17.-21. veebruarini toimunud Tartu Raatuse Kooli poiste korvpallimeistrivõistluste „TRK Cup 2014“ finaalis alistas 6. a klassi võistkond (fotol) viiendate klasside koondvõistkonna tulemusega 34:16.

Seekordsed võistlused muutis eriliseks fakt, et korraldajateks olid kaks 8.b klassi noort meest: Aigar Rebane ja Art Ross Aus. Nimelt oli turniir nende loovtöö praktiliseks väljundiks.

Art Ross rääkis, et loovtöö teema valikul oli peamiseks faktoriks, et töö oleks tema jaoks huvitav ja meeldiv. „Kuna olen üle poole oma elust ehk siis umbes 8 aastat korvpalli mänginud ning mulle see mäng väga meeldib, siis otsustasingi, et just sellise turniiri korraldamine on minu jaoks parim loovtöö,“ sõnas noormees.

Aigar lisas, et kui Art Ross ühel päeval talle kampalöömise ettepaneku tegi, ei tulnud pikalt mõelda. Ka tema on korvpallitrennis käinud ja teema seega läbi ja lõhki tuttav. Asjade loomuliku käiguna sai poiste juhendajaks kehalise kasvatuse õpetaja Margus Udeküll.

Algul mõeldi, et äkki võiks hoopis kooli õpilastele korvpallitrenne korraldada. „Aga me ei teadnud, kui palju sinna rahvast kohale tuleks. Seega otsustasime võistluste korraldamise kasuks, kuhu ootasime loomulikult ka pealtvaatajaid,“ ütles Aigar.

Koos pandi paika turniiri formaat. Otsustati kaasata 5.–7. klasside poiste võistkonnad. Üks mäng kestis 16 minutit, lisaaeg oli 4 minutit. Kuigi korraldajad lootsid, et tuleb rohkem tasavägiseid mänge, tuli tegelikkuses lisaaega kasutada ainult ühes mängus, alagrupimängus 7.b ja 6.b vahel.

Korraldamise juures läks enamasti kõik hästi, ainuke tagasilöök oli väike segadus finaalidega samale päevale sattunud ülelinnaliste laskmisvõistlustega, mistõttu tuli Final Four päeva võrra edasi lükata. Art Rossi sõnul läks väga hästi see, et kõik tema lähedased sõbrad koolis, keda ta kohale kutsus, olid ka tulnud mänge vaatama. „Isegi mu endine tüdruk oli saalis,“ ütles ta rõõmsa näoga. Seega jäid korraldajad kõigega rahule ning lõpuks tundus asi isegi kergem, kui algul arvati.

Art Ross arvas, et kui järgmisel korral midagi paremini teha, siis ehk kutsuks publikut ka teistest koolidest juurde. Alguses ei torganud see talle pähe, aga kui ta oma loovtööst mujal koolis käivatele sõpradele hiljem rääkis, küsisid nad, et miks neile varem ei öeldud, nad oleksid kindlasti tulnud.

Publikut, kellest enamiku moodustasid oma klassi poistele kaasa elama tulnud tüdrukud, oli kõige enam mõistagi finaalide päeval. „Isegi mõned õpetajad olid vaatamas, teised inimesed publikust olid juba tuttavad näod, eelmistest päevadest,“ sõnas Art Ross.

Suurima emotsiooni tekitas võistluse korraldanud poistes aga see, kui autasustamise ajal rahvas aplodeeris ja lausa püsti tõusis.

Sportlike tulemuste poolelt olid kindlasti tasavägiseimad mängud juba mainitud 7.b ja 6.b klassi vaheline alagrupimäng, mis lõppes korvpalli jaoks uskumatu 8-6 tulemusega, ning teine poolfinaal, kus viiendate klasside poisid said jagu endast 2 aastat vanematest 7.b poistest 16-12.

Seega ei pääsenud seitsmendate klasside võistkondadest esikolmikusse ükski. Kaks võistkonda pidid aga „kohvrid pakkima“ juba alagrupiturniiri järgselt.

„Seitsmendikud tegelevad kõik kas jalgpalli või tantsimisega,“ otsis Art Ross põhjuseid nende kesiste korvpallietteastete kohta. Ka kohtunikuna tegutsenud peakorraldaja lisas, et väga hästi jäi meelde ka 7.c poiste jalgpallurlik käitumine. „Kuna korvpall on leebem ala, tuli nende mängudes rohkelt vigu vilistada,“ ütles ta.

Art Ross Aus leidis, et kuna paljud viiendikest käivad just korvpallitrennis, siis siit ka nende võimas esitus ja jõudmine finaali, kus tuli sel korral küll veel 6.a klassi võistkonnale 16:34 alla vanduda.

Kuigi kaotus finaalis on alati valus, saavad viiendikud võistlustabeli üldise statistika poolest ühes osas rinna päris ette lüüa. Nimelt kuulub neile absoluutne punktirekord ühes mängus – 38 punkti laoti alagrupimängus 7.c võrku. Samas on huvitav, et hilisemad võitjad kostitasid samu poisse üksnes 16 silmaga. Igal juhul on selge, et tugevamaks osutus esimene alagrupp, kust tulid mõlemad finalistid.

Tähelepanuväärseks saab kindlasti pidada ka 6.b kolmanda koha mängus saadud revanši alagrupis 7.b klassi poistelt saadud kaotuse eest.

Võistluste koondprotokolli näeb siit ja korraldajate tehtud fotosid Final Four’i ehk nelja parema hulka jõudnud meeskondadest siit.

Kõik Final Four'il osalenud meeskonnad ühisel fotol