11. mail toimus meie kooli õpilasesinduse eestvedamisel heategevuspäev, mille raames üle 40 kaheksandate klasside õpilase tegi erinevaid heakorratöid ja muudki, kokku kuues erinevas Tartu asutuses.

Heategevuspäeva partneriteks olid Tartu Koduta Loomade Varjupaik, Vahtramägi MTÜ lastekodu Mäe-kodu, MTÜ Iseseisev Elu, SA Tartu Perekodu Käopesa, Tartu Hoolekodu ja Eesti Toidupank.

Initsitatiiv õpilastelt

Õpilasesinduse poolelt olid päeva peakorraldajateks õpilasesinduse president Karel Somelar ning liikmed Kadi Raja ja Roosi Õie Andrei.

Raatuse kooli noorsoo- ja kultuuritegevuse juhi Marju Lille sõnul tuli initsiatiiv õpilastelt endilt.

“Ühel päeval tulid Kadi, Roosi ja Karel minu juurde ja rääkisid, et soovivad korraldada midagi, mis oleks seotud heategevusega ja nii see asi käima läks,” rääkis Lille, kellele teeb erilist rõõmu asjaolu, et kodanikuaktiivsus ei ole ka tänapäeva noorte seas kuhugi kaduma läinud.

Õpilaste sõnul tekkis neil mõte ühel õpilasesinduse ajurünnakul. “Olime kõik kolmekesi osalenud varem ka Toidupanga aktsioonis, millest jäi väga hea mälestus ja tahtsime veel suurema panuse heategevusse anda. Seda juba kaasõpilaste abiga,” ütles Karel Somelar.


Andmise rõõm kogu eluks


Korraldajate peamine soov oli, et heategevuspäeval osalevad õpilased annaksid midagi ühiskonna heaolu parandamiseks, ise selle eest midagi vastu saamata. Samuti, et õpilased õpiksid oma vaba aega sisustama vabatahtliku tööga ning neil jääks sellest päevast positiivne kogemus kogu järgnevaks eluks. Soovitakse, et heategevusest kujuneks edaspidi loomulik osa kõikide osalejate elust.

Kuues erinevas Tartu paigas tehti head väga erineval moel. Näiteks hooldekodus mängiti koos eakatega, viidi läbi mälutreeninguid ja vestlusringe ning rohiti peenraid. Perekodus Käpoesa riisuti lehti, Mäe-kodu lastekodus värvisid õpilased õuepaviljoni seinu ja pesid aknaid. Kaks õpilast valmistasid psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud sotsiaalteenuste keskuses “Iseseisev elu” klientidele süüa ja aitasid sisustada nende aega. Lisaks olid Raatuse kooli õpilased abiks Toidupanga toidukogumispäeval Lõunakeskuses.

 
Üks peakorraldajatest Kadi Raja osalemas Toidupanga toidukogumisaktsioonis. Foto: Karel Somelar


Päev, mis ei unune

Marju Lille sõnul on tegemist suurepärase algatusega. “Mul on hea meel, et noored tahtsid teha ja tegidki. Veel suurem rõõm on sellest, et osalejad tegid seda sisemise arusaamisega selle tegevuse vajalikkusest. Õpetajadki olid selle ürituse suhtes väga positiivselt meelestatud, kuigi suur osa õpilasi koolipinki sellel päeval ei jõua. Olen kindel, et selline päev annab tegelikult lastele midagi, mida nad tavalisel koolipäeval ei koge.”