Aprillikuu viimane nädalal võis Raatuse koolimaja seinte vahel kuulda taaskord tavapärasest rohkem inglise keelt. Toimus Nordplus Junior projekti Modern Art Uniting People teine projektinädal.

Külalisi Leedust Jonava Senamiesčio Gümnaasiumist ja Soomest Porvoo Point College’ist võõrustasid Raatuse kooli 8. klasside õpilased ja nende pered. Nädala sisse mahtus päris mitmeid põnevaid, peamiselt kunsti ja kultuuriga seonduvaid ettevõtmisi.

Avapäeval esitasid kõikide koolide osalevad õpilased varem ettevalmistatud varjude teatri minietendusi ning tutvustasid oma riiki, linna ja kooli.

Seejärel moodustati neli rahvusvahelist gruppi, kus sees noori igast osalevast riigist. Neis kooslustes asuti uute varjuteatri etenduste ideede kallale, et paari tunni möödudes need teistele valmiskujul ette kanda.


Nii valmisid varjuteatri tegelaskujud. Fotol Karo Trossek Raatuse koolist ja Fitnete Paci Porvoost.

Pärast vaimset pingutust mindi üheskoos Tartut avastama, giidideks meie oma õpilased. Kahjuks ei olnud ilmataat sel korral meie poolel. Kui projektinädala lõpus oli õhus juba suvehõngu, siis linnatuuri ajal sadanud vihm ja külm tuul jäid sellest vägagi kaugele. Loodetavasti ei rikkunud see siiski külaliste üldmuljet meie kodulinnast.


Külalised ja võõrustajad trotsimas Emajõe kallastel Eestimaa "kevadet".

Järgnevatel päevadel võeti ette külastused AHHAA Teaduskeskusesse, Eesti Rahva Muuseumisse ja Vanemuise teatrisse. Viimases toimus lisaks ekskursioonile ka palju vahvaid emotsioone pakkunud kipsmaski tegemise töötuba. Meie õpilastele oli lisaks kõigele muule esmakordseks kogemuseks ka täiesti harjumuspäratu teatrikülastuse aeg – kell 8 hommikul.

Lisaks viljakale kultuuriprogrammile toimusid koolimajas õpetaja Kadri Kose juhendamisel põnevad klassikalise maali uuestisünni ja stencil kunsti töötoad, mille tulemused on esimese ja teise korruse trepikoridoris ning teise korruse paremas tiivas kõikidele vaadata.

Positiivseid emotsioone ja elavat suhtlemist pakkus ka meie õpilaste poolt ettevalmistatud ning heas rütmis ja õhustikus peetud eesti keele tund.


Külalised Soomest ja Leedust meie õpilaste juhendamisel keerulisemaid eestikeelseid vokaale harjutamas.

Lisaks ametlikule programmile veedeti palju veedeti omavahel, koos uute sõprade ja majutusperedega.

 „Oli rõõm näha, et sulandumine ja teineteise leidmine toimus väga kiiresti. Küllap aitas sellele suuresti kaasa külaliste äärmine sõbralikkus, avatus ja loomingulisus, mis juba esimestest hetkedest kogu projektinädala suurepärase õhustikuga täitis,“ rääkis projekti üldkoordinaator Rene Leiner.

Ka lahkumispäevale eelneva õhtu sisustasid õpilased omal initsiatiivil ja iseseisvalt, mis ongi ühe hea projekti oluliseks tunnuseks. Projekti viimane mobiilsusnädal toimub oktoobris Porvoos.

Projektist lähemalt loe siit. Tartu projektinädala fotogalerii avaneb siin.


Jonava ja Porvoo õpilased, koos õpetajate ja saatjatega Raatuse koolist valmis tutvuma Eesti Rahva Muuseumi varasalvedega.