Juba üheksandat korda toimunud Tartu Laulupeomuuseumi joonistusvõistlusel, mis kandis seekord temaatilist pealkirja „Mina ja meri“, olid Raatuse kooli lapsed väga edukad, tuues koju esimese ja teise koha ning kaks eripreemiat.

Parimad 66 hulgast

29. septembril toimunud võistluse esikoha pälvis Krete Sibul 1.b klassist ja teise koha Sander Palk 3.b klassist. Eripreemiad kuulusid 4.b klassi tüdrukutele Nele Liis Salumetsale ja Gerli Zvorovskile.

Eriti hinnaliseks võib saavutust pidada seetõttu, et võistlusel osales koguni 66 noort kunstihuvilist.

Võistluse temaatika lähtus asjaolust, et 2016. aasta on Eestis kuulutatud merekultuuri aastaks. Joonistamiseks anti kõikidele poolteist tundi, mis osutus täiesti piisavaks. Sander küll esmalt kartis, et aega on vähe, aga lõpuks oli ta esimene, kes töö ära andis.

Laste sõnul valisid õpetajad nende klassidest välja parimad joonistajad ja registreerisid võistlustele. Eks valik oli kindlasti keeruline, sest häid joonistajaid on palju ning Nele Liisi sõnul jäi näiteks ühel nende klassi väga heal joonistajal sel korral võistlustele minemata. Lihtsalt reglement oli selline, et igast klassist oodati maksimaalselt kahte last.

Neljandat korda võistlusel

Varasemalt juba neljal laulupeomuuseumi joonistusvõistlusel osalenud Gerlile oli seekordne võistlus senistest kõige meeldejäävam, kuna varem ei ole teda ühegi preemiaga autasustatud.

Oma joonistusel kujutas Gerli öist mereranda ja iseennast seal jalutamas. Tegemist oli reaalse vaatega rannale, mille ääres elab tema vanaisa. „See rand asub Toila lähedal ja on kivine. Minu pildil asendasin ma kivid liivaga.“

Nele Liisi joonistusel on kujutatud palmipuid ja päikeseloojangut, mida ta oli näinud unes. Osalenutest kõige jutukamaks osutunud Sander rääkis, et alguses oli teema tema jaoks segane ja ei osanud esiotsa midagi joonistada. „See oli alguses nii raske, et ei saanud täpselt aru, et mis mõttes meri ja mina. Kas pean joonistama, mis mulle selle juures meeldib või midagi muud.“

Harjutamine teeb meistriks

Mõned päevad varem võistluse toimumisest teada saanud Krete ja Sander jõudsid eelnevalt kodus juba ka mõned proovitööd teha. Kui Krete arvates sai võistlustel joonistatud kõige parem töö, siis Sander, kelle töö keskmes olid kaks suurt laeva ja väike purjekas, oli veidi teist meelt: „Võib-olla oli üks mu kodus tehtud proovipiltidest ikkagi veel parem.“

Nele Liisile ja Gretele tuli appi õpetaja, kes palus näidata, millist pilti nad teha plaanivad, et siis üheskoos mõelda detailidele, mida võiks pildile veel lisada.

Krete võidutööl „Unistuste meri“ on tema sõnul kujutatud luiged ja meri ning veel hulgaliselt muid põnevaid elemente. Žürii esimehe sõnul oli hindajate valik esikoha puhul täiesti üksmeelne.

Samas olid võidetud kohad lastele väga suureks üllatuseks. „Teistel olid mu arvates veel lahedamad tööd. Mõtlesin, et ah ma niikuinii ei võida. Seal oli nii palju lapsi, et tundus võimatu esimese või teisena välja tulla,“ ütles Sander.

Võit viib Lennusadamasse

Kuigi ka kohapeal oli laste rõõm suur, siis sellest veel suurem rõõm tabas lapsi siiski kodus, kus saadi seda jagada oma vanematega.

Auhindadeks saadud laulupeo värvimisraamatud koos pliiatsitega, looduraamatud ja piletid pealinnas asuvasse Lennusadamasse pakuvad lastele kindlasti rõõmu ja põnevat avastamist.

Kõik auhinnatud tööd jäid mõneks ajaks muuseumisse, kus need üles pildistatakse ja Facebooki kaudu teistelegi nähtavaks tehakse.

Pärjatud kunstitalentide klassiõpetajateks koolis on Helina Mugra, Luule Vaht ja Jane Kukk.

Vaata ka võistluse fotogaleriid.


Raatuse noored marinistid oma taieste sünni juures.