Reedel, 7. veebruaril toimus juba viiendat aastat järjest Raatuse kooli algklasside lugemisõhtu, kus seekord oli külaliseks lastekirjanik Ilmar Tomusk (fotol). Lugemisõhtu eesmärk on 1.-4. klasside õpilaste lugemisharjumuste süvendamine ja huvi tekitamine raamatute lugemise vastu.

Argipäeviti Keeleinspektsiooni peadirektorina tõsist riigiametit pidav Tomusk on lastele raamatuid kirjutanud juba ligi 10 aastat.

Ta jutustas kuulajatele, et kirjutama hakkas ta täiesti juhuslikult. „Kuna pidin tihti Tartus töökoosolekutel käima, siis ükskord tagasiteel Adavere tuulikus lõunat süües tuli peale head kõhutäit kerge tukastus peale. Võtsin siis arvuti välja ja otsustasin midagi kirja panna. Inspiratsiooni selleks sain oma enda poja koerustükkidest. Kodus lugesin esimese loo talle ette. Talle meeldis ja nii see läks,“ ütles ta. Tänaseks on Tomuski sulest ilmunud juba 11 lasteraamatut ja lisa on peagi tulemas.

Tomusk luges lastele ette ka katkendi oma esimesest raamatust Tere, Volli!“. Lapsed võtsid külalise esinemise rõõmuga vastu ning esitasid kirjanikule ka küsimusi ning võtsid raamatutesse autogramme.

Kui külaline aplausi saatel ära oli saadetud, jätkus vahva õhtu juba põnevate mängudega viies erinevas töötoas, mis kõik ühel või teisel kujul Ilmar Tomuski loominguga seotud. Lapsed jagunesid viieks võistkonnaks ning läbisid ajajaotust arvesse võttes kordamööda kõik töötoad.

Esimesel korrusel oli ennast sisse seadnud kriminalistide töötuba,kus lapsed lahendasid salakirju, tuvastasid kirjelduste järgi raamatutegelasi ja tegid söetolmu abil oma näpujälje kaardi.  Leiutajate küla töötoas valmis hulgaliselt nädala jooksul kogutud majapidamises mittevajalikest esemetest või katkiläinud mänguasjajuppidest meisterdatud toredaid leiutisi - koduabilistest robotitest kuni teleskoobini välja. Kolmandas töötoas sai valmistada kirjanikuhärra lemmikkangelase Volli nimelisi vorstileibasid ja kuulata lugusid. Lõhnalaboris pidid lapsed panema tööle oma haistmismeele, sest erinevate lõhnade hulgast tuli üles leida 14 erinevalt lõhnavat ainet, näiteks kohv, apelsinikoor, piparmünt, nuluõli jt.

Teisel korrusel toimus aga lugemisretk, kus pidi oma võistkonnakaaslastega mitme erineva laua juures ülesandeid lahendama. Need põhinesid külas käinud kirjaniku erinevatel raamatutel, millest lapsed lahenduse leidmiseks õige katkendi üles pidid leidma.

Ligi neli tundi kestnud sisukas õhtu lõppes auhindade loosimisega aulas, kus lugemisõhtul osalenute pääsmete vahel läks loosi kolm Ilmar Tomuski raamatut. Kõik lugemisõhtul osalenud lapsed said kingiks järjehoidja ja maiustuse.

Lugemisõhtul osales ka tosin Slaavi Gümnaasiumi 3. ja 4. klasside õpilast, kes tegutsesid koos meie kooli õpilastega erinevates rühmades ning said kõigi ülesannetega hakkama. Eakaaslastega koostegutsemine andis neile julgust ja kindlust eesti keele õppimisel ja kasutamisel. Üks auhinnaraamatutest sattus loosi tahtel ka külaliskooli õpilasele.

Ürituse eestvedaja, algõpetuse õppetooli juht Mare Kiisk ütles, et lugemisõhtu õnnestus suurepäraselt. „Lapsed tegutsesid juhendavate õpetajate suunamisel hasardi ja põnevusega,“ lausus ta ning lisas, et kindlasti tahetakse traditsiooni jätkata ka järgmisel aastal.

Tänusõnad kuuluvad kõikidele algklasside õpetajatele, kes lugemisõhtu ettevalmistamise ja läbiviimisega seotud olid. Üritust toetasid Tartu Linnavalitsuse haridusosakond ja Tartu Raatuse Kool.

Fotogalerii lugemisõhtust avaneb siit.