22.‒26. septembril toimus Nordplus Junior projekti Joyful Reading kolmas projektikohtumine – seekord Riias. Eesti õpilastest võtsid osa meie kooli hakkajad ja tublid õpilased Kadri Jõul (8.a), Krõõt Kosk (8.b), Hans Johannes Sakson (7.a) ja Rasmus Reinmets (7.a).

Töökasse ja sisutihedasse nädalasse mahtus nii tööd arvutimängu kallal kui ka vahvaid avastusi Riias ja selle ümbruses.

Projektikohtumise peamine eesmärk oli saada valmis põnev arvutimäng. Töötati rühmades, millest igal oli oma ülesanne ja töö sisu – oli selleks siis raamatu tegelaskujude ja erinevate mänguelementide joonistamine arvutis või hoopis raamatule toetudes küsimuste väljamõtlemine.

Õpetajatest saatis lapsi Riias Tiina Tirgo, kelle sõnul saadi terve nädal rääkida ja kirjutada vaid inglise keeles, kuid ka saksa ja vene keel olid lubatud. „See mõjus meile väga hästi ja oleme taas kogemuse võrra rikkamad,“ ütles Tirgo.

Lisaks kõigele muule said lapsed proovile panna ka oma koostöö- ja suhtlemisoskuse. Tirgo sõnul kuulub eriline imetlus ja tänu nendele tublidele Läti õpilastele, kes meie õpilasi vastu võtsid ja majutasid. Need pered avasid oma uksed ja südamed ning hoolitsesid meie õpilaste heaolu eest nii, et keegi ei pidanud koduigatsust tundma.

Peale tõsise töö tutvuti ka mitme huvitava paigaga. Oma silmaga vaadati üle Riias vast valminud rahvusraamatukogu. Käidi vanalinnas ja saadi osa läti rahvustoidust. Rohkelt elamusi pakkus ka Jurmala linn ja Livu veepark. Erilised elamused ja mõnusa fiilingu andis külaskäik Riia lähedal asuvasse Laci leivatehasesse, kus sai ka ise leiva, kringli ja küpsiste valmistamist proovida.

Õpilased jäid nädalaga väga rahule. Õpetaja Tirgo sõnul on meil kindlasti läti õpilastelt, õpetajatelt ja peredelt palju õppida. „Eriliselt jäi meelde nende soojus ja külalislahkus. Ootame neid kõiki külla juba veebruaris 2015 – siis saame meie näidata oma maad, linna ja kultuuri. Saab põnev olema,“ lausus Tirgo.

Projekti rahastatakse Nordplus Junior programmist, mis kuulub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõige tähtsamate elukestva õppe programmide hulka.

Fotogaleriid Riia projektinädalast näeb siit.