21. novembril külastasid Tartu Raatuse Kooli kaks Tartu Ülikoolis õppivat välistudengit. Keegan McBride (alumisel fotol vasakul) Ameerika Ühendriikidest ja Gani Nasirov Aserbaidžaanist.

Mitmetele kaheksanda ja üheksanda klassi õpilastele algas päev USA välistudengi poolt läbiviidud  inglise keele tunniga.

Keegan McBride tutvustas riiki, kust ta tuleb, sealset koolisüsteemi ja paljut muud. Seejärel veetis külaline terve tunni meie teise klassi õpilastega, mille käigus luges ta põnevate slaidiprogrammide ja elava näitlemise abil ette kolm vahvat lugu, mängis liikumismänge (ülemisel fotol) ja vastas küsimustele.

Kui paljude jaoks seostub Ameerika ennekõike suurlinnade pilvelõhkujate ning seal oleva sära ja saginaga, siis Washingtoni osariigist pärit Keegani jaoks on Tartu suurim linn, kus ta elanud. Eestimaa pinnal ei kohta just tihti noormeest, kes pärit ehtsast ameerika farmerite perekonnast. „Farm, kus ma elan, on meie pere käes olnud juba 150 aastat ja laiub 44 ruutkilomeetril. Ameerika mõistes ei ole see üldsegi mitte suur farm. Meil on 150 hobust ja 3-4 tuhat lehma, lisaks teisi loomi," ütles ta.

Kindlasti oli üheks suuremaks üllatusmomendiks see, kui Tartus majandust ja politoloogiat õppiv Keegan rääkis oma tavalisest koolipäevast. „Ärkasin tavaliselt hommikuti kell 3, millele järgnes loomade talitamine. Kell 6 pidin minema juba koolibussile. Kui koolist saabusin, jagus farmitöid sageli kuni kella kümneni välja," sõnas Keegan.

Ameerika elu plusspoolelt tõi Keegan välja sealse paljususe. USAs elab väga palju erinevaid rahvaid, mistõttu on näiteks palju saadaval ka erinevate maailma köökide toite. Keeleline rikkus iseloomustab ka kohalikku inglise keelt. Näiteks ei ole erinevatest regioonidest pärit inimestel sageli mitte kohe võimalik kõigest öeldust aru saada.

Samas, eriti suurlinnades, on probleeme turvalisusega. Eestis on ta positiivselt imeks pannud asjaolu, et meie lapsed saavad igal pool nii vabalt ringi liikuda ning et koolimajja sisenedes ei avastanudki ta karme turvameetmeid, metalliotsijaga väravaid jms. Samuti on teda lummanud meie e-riik. Kui tema kodumaal tähendab asjaajamine sageli 10-15 korda mõnes ametiasutuses käimist, siis siin saame me palju asju lahendatud ID-kaardi põhiselt. „Ja muidugi teie Wifi võrk. Ameerikas võib sellest ainult unistada," võttis külaline oma positiivsed emotsioonid kokku.

Mõistagi ei ole jäänud ameeriklasele märkamata ka see, et meie inimesed tänaval teineteisele ei naerata, ega kõneta üksteist. Tema sõnul on Ameerikas tavaline, kui kõnnid võõra inimesega mööda tänavat ja samal ajal vestled millestki.

Päeva teises pooles leidis aset Gani Nasirovi kohtumine Raatuse kooli õpilasesinduse liikmetega. Gani tegi huvitava ettekande oma sünnimaa Aserbaidžaani naftatootmise ajaloost ning rääkis veidi ka oma riigist ja kodulinnast Bakuust laiemalt.

Mõlemad tudengid väisasid Raatuse kooli projekti Erasmus in Schools raames, mille mõte onkutsuda oma ainetundi või kooli kogunemisele esinema välistudengid, kes jagaksid õpilastega oma riigi eripärasid.

„Soomest alguse saanud Erasmus in Schools on rahvusvahelise noorteorganisatsiooni Erasmus Student Network (ESN) tähtsaim projekt aastal 2013. Eestis külastame projekti raames koole juba neljandat õppeaastat", ütles projekti Tartus koordineeriv Eha Mäesalu.

Külalisi peeti meeles kooli sümboolikaga meenetega. Teise klassi õpilased joonistasid neid rõõmustanud Kevinile muinasjutulossi (alumisel fotol), kirjutades teisele poole oma nimed ja head soovid. „Mulle meeldis see kohtumine kohe väga. See oli parim inglise keele tund minu elus," ütles 2.a klassi õpilane Karl-Gregor Urmet .

Raatuse kooli poolt olid projektiga seotud õpetajad Helina Mugra ja Sixten Hinnov, õpilasesinduse esimees Margus Mauer, huvijuht Kaie Anderson ja arendusjuht Rene Leiner, kelle sõnul tekkis päeva käigus juba ka uusi ideid, kuidas Tartus õppivaid välistudengeid veelgi meie õppeprotsessis rakendada.

Keegan McBride ja Gani Nasirov