele järgnenud situatsioonist vastane viigistas. Oli väga kaunis ristnurka tabanud pommlöök. Õnneks suutis meie resultatiivseim mängija Rainer Lestal (võistkonna fotol esireas paremalt esimene) paari minuti jooksul värava tagasi lüüa ja jõudsime poolfinaali,“ rääkis Udeküll.

Katastroof ja palagan

Nii häid sõnu ei leidunud juhendajal paraku Tamme kooliga peetud poolfinaali kohta, mida ta nimetas katastroofiks. „Poiste suhtumine jättis soovida. Juba enne mängu oli suhtumine selline, et niikuinii saame tappa. Küllap ei suutnud ma treenerina siis ka neid piisavalt motiveerida. Samas esimesed 10 minutit oli mäng veel täiesti hea. Vastastel ei olnud ühtegi ohtlikku väravavõimalust, kuid siis lihtsalt magati vastaste lahtimäng maha ja nii see esimene värav tuligi.“

Seejärel justkui loobuti edasi pingutamast ning sellele järgnes koguni 11 vastuseta väravat, mis meenutas veidi brasiillaste õnnetut maailmameistrivõistluste poolfinaali sakslastega aastal 2014.

Udeküll arvas, et küllap poisid hakkasid oma jõuvarusid mingil hetkel vargsi juba pronksimänguks hoidma, mis algas vahetult peale poofinaali ja oli juba neljandaks mänguks samal päeval.  

Eks spordimehed ja treenerid teavad, et tegelikult tuleb sellisel turniiril igat mängu võtta maksimaalselt tõsiselt, sest kui sa juba korra lõdvaks lased, siis on selle suhtumise pealt väga keeruline ennast järgmiseks pingutuseks sundida.

Nii algaski pronksimäng Veeriku kooliga, kellele oldi kaks aastat tagasi sama turniiri noorema vanusegrupi finaalis penaltitega kaotatud, Raatuse poolelt vaadatuna suhteliselt kesise mängupildiga. „Kui ikka kogu eelmine mäng on olnud palagan, siis kuidas sa ikka ennast kokku võtad. Mõistagi on selline suhtumine äärmiselt taunitav,“ ütles juhendaja.

Viimane pingutus viis pronksile

Hoolimata kirjeldatud probleemidest mindi siiski Rainer Lestali väravast 1:0 juhtima. Sellele aitas kaasa ka vastaste kaitse jäme eksimus. Teinegi värav sündis Veeriku poiste eksimusest ja 2:0 oli tõsiasi. Peale seda tekkis taaskord mõõn, kuna poisid arvasid, et mäng on juba tehtud ja tõsisest võitlusest, mida nägime turniiri esimeses mängus Kivilinnaga, ei olnud väljakul enam midagi järel.

Poiste üleolev suhtumine saigi kahe värava näol karistatud. Neli minutit enne normaalaja lõppu oli seis 2:2 viigis. Lõpupingutuseks suudeti ennast siiski rohkem kokku võtta kui ilma juhendajata mänginud vastased ning 30 sekundit enne mängu lõppu õnnestus Rainer Lestalil lüüa 3:2 võiduvärav ja tuua pronksmedalid Raatuse koolile. Võit läks seekord Kivilinna, kes võitis finaalis Tamme kooli, kusjuures võitja selgitamiseks tuli lüüa mängujärgseid penalteid.

Lisaks 8.-9. klassidele esindasid võistlustel Raatuse kooli kaks nooremate poiste võistkonda. 4.-5. klassi poisid kaotasid mõlemad alagrupimängud Variku ja Descartes´i koolidele. 6.-7. klassi poistel (foto allpool) läks paremini. Alagrupis võideti Variku ja Hansa koole, kuid veerandfinaalis kaotati hilisemale võitjale Mart Reiniku koolile 1:2.

Olgu lõpetuseks ära toodud 8.-9. klassi pronksimeeskonna liikmete nimed:

7.b
Sander Orgmaa (osales ka 6.-7. klasside turniiril, mängides kokku 9 mängu ja saades treenerilt väga hea hinnangu)

8.a
Rainer Lestal

8.b
Karo Trossek
Artur Karjagin
Sander Meumers
Carl Kaiser Kiidjärv


9.a
Rode Raja
Andri Ilves
Hans Johannes Sakson
Carl Marcos Kangro
Markus Sirg


Raatuse kooli 6.-7. klasside võistkond.


Raatuse kooli 8.-9. klasside võistkond.