Möödunud laupäeval oli koolimaja harjumuspärase nädalavahetuse vaikelu asemel täis siginat-saginat. Toimus vahva perepäev koondnimetusega “Raatuse jõulutrall”, mis ühendas endas traditsioonilise jõululaada, töötoad, võistlused, mängud ja jõululoosi. Õpilasesinduse kohvikus pakuti sooja kodust jõulutoitu. Kõige selle korraldamise taga seisid kaks ettevõtlikku noort inimest – meie üheksandikud Marleen Meister ja Mona Marii Toots.

Kaugelt Lapimaalt oli mõistagi kohale tulnud jõuluvana, kellega oli võimalik fotograaf Neeme Aria fotonurgas perepilte teha. Huvilistel on võimalik fotosid kuni 30. detsembrini endale siit lingilt tellida, sisestades koodi 41040. Digipildid, millest osad on meie fotogaleriistki näha, saab seekord tasuta. Olgu mainitud, et Neeme annetab 50% tellitud piltide maksumusest MTÜ Slava Ukrainile, Lootuse jõulud Ukrainas toetuseks.


Rõõmu kuni kolmesajale külastajale

Päkapikkude abiga sai meisterdada vahvaid jõulukaarte ning laadamelu lõpetas kontsert, kus astusid üles meie kooli säravaimad jõulutähed. Marleeni ja Mona Marii hinnangul külastas laata umbes paar-kolmsada inimest.

Tegemist oli Tartu Noorsootöö Keskuse poolt ellukutsutud noorte omaaglatusliku (NOA) projektiga, mille rahatuse tüdrukud ise sellele üritusele said. NOA on 11-19-aastaste Tartu noortele suunatud projekt, mille raames toetatakse kogukonnale või noortele suunatud sündmusi kuni 250 euroga.

Laadal oli kokku 42 müüjat. Korraldajate sõnul müüdi väga palju maiustusi ja söögipoolist, kuid leidus ka näiteks isetehtud puidust lõikelaudu, käsitöö mänguasju, maale jms. Müügihitiks pidas Marleen aga kahtlemata nende endi poolt korraldatud jõululoosi, mille peaauhinnaks oli ehtne jõulukuusk ja mis alla tunni ajaga välja müüdi.

Mona Marii ja Marleen jäid mõlemad üritusega väga rahule ja on tänulikud NOAle selle korraldamise võimaluse eest. Lisaks saadeti laiali ka umbes 140 kirja võimalikele sponsoritele.

“Saime rohkem asju kui eelnevalt olime lootnud. Õpilasesinduse enda tehtud sooja toidu kohvik oli samuti väga menukas ja toit sai kiiresti otsa,” rääkis Mona Marii.

Hea plaan on pool võitu

Mõlema peakorraldaja jaoks oli kõige suuremaks õppimiskohaks ürituse ajakava planeerimine.

“Jooksvalt, kui laat juba täies jõus oli, saime aru, et ette planeeritud tegevused on liiga suurte ajavahemikega ja inimestel hakkab oodates igav. Tagasi vaadates oleksime võinud arvestada sellega, et laadal käiakse tavaliselt alla tunni ajaga ära ning minnakse edasi oma teed. Meie visioonis viibiti üritusel kauem ja võeti osa rohkematest tegevustest. Edaspidi oskame paremini ajakava planeerida. Jätsime kontserti laadapäeva lõppu ja järgmine kord seda nii ei teeks,” ütles Mona Marii.

Marleen lisas, et asi, mis läks hästi ja mille üle ta uhkust tunneb on kindlasti ürituse üldpilt, sest tegu oli kogupereüritusega ehk peale laadaosa hõlmas see veel mitmesuguseid tegevusi.

“Olen väga uhke meie mitmekülgsete ja uudsete tegevuste üle. Särtsu andis kindlasti ka fotograafi kohalolu ja fotosein, mis oli tõenäoliselt mu lemmik. Üks suuremaid vigu, mida korralduse poole pealt nägin oli, et venitasime ürituse ajaliselt liiga pikaks. Kuigi oli üsnagi palju tegevusi, siis me ei täinud nendega aega ära. Kõige keerulisem korraldamise juures oli pidada järge asjadest, mis vajavad tegemist ja proovida neid mitte viimasele minutile jätta ehk väga oluline osa oli tegevuste läbimõtlemine ja nende ajateljele planeerimine.”


Kaks juhti, palju abilisi

Õpilaste sõnul tegid nad väga suure osa eeltööst ära kahekesi, kuid tohutult aitas neid ka kooli noorsoo- ja kultuuritegevuse juht Marju Lille.

“Meist sai mõte alguse, meiega see arenes ja meie ta ka lõpule viisime. Kuigi inimene, kes meid läbi selle tee toetas ja kelleta see üritus ei oleks võimalik olnud oli muidugi Marju. Sellist laadi üritust korraldades avalduvad planeerimise käigus nii paljud väikesed detailid, mida korraga hoomata on raske. Vahepeal oli tunne, et pea lõhkeb kõikidest nüanssidest. Meid aitasid veel teised õpilasesinduse liikmed, kes kaunistasid, koristasid ja kotlette praadisid ning kellele oleme väga tänulikud. Samuti soovime tänada Mare Kiiska, Tõnis Hallastet, Jane Kruusmaad, Mai Randa ja Neeme Ariat.”

Lisaks toetasid jõululaada läbiviimist järgmised ettevõtted, organisatsioonid ja eraisikud: Tartu Ülikool, TÜ Loodusmuuseum, Must Kast, Tartu Kaubamaja, Mänguasjamuuseum, Kuusekutid, Eve Leimann, Tartu Tervishoiu Kõrgkool, Gameground, Tartu Linnamuuseum, Lodjakoda, Tridens, FNA OÜ ja Tartu Linnaraamatukogu.


Alarmiga laat

Lõpetuseks meenutasid Marleen ja Mona Marii tagantjärele juba kerge huumoriga seika, mis laupäeval nii naljakana ei tundunudki.

“Muidugi ei unusta ükski laadal osaleja ära tuletõrjealarmi, mis nii umbes kümme minutit valjult üürgas. Midagi halba ei juhtunud ja tegu oli valehäirega, kuid automaatselt avanenud välisuksed ja lärm ei loonud just parimat jõulumeeleolu.”

Täname ka omalt poolt korraldajaid, müüjaid ja osalejaid väga toreda perepäeva eest ja loodame, et kevadel kooli lõpetavate peakorraldajate eeskuju nakatas juba järgmiseid ettevõtlikke õpilasi seda traditsiooni jätkama. Just õpilaste endi poolt korraldatud üritustel on alati eriline väärtus, võlu ja hing. Nagu isetehtud asjadel ikka.

Vaata ka jõulutralli fotogaleriid!