Laupäeval, 18. märtsil anti Tartu Kunstimuuseumis kätte tunnustus kunstikonkursi „Kunst ja koomiks“ parimate tööde autoritele. Nende seas oli ka Raatuse kooli 3.b klassi tüdruk Elisabeth Olup, kes pälvis III preemia 7-10. aastaste laste vanuserühmas.

Ligi 20 Raatuse lapse tööd pääsesid näitusele

Elisabethi töö kandis pealkirja "Kahe haru vahel" (vt uudisloo lõpus olevat fotot) ja põhines kunstnik Navitrolla 2009. aastal valminud samanimelisel õlimaalil.

Kunstimuuseumi projektiruumis on kuni 2. aprillini üleval konkursi parimate tööde näitus. Seda, et oleme tugev kunstikool näitab fakt, et lisaks Elisabethi tööle pääses näitusele veel 7 tööd seitsmendate klasside õpilastelt ja 10 tööd Elisabethi klassikaaslastelt.


Tihe konkurents

Saavutus on seda hinnatavam, et üle Eesti saabus konkursile 45 koolist kokku 354 tööd. Oodatud olid tööd, mis lähenesid erinevatel põnevatel viisidel kunsti ja koomiksi teemale.

Võimalike variantidena võis aluseks võtta mõne tuntud kunstiteose ja see koomiksi keeles ümber joonistada, võtta superkangelase portree või joonistada lugu vestlusest, mis toimus modelli ja kunstniku vahel kui Leonardo da Vinci maalis „Mona Lisat“.

Oli ka võimalus teha koomiks klassikalisest kunstist laenatud tehnikas nagu maal, kollaaž, linoollõige jne. Aga mõistagi olid need vaid mõned üksikud etteantud teetähised ning ennekõike oli soovitus lastele oma fantaasial lennata lasta.


Tartu Kunstimuuseumi muuseumipedagoog Kristel Sibul Elisabethile auhinnakingitust üle andmas.


Navitrolla pani fantaasia lendama

3.b klassi lapsi juhendanud õpetaja Jane Kuke sõnul on tema õpilased ka eelmistel aastatel kunstimuuseumi korraldatud konkurssidest osa võtnud.

„Sel korral käisime 3. klassiga eelnevalt vaatamas tänapäeva Eesti koomiksikunstnike näitust "Hall tsoon" ja osalesime koomiksi õpitoas. Hiljem kunstiõpetuse tundides tegelesime ise koomiksi väljamõtlemisega. Valisime oma tööde aluseks välja Navitrolla maalid. Mulle tundus, et need teosed kõnetaksid lapsi kõige rohkem, paneksid loovuse ja fantaasia tööle.“

Teose, mille põhjal koomiks teha, tõmbasid lapsed endale loosiga. Küsimusele miks žürii pilk just Elisabethi tööl pidama jäi, vastab õpetaja Jane, et tema töö oli lihtsalt mõjus. „Väga hea mõte, väga hea teostus, mõjusad värvid. Klassis sai see töö juba kaaslaste poolse tunnustuse. Seega mõjus koomiks nii lastele kui hiljem žüriile.“


Neil töödel lihtsalt peab hästi minema

Jane kiitis ka asjaolu, et Elisabethi töö valmis väga kiiresti. Kuna koomiksi puhul on enamasti hinnas tema värskus ja spontaansus, mitte üle töötatud pingutus.

Tegelikult väärivad muidugi kiidusõnu kõik koomikseid joonistanud Raatuse kool lapsed. Kolmandas klassis joonistati neid terve klassiga ning huvitavaid tulemusi oli väga palju. Õpetaja sõnul lapsed nautisid tegevust ja üks töö oli vahvam kui teine. Klassis töid üles pannes ja vaadates leiti, et neil töödel lihtsalt peab hästi minema ja nii ka läks.

Galerii 3.b ja 7.b klassi õpilaste käe läbi valminud koomiksitest avaneb siin.


Elisabethile tunnustuse toonud koomiks. Paremal all nurgas foto Navitrolla maalist, mille põhjal koomiks valmis.