15. jaanuaril toimusid Tamme koolis Tartu koolide karikavõistlused sisesõudmises. Meie koolile olid need võistlused väga edukad. Võideti kolm karikat ja neli individuaalset medalit.

6.-7. klassi tüdrukutest saavutas individuaalse esikoha Rianne Maiste (7.b) ajaga 1:50.1. Võit tuli seejuures väga napilt, sest teine koht kaotas talle vaid 0,3 sekundiga.

Ebaõnne kiuste finaali

Võistkondlikult said 6.-7. klassi tüdrukud viimasena viie võistkonna vahel toimunud finaali ning siingi tuli finaalikoht ülinapilt. Variku kooli võistkonda edestati vaid 0,1 sekundiga.

Õpilasi juhendanud liikumisõpetaja Margus Udekülli sõnul oli see edu seda hinnalisem, kuna eelsõidus kukkus Sandra Paimla ergomeetri toolilt maha ning sinna läks oma 8-10 sekundit aega kaduma. 

“Eelsõidus sõitsid võistlejad kõrvuti neljal ergomeetril. Kõik alustasid ja lõpetasid ühel ajal. Kamba peale sõideti 2000m. Individuaalsed kohad/ajad määrati keskmise tempo järgi. Reaalselt sõitis individuaalse esikoha saanud Rianne näiteks 556m.


Võidukas Rianne Maiste (keskel), koos oma konkurentidega.

Viiendalt teiseks

"Finaalis sõideti ühel ergomeetril 1000m, iga võistleja 250m, teatevahetus toimus 1,5 m ergomeetrist eemal. 6.-7. klassi tüdrukud olid peale teist vahetust finaalis selgelt viimased. Nii viimased, et ei mahtunud isegi pealtvaatajatele üles pandud suurele ekraanile väga ära. Meie kolmas vahetus oli individuaalvõistluste võitja Rianne, kes sõitis meid viiendalt kohalt teiseks. Viimases vahetuses suutis Nele Liis Salumets (7.b) positsiooni hoida ja nii saimegi teise koha. Esimest ja teist vahetust sõitsid Sandra Paimla (7.b) ja Heli Hansen (6.a),” rääkis Udeküll.

Kui tüdrukute selline edu oli pigem väga positiivne üllatus, siis 6.-7. klassi poiste võistkondlikku võitu aimas õpetaja juba enne sõitude algust.


Raatuse teise koha tüdrukud all paremal: Heli Hansen, Rianne Maiste, Nele Liis Salumets ja Sandra Paimla

Jälle kukkumine ja tõus esikohale

“Poisid olid tunnis sõitnud niivõrd võimsad ajad. Eelsõidus saidki nad keskmiseks ajaks 1:38.9, kusjuures teise koha aeg oli 1:47.0. Individuaalselt sai Aleksander Potašenkov (7.a) ajaga 1:34.2 esikoha, kolmas oli David Valdre (7.b), viies Rando Andvere (7.a) ja kaheksas Kaarel Heinalo (7.a).”

Finaalis oli esimene vahetus Aleksander, kes alustas võimsalt, kuid poolel teel kukkus toolilt maha, langedes peale seda hoobilt kolmandaks. Kuid vahetuse lõpuks õnnestus tal siiski napilt esikoht tagasi võita. Järgmistes vahetustes sõitnud Rando, David ja Kaarel pidid nüüd esikohta hoidma ning see kenasti ka õnnestus.


Kuldsed poisid (seisavad vasakult): Kaarel Heinalo, Aleksander Potašenkov, Rando Andvere ja David Valdre


Keily viimane tõmme

8.-9. klassi tüdrukud pääsesid lõppvõistlusele finalistidest kõige nõrgema ajaga 1:54.6.

Finaalis sõitis esimest vahetust meie eelsõitude parim Liisy Tõnuvere (9.a), kes andis teatevahetuse üle kolmandalt kohalt. Teises vahetuses läks sõitma Grete Sulp (9.b) keda tabas samuti Raatuse needus ning ta kukkus ka istmelt maha. Sinna läksid väärtuslikud sekundid.

Kolmandas vahetuses andis oma maksimumi Kadri Kangro (9.a) ning enne viimast vahetusust olid meie tüdrukud neljandal kohal ning vahed olid täiesti sõidetavad.

Viimast vahetust sõitis Keily Kivisaar (9.b), kes tegi finaalis ülivõimsa sõidu. 100m enne finišijoont tõstis ta Raatuse kooli kolmandale positsioonile ning sisuliselt viimase tõmbega möödus Miina Härma Gümnaasiumist ning tõi meile väga hinnalise teise koha.


8.-9. klasside sõudjad tüdrukud (all paremal) Kadri Kangro, Liisy Tõnuvere ja Grete Sulp (fotolt puudub Keily Kivisaar)

Veel auhindu

8.-9. klassi individuaalarvestuses tuli Varmo Pärnpuu (9.b) pronksile (aeg 1:32,0).

Kõikide vanuseklasside kokkuvõttes oli Raatuse kool kolmas. Meid edestasid ainult need koolid, kes olid ühes vanuseklassis väljas mitme võistkonnaga. Võistlejad said punkte vastavalt sõidetud ajale.

Vaata ka võistluste protokolle:

Individuaalsed tulemused

Võistkondlikud tulemused

Lisame ka ühe ägeda ja emotsioonidest laetud video 6.-7. klassi poiste eelsõidust


Vasakpoolsel pildil individuaalse pronksi võitnud David Valdre ja kulla pälvinud Aleksander Potašenkov. Parempoolsel on kõige vasakpoolsem meile kõikidele juba tuntud spordimees Varmo Pärnpuu, kes tuli sel võistlusel kolmandaks.