Alates 20. septembrist on Tartu Raatuse Kooli pere saanud olulist täiendust nelja toreda ja rõõmsameelse Itaaliast tulnud õpilase näol, kes viibivad siin kuni detsembri keskpaigani.

Torinost, Einsteini nimelisest lütseumist, tulid vahetusõpilastena Tartusse (alumisel fotol vasakult) Daif Drogeja, Riccardo Volpiano, Medina Bigiu ja Silvana Calvano.Õpilasvahetus saab teoks Comeniuse õpirände programmi raames.

„Ettevalmistused selleks projektiks algasid juba pea aasta tagasi kui üheskoos Torino kolleegiga, kellega tegime koostööd suvel lõppenud Comeniuse projekti raames, tulime mõttele, et miks mitte proovida midagi rohkemat. Nii saigi teoks mõte kirjutada projektitaotlus, mis meie rõõmuks ka varakevadel rahuldati," ütles Raatuse Koolis projekti peakoordinaatori rollis olev arendusjuht Rene Leiner.

„Mõistagi oli algusest peale erinevaid tõkkeid ja karisid, mida pidime ületama. Oli kahtlus, kas ikka leiame mõlemalt poolt õpilased ja pered, kes on valmis neid vastu võtma, kuid kõik on seni suurepäraselt laabunud," lisas Leiner. Tema sõnul on suhtlus Itaalia poolega olnud äärmiselt meeldiv ja töine ning kõik küsimused on leidnud lahenduse.

Comeniuse õpirände peamiseks eesmärgiks on anda õpilastele teises riigis ja kultuuris elamise kogemus. Mõistagi ei saa keegi kolme kuu jooksul võõrast keelt nii hästi omaks, et õppetöös sajaprotsendiliselt osaleda ning see ei ole ka sellise õpirände eesmärgiks. Õpilased on mõlemalt poolt saanud teatud ülesandeid ka oma kodukoolist, millega nad vabal ajal tegelevad. Iga päev toimuvad neile ka eraldi eesti keele tunnid.

„Enne õpirännet lepiti kokku need ained, mille tundides kaasa tehakse. Jooksvalt toimuvad meil õpilastega kohtumised, mille käigus me seda kava vajadusel korrigeerime, sest kunagi ei saa sellistel puhkudel kõike ette näha ja planeerida," ütles meie koolis vahetusõpilaste mentorõpetajana tegutsev Aire Rillo. Ta lisas, et kuigi eesti keele õpe Torino õpilastel alles algas, siis näiteks matemaatikas andsid nad silmad ette juba ka meie endi õpilastele.

„Kui meid välja valiti, siis üheks valikukriteeriumiks oli see, et peame olema matemaatikas hästi head," ütles vahetusõpilane Daif Drogeja.

Daifi sõnul on Eesti küll väike riik, kuid siin on palju vaadata. Eriti meeldib talle meie loodus. Ka Tartu on linnana jätnud hea mulje, eriti kesklinn kus ta ka oma elukoha tõttu on rohkem ringi liikunud. „Minu vahetuspere on väga lahke. Saan kõikide pereliikmetega hästi läbi. Ka koolis on kõik väga sõbralikud ja abivalmid. Kool on küll Itaalia omast erinev, kuid see ongi hea ja huvitav," võttis Daif oma esmamuljed õpilasvahetusest kokku.

Õpilasi võõrustavad peredki on oma uued lapsed kenasti omaks võtnud ning juba esimese nädalavahetusega on ette võetud juba nii mõndagi põnevat. Nii sai Riccardo supelda 16-kraadises Emajões, Daif aga oma elu esimese saunakogemuse. Medina ja Silvana külastasid koos oma peredega Jääaja muuseumi. Käidud on ka Palamuse laadal, Alatskivi lossis ja mujalgi.

Tartus on plaanis ka lodjasõit ära proovida, AHHAA keskust ja muid huvitavaid kohti külastada. Kindlasti käiakse võimalikult palju tutvumas ka Eestimaa sügise imelise loodusega. Kaks päeva saavad õpilased veeta Tallinnas, kus lisaks vahetusõpilaste seminarile, saadakse osa ka põnevast kultuuriprogrammist.