Aprillikuu eelviimane neljapäev tõi Raatuse kooli aulasse kokku hulgaliselt muusikahuvilisi noori. Toimus põnev muusikaviktoriin "Kuldkõrv".

Hinnaliste autogrammidega fotod

Esmakordselt aset leidnud ürituse korraldajaks oli meie oma kooli õpetaja Lauri Kõlamets. Õpilaste poolelt aitas kaasa Helena Saks, kes reklaamis üritust Facebooki kaudu ning aitas leida vajalikke auhindu.

Tänu Helenale said esikolmiku võistkonnad omale Kerli Kõivu personaalse pühenduse ja autogrammiga pildid ning kommi. Kes pisut interneti avarustes ringi liigub, siis võib ise leida vastuse küsimusele, kui palju selliste piltide väärtus olla võib ning palju sellised pildid võivad aastatega omale kapitali juurde koguda.

Oli loomulik asjade käik, et just õpetaja Lauri viktoriini ideega umbes kuu aega tagasi välja tuli. Lisaks füüsika ja informaatika õpetamisele juhendab Lauri Raatuse kooli kitarrriringi ning töötab kitarriõpetajana ka Tartu 2. Muusikakoolis.

Menüüs olid kitarririfid ja parimad plaadid

Viktoriinis osalesid viie Tartu linna ja maakonna kooli 8.-9. klasside neljaliikmelised võistkonnad. Võistluse käigus tuli kirja panna 20-ne erineva pala esitaja ning laulu pealkiri. Üks katkend palast kõlas 20 sekundit.

Muusikaviktoriinil oli kaks vooru. Esimeses osas kõlasid 2014 aastal BBC Radio 2 poolt 100 maailma parima kitarririffiga pala läbi aegade ning teises voorus 20 erinevat pala Grammy auhindade kategooria "Record of the year" võitjad 1959-2016. Viktoriini teemad avalikustati kaks päeva enne võistluse algust Raatuse kooli kodulehel.

Ei tundud Lennyt

Esimeses voorus kogus kõige enam punkte Raatuse kooli võistkond (26). Järgnesid Miina Härma (17) ja Hansa kool (14). Lauri Kõlametsa sõnul valis ta esimese vooru kitarririffidega palade valiku sellepärast, et tänapäeva lapsed mängivad PC, PS, Wii või X360 platvormidel mängu "Guitar Hero" või hoopis GTA mängu, mille raadiost paljud võistluspalad ka pärit olid.

Aga ikkagi leidus 1. voorus kolm laulu, mida ei tuvastanud ükski võistkond - John Lee Hookeri "Boom, Boom", Foo Fightersi "Wheels" ja suurimaks üllatuseks ehk Lenny Kravitzi "Are You Gonna Go My Way". Üks võistkond tundis Guns’n’Roses’i palas Sweet Child Of Mine ära hoopis Led Zeppelini, mis on Slashile kindlasti suureks tunnustuseks.

"Mind isiklikult hämmastas kõige enam see, et Eestiski esinenud Lenny Kravitz jäi tuvastamata", imestas Lauri Kõlamets. "Samas tahaks kiita härmakaid Steppenwolfi "Born To Be Wild" ja Raatuse kooli The Kinks "You Really Got Me" teadmise eest.“

Ronson ja Mars poolitasid punktid

Lauri Kõlametsa sõnul valis ta teise voorud palad täna taas tänu populaarsele konsoolimängule "Just Dance", millel läbi aastatel on plaatidel olnud Billboardi popmuusika kategooria nominendid ning võitjad.

Teises voorus kogus taas suurima skoori Raatuse (28). Ka ülejäänud esikolmik jätkas vapralt samas vaimus, kuigi vahe oli napim. Teiseks jäi Härma (19) ja kolmas oli Hansa (18).  

Teise vooru vastuste kontrollimisel tuli ilmsiks, et siiski peab hakkama andma 0,5 sammuga punkte. Näiteks lugude "Uptown Funk" esitajad Mark Ronson feat. Bruno Mars ning "Somebody That I Used To Know" esitajad Gotye feat. Kimbra. Õpilased teadsid ainult esitajast ühte poolt, mida siiski ei saa päris õigeks lugeda ning sellest ka otsus anda vastuse eest pool punkti.

Õpetaja Lauri kiitis taas härmakaid Phil Collinsi loo "Another Day In Paradise" ja hansakaid Eric Claptoni "Change the World" ning Astrud Gilberto, João Gilberto & Stan Getzi "The Girl From Ipanema" teadmise eest. Ainsate paladena selles voorus jäid kõikide võistkondade peale tundmatuks kaks megahitti - Roberta Flack "Killing Me Softly with His Song" ja U2 "Beautiful Day".

Mis hästi, see uuesti

Meeleoluka viktoriini esikoht ehk auhinnaks saadud Kuldkõrv jäi esimesel korral koju. Raatuse kool (54 punkti, koosseis: Risto Hade, Anett-Aliis Barkala, Siška Paurson, Avelin Rebane) võitis esikoha mäekõrguse ülekaaluga Miina Härma gümnaasiumi (36, Richard Georg Pillmann, Annemai Mänd, Pille-Riin Kurrikoff, Laura Paula Peetso) ja Hansa kooli (32, Marie Tempel, Brigita Värnik, Kaisa-Stiina Kissel, Helen Ennok) ees.

Neljandaks jäi Kambja põhikool (25,5, Aaron Teesaar, Karolin Näkk, Karl-Ike Zeigo, Robin Käsi) ja viiendaks Kivilinna kool (19,5, Eliisa Karoliina Kriisa, Agnes Koppel, Mariliis Vaasna, Marjana Tšaikina). Viimane võistkond sai lohutusauhinnaks Lauri Kõlametsa värske kitarriõpiku „Klassikaline kitarr. Algus”. Autori sõnul selleks,  et süstida muusikapisikut sealses koolis tegutsevale kitarriringile ning osalejatele.

Korraldajana jäi Lauri muidugi rahule, et võit jäi koju. „Eriti rahul olen sellega, et suutsime infot levitada nii palju, et kohale tuli ka maakonna võistkond. Põgusa küsitluse järel pärast võistlust andsid lapsed vastuseks, et väga lahe üritus oli ja tahaks järgmine aasta ka tulla. Eks siis tuleb järgmine aasta ka teha ja loodame, et suudame auhindadega sama head taset hoida.“

Unustatud tort

Kuna ükski hea üritus ei möödu ilma väikeste viperuste ja naljata, siis juhtus nii ka siin. Nimelt oli võitjatele ettenähtud Helena poolt organiseeritud tort, kuid mille söömine tuli meelde alles siis, kui kõik võistlejad olid juba saalist lahkunud. Õnneks sai viimasel hetkel kooli välisuksest väljuvatele Raatuse kooli õpilastele siiski sõna saadetud ning keegi tükist ilma ei jäänud.

Fotogalerii üritusest avaneb SIIN