Sageli keeravad paljud inimesed just aastanumbri vahetumisega mingi uue lehekülje oma elus. Raatuse kooli jaoks võib 2014. aasta puhul selleks sõna otseses mõttes uueks leheküljeks pidada meie uut kodulehekülge.

„Tegemist on tõepoolest täiesti uue, mitte lihtsalt ümberdisainitud lehega, kus iga kivi selles majas tuli ükshaaval müüri laduda,“ ütles kooli kodulehe tegemist vedanud arendusjuht Rene Leiner.

Kuna veebis liikumine on täna inimese jaoks sama loomulik kui mööda tänavaid kõndimine, siis on selge, et lisaks koolide kuvandile ja nende sisule on sama olulised koolide välised kommunikatsioonikanalid, millest peamine on kindlasti koduleht. „On kahju, kui koolid sellele asjaolule veel piisavalt palju tähelepanu ei pööra,“ lisas Leiner.

Kooli uue kodulehe visuaalne disain ehk graafiline raamistik ja kujundus valmis Tartu Kõrgema Kunstikooli meedia- ja reklaamikunsti tudeng Liis Todesk’i käe all. Täna vahetusüliõpilasena Prantsusmaal, Nantes’is õppiv neiu pälvis 2013. aasta kevadel Eesti Reklaamiagentuuride Liidu poolt väljaantava „Kuldmuna“ loovkonkursil auhinna „Suur Pesamuna“, mis määratud aasta parimale noorele disainerile. Liis Todesk on ka kodulehe päises nähtava kooli uue logo autor.

Ühe kooli logo puhul on tähtis, et see näeks välja puhas, selge ja soliidne. „Neid põhimõtteid üritasin ma ka redesign'i puhul silmas pidada. Jätsin kasutusele Kaarsilla, mis oli ka eelneval logol kesksel kohal. Seda sellepärast, et mitte logo drastiliselt muuta, vaid jätta alles enamik sümboolikast. Juurde lisasin lihtsatest joontest moodustuva raamatu/õpiku - hariduse aluse, millele kõik tugineb,“ võttis Todesk oma töö kokku.

„Mina usaldan alati noori. Nad teevad oma asja hingega ning neis on säilinud piisav annus entusiasmi, mis aastatega kipub vahel tahaplaanile jääma. Ja tulemus on kahtlemata seda usaldust väärt,“ lausus kooli direktor Toomas Kink.

Arendustööd ja programmeerimine toimusid Inditel Meedia poolt. „Olen ka varem mitmete arendajatega suhelnud, kuid nii kliendisõbralikku ja mõistvat suhtumist kohtab harva. Kui enamasti tuleb arendajate IT-alast juttu läbi projektijuhtide „tõlkida“, siis siin saime kenasti ilma tõlgita läbi,“ ütles Rene Leiner, kelle tänusõnad pälvisid Inditel Meedia juht Oliver Leisalu ja koodikirjutaja Alari Lukk.

Leineri sõnul sai kodulehe ettevalmistusprotsessi käigus põhjalikult läbi vaadatud vana kodulehe struktuur ja tehtud vajalikud parandused. Esilehel lähtuti põhimõttest, et tegu on aktiivse kooliga, kus pidevalt midagi toimub. „Seepärast on kujunduse kesksel kohal uudised ja sündmused. Kujundus sai kokku "laotud" plokkidest, et neid saaks vajadusel tulevikus lisada ja kustutada. Sellised moodulid eristavad ja liigendavad infot, mis mahukatel kodulehtedel on tihtipeale puudulik,“ lisas Todesk.

Kodulehe värvivalik, kus domineerib üks põhivärv - lillakaspunane, tähendab soliidsust ja inspireerivat keskkonda. See toon eristab Tartu Raatuse Kooli teistest Tartu haridusasutustest. Toetavateks värvideks on valge ja hele sinakashall, mis on neutraalsed toonid lisaks muidu üsna jõulisele lillakaspunasele.

Koduleht, millel on oma ülevaatlikud alalehed ka vene, saksa ja inglise keeles, on nüüdsest kõikidele vaatamiseks avatud, kuid ei ole kindlasti mitte veel valmis.

Leiner rääkis, et üks tõeline koduleht saab tegelikult lõplikult valmis alles siis kui ta ära arhiivi tõstetakse: "Elav koduleht on pidevas liikumises ja muutumises. Koos aja ja inimestega. Mõned asjad lisanduvad lähiajal kindlasti veel ka kooli võõrkeelsetele kodulehe versioonidele."

Kooli uue kodulehe valmimist toetas Tartu Linnavalitsuse haridusosakond.