Sündmuste kalender

Eelmine kuu Eelmine päev Järgmine päev Järgmine kuu
Näita aasta järgi Näita kuu järgi Näita nädala järgi Näita täna Otsi Vali kuu
Teatritendus "Stiiliharjutused"
Reede, 11 Oktoober 2019

Algus kell 16:00. Etendusele on oodatud inimesed, kes tellisid eelnevalt pileti.

Eva Kolditsa lavastus „Stiiliharjutused“ asetab kirjanikud keset teatrit ja näitlejad keset kirjandust. Lavale astuvad Eva Koldits, Toomas Täht, Jan Kaus ja Indrek Koff.  Tulemus on ühtaegu moodsalt fragmentaarne ja traditsiooniliselt tekstikeskne – selles saavad kokku teatrietendus, kirjandusõhtu, stand-up, bändiproov ja lõpuks muidugi ka ELU ISE.

Lavastuse kaudseks põhjustajaks sai 2007. aastal ilmunud prantsuse kirjaniku Raymond Queneau’ raamatu „Stiiliharjutused“ eestikeelne tõlge. Teos sisaldab Pariisi kesklinna ühistranspordis aset leidva veidra juhtumi 99 versiooni, näidates veenvalt, kuidas üht ja sama lugu on võimalik täiesti erinevalt jutustada. Queneau’ teos teeb samaaegselt kaht asja: muudab meele lahedamaks ja keele vahedamaks.

Paar aastat tagasi hakkas üks „Stiiliharjutuste“ kohalik fänn – kirjanik Jan Kaus –  mõtlema, et 99 pole tegelikult mingi piir. Võttes Teise maailmasõja järgse Prantsusmaa pealinnas aset leidnud loo, hakkas Kaus kirjutama neile lisaversioone, millest mõnelgi küljes 21. sajandi alguse Eesti varjundid. Veidi aja pärast kutsus ta kampa mõned oma sõbrad, et tuua uusversioonid paberilt lavale. Nii sündiski kirjandus- ja teatriinimeste koostöö: kaks näitlejat (Eva Koldits, teater No99 ja Toomas Täht) ning kaks kirjanikku (Jan Kaus ja Indrek Koff) esitavad ühest loost mitukümmend omaloomingulist versiooni, sekka mõned Queneau’ originaalid – või nende tundmatuseni moondunud mugandused. „Stiiliharjutuste“ lavastus ei näita ainult ühe loo ja ning tegelikult kogu keele lõputut paljunemisvõimet, vaid selles tuuakse kokku teatrietenduse, kirjandusõhtu, stand-up’i ja bändiproovi väljendusviisid. Kõik mõtted ja võtted on lubatud.

Osades: Jan Kaus, Indrek Koff, Toomas Täht ja Eva Koldits

Lisainfo: Maila Jürgenson