Sündmuste kalender

Näita aasta järgi Näita kuu järgi Näita nädala järgi Näita täna Otsi Vali kuu
7. klassid EMÜ Võrtsjärve õppekeskuses "Kalade määramine ja lahkamine"
Kolmapäev, 17 November 2021

Eesmärk:

On anda ülevaade Eesti magevetes elavatest kalaliikidest ning õppida tundma kalade välis- ja siseehitust, leida seoseid välistunnuste ja siseorganite eripärade ning elukeskkonna ja eluviisi vahel. Tutvutakse kalade süstemaatika ja evolutsiooniga. Määratakse kalaliike dihhotoomse määraja abil. Võrreldakse omavahel erinevaid kalaliike ja nende välisehitust. Mõõdetakse kalu, määratakse nende soomusevalem, soomuse ehituse tüüp, määratakse soomuste abil nende vanust. Tutvutakse kalade erinevate suutüüpidega seoses toitumistüübiga. Õpitakse praktilise tegevuse käigus selgeks kala siseorganid, nende funktsioonid ja eripärad. Programmi eesmärgiks on suunata õpilasi tundma huvi loodusteaduste õppimise vastu ning väärtustada elus- ja eluta looduse mitmekesisust.

Õpitulemused ja seotus õppekavaga:

Õpilane teab Eesti magevetes elavaid kalaliike, oskab neid üksteisest eristada. Õpilane tunneb kalade välis- ja siseehitust, teab seoseid välistunnuste ja siseorganite eripärade ning elukeskkonna ja eluviisi vahel. Oskab kalaliigi määramiseks kasutada dihhotoomset määrajat. Teab, kuidas soomuste abil määrata kala vanust. Oskab väärtustada kohalike liikide ja bioloogilise mitmekesisuse tähtsust.

Reisi marsruut ja kava:

Õpilased tulevad kooli kella 8-ks, et teha kiirtestid. Stardime Jaama tänava poolse värava juurest EMÜ Võrtsjärve õppekeskuse Järvemuuseumisse kell 8:20. Programm õppekeskuses algab 9:30 ja kestab 2 tundi. Kooli jõuame tagasi orienteeruvalt 12:45 ja suundume sööma. Õpilased lähevad kohe pärast söömist tunnikavajärgsesse tundi.

Kaasa tuleb võtta vahetusjalanõud. Kui soovi on, siis võib kaasa võtta ka kerge ampsu meelepärast, aga tuleb meeles pidada, et bussis ei söö.

Õpilasi saadavad õpetajad Aigrid Kõõra, Marvi Remmik ja Tõnis Hallaste.

Programmi läbiviimine on toetatud Keskkonnainvesteeringute Keskuse poolt rahastatud projektist "Tartu Raatuse Kooli õpilaste keskkonnateadlikkuse areng".

Lisainfo: Aigrid Kõõra