11.-22. novembril viibisid Raatuse koolis VeniVidiVici õpilasvahetusprogrammi raames 2 külalisõpilast Suure-Jaani Gümnaasiumist (fotol vasakult) - Aurelia Vainaru ja Kerli Pelt.

„Kuna huvi ja soov tütarlapsi enda klassis võõrustada oli suur, siis panime nad kahte erinevasse klassi," ütles õpilasvahetusi koordineeriv kooli arendusjuht Rene Leiner.

Ta lisas, et selline otsus oli igati õigustatud ning ka külalised ise olid sellega väga rahul. „Muidu oleksimegi olnud ehk peamiselt kahekesi ninapidi koos, aga see lahusolek pani meid palju rohkem uute klassikaaslastega suhtlema," laususid tüdrukud kui ühest suust.

Mõte Suure-Jaanist kaheks nädalaks Tartusse kolida tekkis siis kui tüdrukute kool ise eelmisel õppeaastal sarnaseid vahetusõpilasi võõrustas. Mõeldud-tehtud mindi direktori jutule, kes koheselt ka tublidele tüdrukutele, kes oma kooliski aktiivsusega silma paistavad, vastava loa andis. Seejärel pöörduti juba otse õpilasvahetusi vahendava VeniVidiVici õpilasvahetusprogrammi inimeste poole ning leiti sobiv kool.

Aurelia ja Kerli sõnul olid 2 Raatuse koolis veedetud nädalat väga sisukad ja põnevad. Lisaks õppetööle suheldi aktiivselt ka kooliväliselt, käidi bowlingut mängimas jne.

„Kui alguses oli ikka väike kartus sees, et kuidas suhtutakse ja vastu võetakse, äkki keegi ütleb midagi halvasti, siis tegelikkus oli algusest peale väga meeldiv ja kõik õpilased ja õpetajad olid väga sõbralikud," ütles Kerli. Aurelia lisas, et suisa kahju on lahkuda. „Jäime meelega veel laupäevaks Tartusse, et saaksime reede õhtu koos oma uute sõpradega veeta," ütles ta.

 Tüdrukutele meeldis ka meie koolis see, et siin on istumiseks palju pinke
 ning klassiruume ei lukustata vahetundide ajal. Mõlemad leidsid, et siin on 
 õpilastel palju enam vabad
ust kui nende kodukoolis ja ka tundides 
 lubatakse
õpilastel rohkem ise rääkida ja küsida.

Samuti meeldis tütarlastele meie koolis loovainetes (kehaline, tööõpetus, kunst ja muusika) kasutusel olev mitteeristav hindamine, kus hinnete asemel saavad õpilased kirja arvestuse. „Ka meie koolis võiks see niimoodi olla," sõnasid nad.

Kindlasti jäädakse oma uute klassikaaslastega suhtlema ka edaspidi. Abiks Facebook ja Skype. Mitmed Raatuse kooli seitsmendate klasside õpilastest on juba mõelnud, et võiks ka ise Suure-Jaani Gümnaasiumisse vahetusõpilaseks minna. Aurelia ja Kerli ise aga plaanivad kevadel juba uut vahetust. Sedakorda on sihtmärgiks Tallinn.

Tänusõnad seekordse õpilasvahetuse sujuva kulgemise eest kuuluvad ka klassijuhatajatele Aire Rillole ja Tiina Tirgole. Raatuse koolile oli see juba kolmandaks sarnaseks kogemuseks, mis loodetavasti julgustab nii uusi külalisõpilasi kui ka meie oma õpilasi sellist põnevat ja arendavat kogemust omandama.