31. oktoobrist kuni 4. novembrini toimus koolis õuesõppenädal, mille kutsus ellu Liikuma Kutsuvate Koolide võrgustikku vedav Tartu Ülikooli liikumislabor ja mis sel korral kandis pealkirja „Sügise säras õue õppima“.

Õuesõppe nädalate idee on olnud suunata nii õpilasi kui ka õpetajaid avastama enda jaoks välitingimuses õppimise võlusid. Koolide osalus neil on olnud väga suur ja nt möödunud kevadel osales õuesõppenädalal kokku 147 kooli üle Eesti.

Raatuse koolis toimus õuesõppe nädala jooksul samuti palju põnevat. Toome teieni mõned näited algklassidest.

Tiina Vink viis 4.a klassi eesti keele tunnis keelemängude ja keelenaljade teema jätkuks lahendasid lapsed rühmades reebuseid ja konksuga küsimusi. Liikumiseks korgibingo mäng. Oli tore tund, rõõm ja päikesepaiste. 

Riin Jürgensoni juhitud 1.d klassil oli õues tore otsida erinevatel värvipõhjadel olevaid tuttavaid tähti, need meelde jätta ja siis kirjutada sõnu töölehel vastava värvi taha. Kui sõnade väljamõtlemine veel nii hästi ei läinud, siis selles olid abilisteks pildid. Ja kui ikka tundus raske, siis sai pildi ümber pöörata ning teha ärakirja.

Jooksmist, kirjutamist ja lõpuks ka lonkimist jagus peaaegu terveks tunniks. Tunni võttis kokku üks tütarlaps sõnadega: "Sellest ei ole midagi, et kõike ei jõudnud. Peaasi, et oli tore ja kõigile meeldis!"

2.b klassijuhataja Tiiu Putrolainen sai õuesõppe tunnis toimunud Halloweeni teemalise teatejooksu idee aga Facebooki Algklassikute grupist.  Lapsed ütlesid selle kohta selgelt: "See oli väga äge!"

4.b klassijuhataja Mare Kiisk aga pani lapsed paaristööd tegema. Nii otsiti infot planeetide kohta ja võeti need papptaldrikule joonistatu-kirjutatuna õue kaasa. Seal määrasid lapsed asukoha Päikese ja teiste planeetide suhtes, õppisid liikumisega läbi tehes selgeks mõisted tiirlemine ja pöörlemine.

“Lisaks võrdlesime ööpäeva ja aasta pikkust erinevatel planeetidel. Pöörlemine ümber omaenese telje ja samal ajal orbiidil tiirlemine vajas keskendumist. Järjestasime planeedid suuruse järgi, kui läbimõõt oli teada. Vajasime tervet jalgpalliplatsi, et orbiidid ära mahuksid,” rääkis õpetaja Mare.

1. klasside õpetajad Riin Jürgenson, Marilin Narusberg, Kristiina Pavlenko, Eret Rennig ja Tiina Vink viisid õues oma ligi sajale õpilasele läbi üldõpetuse tunni.

Õpilased jagunesid puulehtede abil erinevatesse gruppidesse. Grupis Vaher mängiti korgibingot, mille kaudu korrati juba õpitud teemasid. Liikudes on tähelepanu väga oluline ja selle arendamisega tegeleti Pärna töötoas. Rühmades Kask ja Tamm tutvuti liiklusmärkidega ning seda läbi kirjelduste, joonistamise ja kirjutamise. Vahepeal said õpilased voltimisega näpuosavust proovile panna ja sõrmi soojendada grupis Kastan.

Jahedus küll natuke näpistas nina, kuid sellest saadi ruttu võitu, kuna tegevust oli palju. Kõigile väga meeldis, sest tutvuti rohkem oma lennukaaslastega ja õues olemist nautisid nii õpilased kui ka õpetajad.

Uuringud näitavad, et ühine õues õppimise päev on tõstnud õpetajate ja õpilaste teadlikkust õues õppimisest ning juba osalenud koolides on õues õppimine muutunud koolipäeva tavapäraseks osaks. Lisaks on selgunud uuringutest, et õuesõppepäev motiveerib lapsi tundma enam huvi ümbritseva vastu ja veetma rohkem aega õues.

Vaata fotosid ja loe põnevaid sügisese õuesõppe nädala stiilinäiteid ka teistelt Eestimaa koolidelt siit.