Tartu Raatuse kooli aulas toimus esmaspäeval, 28. oktoobril puhkpilliansambli Brassical kontsert pealkirjaga „Vasemasin".

Üles astusid seitse noort pillimeest - Märt Metsla, Norman Verte, Mihkel Kallip (trompetid), Margus Toompere, Ingvar Leerimaa, Jüri Leek (tromboonid) ja Lauri Levistu (tuuba).

 

Brass-septett Brassical on noorte vaskpillimängijate ellu kutsutud ansambel. Maailmakuulsa Mnozil Brassi eeskujul loodud kooseisu peamiseks eesmärgiks on esitada muusikat, mille mängimisest ise rõõmu tunda ning samas pakkuda publikule mitmekülgset humoorikat etendust. Ansambli enda vürtsitatud seadetega maailmakuulsatest hittidest koosnev kava paneb kindlasti märksa suurema hulga inimesi vaskpille imetlema. Brassicali liikmed pole mitte ainult suurepärased pillimehed, nende etendus on täis lavalist liikumist ja isegi laulmist.

Oli 2011. aasta septembrikuu, kui seitse noort muusikut otsustasid hakata tegema muusikat, mida Eesti avalikkus varem kuulnud ei olnud. "Otsustasime, et meil on vaja 3 trompetit, 3 trombooni, tuubat ja hunnikut unustamatuid muusikalisi numbreid, mis purustaksid kuvandi, nagu vaskpillidega saaks ainult matustel leinaviise või presidendi paraadil marsse mängida. Meie motoks sai, et kontserdil peab igal inimesel olema lõbus," räägivad noored muusikud ise.

Nii sündiski kontsert-etendus "Vasemasin". Puhtalt akustiline (ehkki detsibellid võivad aegajalt küündida rokk-kontsertide tasemeni) kava, mille märksõnadeks võiksid olla virtuoosne pillimäng, humoorikas laul ning hoogne lavaline liikumine koos tohutu hulga erinevate emotsioonidega. Kava koosneb ülemaailmsetest hittlugudest, mis vürtsitatud pillimeeste trikkide ja naljadega.

Lisaks kõigele muule, oli rõõm taaskord oma kodukooli seinte vahel näha-kuulda meie enda vilistlast Mihkel Kallipit, kes kuulsust kogunud ka Eesti Televisiooni saates „Klassikatähed".