5.-8. mail toimus rahvusvahelise projekti Are We More Similar or Different 2014-2016 teine kohtumine. Seekord Skujene põhikoolis Lätis. Võõrustajatele olid külla sõitnud lapsed ja õpetajad Leedust, Soomest ja Eestist. Kõik meie kooli osalejad olid neljandast klassist.

Väike kool, suur süda

Kahtlemata oli tegemist ühe väga erilise projektinädalaga. Ennekõike seetõttu, et Skujene kool ise on imetilluke ning seal õpib üksnes 50 õpilast.

Lisaks on tegemist maakooliga, mille sarnasega ei ole meie koolil veel varasemate rahvusvaheliste projektide raames kokkupuudet olnud.

“Tegemist on küll üliväikese kooliga ning ühe vaesema kandiga terves Lätis, kuid see millise säraga sealsed õpilased ja õpetajad oma igapäevaseid toimetusi tegid ning meid vastu võtsid, on kahtlemata kadestamisväärne ning annab kindlasti silmad ette nii mõnelegi suurele linnakoolile, kus ehk igapäevased mugavused ongi inimesed veidi ära hellitanud ning iga väiksemgi mure tundub mitmekordselt suurena,” ütles projekti Raatuse kooli poolne koordinaator Rene Leiner. Lisaks temale saatis meie lapsi Lätis klassiõpetaja Mare Kiisk.

Projektinädala alateema oli seekord traditsioonid ja see, mida oleme õppinud oma vanavanematelt. Kohe esimesel päeval toimus Babite maakonnas asuvas kuulsas Lāči pagaritoodete tehases kringlite ja leivategemise töötuba. Lāči tooted on Lätis väga hinnatud oma maitseomaduste poolest ning seetõttu, et kogu tootmisprotsess toimub eranditult käsitööna meetodil, mis juba sajandeid vana.

Edasi viis teekond Jurmalasse. Kuna päev oli harukordselt suvine, said lapsed Jurmalas ka jalgupidi selle aasta esimesi meremõnusid nautida. Riias tehti paaritunnine jalutuskäik vanalinna kaunimates kohtades ning seejärel siirduti juba 140 kilomeetri pikkusele teekonnale Cēsise piirkonnas asuvatesse Skujene ja Kaive küladesse, kus projektilapsed peredesse majutati.

Töö ja lõbu käsikäes

Projektinädala teine päev, mis algas erinevate taimeteede maitsmise ja äraarvamisega ning millele järgnes Läti õpilaste meeleolukas tantsu-, laulu- ja pillimänguetendus, oli sisustatud mitmete käsitööliste töötubadega. Kes tegi puutööd, mille tulemusena valmisid puust võinoad, kes valmistas võid ja lehmakomme. Kraasiti villa, tehti lõnga. Vanavanemad näitasid, kuidas käib korvide punumine, lõngaketramine jms. Päeva teises pooles käidi tutvumas kohaliku looduse ja vaatamisväärsustega, misjärel said kõik ühes kenas mõisamajas osa portselanimaalimise töötoast. Maaliti nii tasse kui külmikumagneteid, mis peale ahjus kuumutamist ka endale kaasa sai võtta.

Neljapäeval said kõikide koolide esindused esitleda kodus valmistatud ettekandeid oma koolist, riigi ja rahva traditsioonidest jms. Seejärel said kõik võimaluse neljatunniseks lõõgastuseks Jurmalas asuvas Livu veepargis, mis oli kindlasti kõikidele lastele suureks elamuseks. Kuigi mitte kõik ei olnud seal esimest korda, oli rõõmu ja hullamist palju ning tunnid veepargis möödusid linnutiivul.

Sama kiirelt kui tunnid Livus, möödus tegelikult terve nädal ning oligi käes reede. Mängiti erinevaid ringmänge, valmistati ja maitsti mitut sorti pirukaid, külastati kohalikku sepatöökoda, kus lapsed said lisaks sepa suust kuuldud õpetussõnadele ka ise haamrit alasile taguda. Lisarõõmu pakkusid ka sepa lamba- ja kanakarja liikmed, kelle suhtes lapsed suurt huvi üles näitasid.

Külastati ka Suurt Põrgut ehk Lielā Ellīte kaljukaart, mis on ainus omataolise vormiga looduslik liivakivimoodustis Lätis. Allikatega koobas on ka tähtis pühapaik, mis on umbes 6500–7000 aastat vana. Kalju on tänaseni väga eriline: koopa sissepääsu juures on nukid, nišid, õõnsused ning see on Lätis ainulaadne arkaad.

Kohtumiseni Tartus!

Projektinädal lõppes Läti ühe vanima linna Cēsise külastusega. Lossipargis söödi spetsiaalselt selleks puhuks valmistatud ja kõikide osalevate riikide nimedega kaunistatud torti. Püha Jaani kirikus said lapsed ronida kellatorni, kust avanes suurepärane vaade linnale. On huvitav fakt, et tegelikult on isegi sealse kiriku esine plats merepinnast sama kõrgel kui kuulus Püha Peetri kirik Riias, mille tornis on kindlasti paljud seda linna külastanud inimesed käinud ja Läti pealinna vaadet nautinud.

Peale lühikest hullamist Cēsise vanalinna keskväljaku vallatutes purskkaevudes ja poekülastust, oligi aeg võtta ette kodutee Tartusse, kus juba oktoobri alguses omakorda projektipartnereid võõrustada.

Meeleolukad fotogaleriid Lätis veedetud nädalast:

galerii 1
galerii 2


Lapsed Jurmala merevees hullamas.


Fotokollaaž Läti projektinädala osalejatega.