20. veebruaril tunnustas MTÜ Eesti Tehnoloogiakasvatuse Liit Tallinnas üleriigilise konkursi „Nutikad õpilastööd 2015“ parimaid tegijaid. Raatuse koolist olid nende hulgas Ekke Krüüner ja Eduard Kuus 6.b klassist ja kogu 3.a klass.

Kuna Reval Cafe, kus tänuüritus korraldati, ei ole mitte kummist, siis esindas meie kolmandikke nende innukas eestvedaja, klassijuhataja Tiiu Putrolainen.

Lisaks temale oli Tallinnasse kutsutud Ekke ja Eduardi juhendaja, tehnoloogiaõpetaja Tiiu Laid, kes on ka kogu konkursi eestvedaja Raatuse koolis.

Taaskasutatud papirullid, poroloon ja kangas

Ekke ja Eduard pälvisid tunnustuse taaskasutusmaterjalidest ehk mööblitööstuse jääkidest valmistatud papirullidest istmete eest. Õpetaja sõnul andis tema poistele ette üksnes materjalid ning üldise raamistiku. Kogu konstrueerimise pool ja disain oli täiel määral poiste enda otsustada. Nii valmiski Ekkel kolmnurkne ja Eduardil traditsiooniline nelinurkne istease. Üks kasutas rohelist, teine jällegi punast värvi. Üksnes katteriie oli samasugune.

„Kogu tööprotsessile kulus poistel täpselt kuu aega ehk neli tehnoloogiaõpetuse paaristundi,“ ütles õpetaja Laid. Pilte valminud töödest ning ülevaadet materjalidest ja töö käigust saab näha siit.

Nutikas nukumaja

Kolmanda klassi laste töö puhul juhtus õpetaja Tiiu Putrolaineni sõnul eestlastele tüüpiline lugu, kus alguses ei saadud hästi vedama ja lõpuks pidama. „Sügisel, kui selle projektitööga alustasime ei osanud keegi ette arvata, milliseks valmistöö kujuneb. Pärast esimeste esemete valmimist muutus laste ettekujutus projektitööst ning mõtteid ja vahvaid ideid tuli aina juurde.“

Lõpptulemusena valmis fantastiline nukumaja, mis koosnes kuuest ruumist – elutuba, magamistuba, lastetuba, köök, vannituba ja garaaž (vt siit). „Kuna töö tulemus oli muljetavaldav, otsustasime esitada selle nutikate õpilastööde konkursile. Selleks täitsime ära vastava ankeedi, lisasime fotod ja saatsime töö ära,“ rääkis õpetaja Putrolainen.

Töö käik oli õpilaste jaoks põnev ja nõudis parasjagu pingutust. Selle käigus õppisid lapsed kasutama erinevaid töövahendeid ja mitmesuguseid taaskasutusmaterjale. Lisaks said lapsed meeskonnatöö kogemusi, õppisid üksteisega arvestama ja kandma vastutust oma tööülesannete eest. Kindlasti arenes õpilastes ka loovus. Detailsemat ülevaadet töö käigust saab lugeda siit.

Tunnustust jagus teistelegi

Tänukirjad konkursil osalemise eest said veel 8.b klassi õpilased Anni Krüüner Anni harja (klikka lingil) ) ja Risto Kiisk punutud korvi eest -  ning 5.a klassi poisid Marjo Viin ja Chris-Sylver Lodeson, kes esitasid konkursile omavalmistatud puidust mänguasjad-kujud.

Üleriigilise konkursi eesmärk on ergutada noorte huvi tehnoloogia ainevaldkonna vastu ja populariseerida tehnoloogia rakendusi ning väärtustada loovat eneseteostust. Samuti rikastada tehnoloogia valdkonna õppeaineid nutikate õpilastöödega nii, et nende tegemine on õpilastele huvitav ja loominguline ning õpetuslik/kasvatuslik. Seda nii poistele kui ka tüdrukutele.


3.a klassi lapsed koos klassijuhataja Tiiu Putrolaineni ja auhinnatud nukumajaga. Foto: Rene Leiner