Tallinnas toimunud kodunduse üleriiklikul olümpiaadil võitis esikoha meie kaheksanda klassi õpilane Kertu Laanoja.

Mõte olümpiaadil osaleda tuli kodunduse õpetajalt Tuuliki Vuksilt. "Ta rääkis mulle jõululaadal, et olümpiaad toimub ja arvas, et mina võiksin sinna minna. Mul ei olnud ühtegi põhjust keelduda, sest kuna kokkamine pole mulle vastumeelne, siis tundus loogiline, et lähen,” rääkis Kertu.

Ettevalmistust ta väga süvitsi ei teinud. Enne linnavooru töötas läbi kodunduse õpikust teemaga seonduvad peatükid ja enne vabariiklikku vooru vaatas üle teemad, milles linnavoorus natuke eksis või tundus, et teadmisi puudu jäi. Lisaks kordas õpikust õpitut ning külastas veebilehti, millega soovitati tutvuda. 


Hakklihata kotletid ja munata pannkoogid

Kodunduse olümpiaadilt neljateistkümne finalisti seas ajaloolise võidu koju toonud Kertu rääkis, et kui piirkondlikus voorus olid ülesanded rohkem seotud taimede ja toiduaine tundmise, kasutamise ja säilitamisega, siis vabariiklikul olümpiaadil oli palju praktilisi teadmisi eeldavaid ülesandeid - menüüde koostamine etteantud toiduainetest, aga ka toidu õigest säilitamisest, targast tarbimisest jms. Kertu ise peab säästlikku tarbimist hästi oluliseks.

Olümpiaadivõitja sõnul õnnestusid tal kõige paremini ülesanded toiduainete asendamisest, kus tuli leida asendus hakklihale kotlettides ja munale pannkookides.

Küsimusele auhindadest vastas Kertu, et asju anti ikka päris palju. “Iga osaleja sai endale riidest TLÜ logoga koti, kus oli vahendeid ja toiduaineid kokkamiseks jms. Esikoha eest sain mina lisaks põlle, silikoonist küpsetusmati ja raamatu ,,Metsapoole maitsed".” 


On mõelnud oma kohvikust

Kertu arvates peaksid koristamine ja toiduvalmistamine olema iga inimese jaoks “koduseks hobiks” ning praegu ei näe ta ennast tulevikus professionaalsel tasemel selle teemaga seotuna.

“Samas vaid mõned aastad tagasi mõtlesin oma kohviku omamisest ning tegelikult on veel piisavalt aega korduvalt ümber mõelda. Seda ma täna küll lubada ei saa, et kunagi minu kohvikus einestada saab.”

Kertule olümpiaadimõtte pähe istutanud õpetaja Tuuliki Vuksi sõnul on noor neiu kodunduse tundides silma paistnud loovusega, oskab väga hästi toite valmistada ja maitsestada ning ei ole retseptis kinni.

Piirkondlikus voorus kujunes õpetaja Tuuliki arvates Kertu võidu võtmeks praktilise töö erilisus. “Ta valmistas keedetud riisist ise riisipiima ja tegi pannkoogi taigna. Keedetud köögiviljadest tegi taimse määrde. See erines teiste poolt valmistatud toidust täiesti.”


Võit tõi õpetajale pisara silma

Küsimusele, mida selline võit koolile, õpetajale ja kodunduse õppeprotsessile tervikuna tähendab ja millist mõju see võiks omada vastas Tuuliki järgmist: “Minule tähendas see seda, et olen vist õpilast hästi õpetanud, sest ta oskab oma teadmisi õigel ajal seostada ja kasutada. Olin sel hetkel kui Kertu nimi välja hõigati, väga uhke, isegi nutt oli rõõmu pärast kurgus. Arvan, et see innustab teisi õpilasi rohkem kodunduse teooriat õppima. Kodunduse õppeprotsessi osas arvan, et õpilased saavad paremini aru miks on vaja selles õppeaines ka teooriat õppida.”

Õpilase olümpiaadiks ettevalmistanud õpetaja Tuuliki osas leiavad kiidusõnu ka Kertu vanemad, Kristi ja Priit.

„Kertul on suur tahe ise teha ja huvi katsetada uusi asju ja on täiesti tavapärane, kui ta köögis toimetamise enda kanda võtab. Aastaid tagasi alustas ta iseseisvalt köögis tegutsemist magustoitude valmistamisega ja tänaseks on täiesti tavapärane, kui ta köögis toimetamise enda kanda võtab. Tal on menüü osas alati ideid ja inspiratsiooniallikana on kindlasti hästi suur roll kodunduse tundidel ja õpetaja Tuulikil.“


Firmamärk on magustoidud

Kertu võit tõi perre muidugi palju rõõmu. “Lapse edu valmistab alati siirast heameelt ja kui õpetaja leidis, et ta väärib võimalust Tartu voorus kooli esindada ning Kertu selle mõttega kaasa läks, siis oli põhjust ainult rõõmustada, sest kogemuse võrra rikkamaks saab ta igal juhul. Tartu võit üllatas, aga kui ta Tallinnast helistas ja meeletult naerdes küsis, et no mis sa arvad, kes on Eesti parim noorkokk, siis sellest momendist on hästi tugev emotsioon, kuidas tema rõõm eneseirooniaga edasi antuna minuni kandus,” meenutab Kertu ema Kristi.

Kodus on ema sõnul Kertule kõige meelepärasem toidu valmistamine ja kõik sellega seonduv, nt menüü planeerimine, ostunimekirja koostamine jms. Magustoidud on kindlasti tema firmamärk ja pannkookidest Pavlovani on ta pere esinumber juba aastaid.

“Kodus on ühise heaolu eest ühine vastutus ja selleks, et ühiselt vastutada, tuleb kaasata ja meil on lapsed pisikesest peale kaasa teinud. Hästi on meeles üks olukord, kus peagi neljaseks saav Kertu koos noorema õega õhtusöögi kõrvale salatit hakkis ning peretuttav tuli korraks läbi lihtsalt midagi ära tooma. Tema läks köögis avanenud vaatepilti nähes küll näost valgeks ja juba algselt napina plaanitud külaskäik jäi ikka väga lühikeseks :)”, lisab Kristi.

Soovime Kertule ja tema perele jätkuvalt põnevaid kulinaarseid elamusi ja tunneme häämeelt, et saame õppida ja töötada koos värske Eesti meistriga!