Reedel, 18. märtsil toimus Tartu Raatuse Kooli õuealal õpilaste ellukutsutud heategevuslik üritus, mille käigus pakuti inimestele Ukraina rahvusköögist tuttavat boršisuppi, kartulipannkooke ja vareenikuid. Eriliseks muutis toidu asjaolu, et supp valmistati veganretsepti järgi ning küpsetised olid sobilikud ka taimetoitlastele.

"Mul on hea meel ja uhke tunne, et just kaheksandate klasside lapsed ise tulid sellele mõttele, rääkides oma klassijuhatajatega. Võtsime asja kohe plaani ja olime sisuliselt nädalaga valmis Ukraina toetusürituse läbi viima," rääkis kooli direktor Toomas Kink.

"Koolina oleme teiseks koduks juba seitsmeteistkümnele Ukraina sõjapõgenikust lapsele, keda igal nädalal lisandub ning kellele kogu koolipere hoole ja abiga samuti võimalikult hästi toeks soovime olla.” 

Kõik toidud valmistasid lapsed kooli köögis ise. Neid juhendas käsitöö ja kodunduse õpetaja ja ühtlasi üks 8nda klassi juhataja Tuuliki Vuks. Lisks aitasid õpetajate poolelt vahetult kaasa teisedki klassijuhatajad - Aigrid Kõõra ja Priit Laats. Vabatahtlikuna oli abis Malle Jaagola.

“Valmistasime toitu sajale inimesele, kellest igaüks sai teha talle meelepärases summas annetuse, mis läks laste otsusel Eesti Punase Risti kaudu ukrainlaste abistamiseks, ” ütles üks aktsiooni korraldajatest, õpetaja Tuuliki Vuks.

Kokku oli ürituse ettevalmistamisesse ja läbiviimisesse kaasatud 19 õpilast, kes kõik said koos õpetajatega esitatud Raatuse kooli Kuu Tegija aunimetuse kandidaatideks.

Toidud osutusid ülimalt maitsvaks. Meie kooli 7. klassis õppiv ukrainlanna Diana Kopai-Gora ütles, et söök maitseb justkui oma vanaema tehtud.

Õpilaste sõnul kulges kõik kenasti. Puudu jäi vaid ühekordsetest nõudest ja kasutusele võeti ka kooli söökla varustust. See aga tähendab, et külastajaid oli rohkem, kui esialgu oodatud.

Kokku koguti 1579,6 eurot, mis tänaseks juba ka kenasti abivajajateni jõudnud.

Väjavõtteid õpilaste mõtetest.

  • See oli uus ja põnev kogemus. Huvitav oli näha, kuidas sellise ürituse korraldus käib. Kindlasti oli asju, mida oleks võinud paremini teha või rohkem läbi mõelda. 

  • Mulle väga meeldis see üritus ja väga hea tunne oli kui me päeva lõpuks raha kokku lugesime, kuna seda oli nii palju rohkem kui eeldasime. Hea tunne oli ka siis, kui inimesi päriselt kohale tuli ja neid polnud vähe. Me oleks saanud tööülesandeid paremini jagada (väljas) ja läbi rääkida ning koristamisel rohkem koostööd teha.

  • Mulle väga meeldis osaleda sellel üritusel. Väga toredad inimesed olid ja sain palju uusi kogemusi. Üks Ukraina õpilane oli nii julge, et tuli ise meiega rääkima.

  • Üritus läks väga hästi. Meeskond oli super ja rahvast käis oodatust rohkem.

  • Mulle väga meeldis reedene üritus. Väga tore oli head teha. Inimesi käis palju ja paljud kiitsid meie tehtud toitu, mis oli tore. Selliseid üritusi võiks veel korraldada.

  • Heategevuslikust üritusest osa võtta oli väga huvitav võimalus. Enda panus anda millegi hea nimel. Kuigi planeerimiseks ei olnud palju aega, sai üheskoos kõik tehtud. Üritus sujus hästi.

  • Ürituse mõte ja selle korraldamine meeldis mulle väga. Kõik sujus ladusalt. Kohale tulid ka inimesed, kes ei olnud meie kooliga seotud.

  • Kõik köögis toimis, igaühel oli oma ülesanne. Õues oleks võinud olla isegi kaks lauda kust toitu jagada. Muidu oli armas ja südamlik üritus.

  • Mulle väga meeldis see üritus, sest selle läbi said ka õpilased oma panuse anda. Ukraina aitamiseks ei pidanud lihtsalt käed rüpes ootama, et olukord Ukrainas paraneks. Tuju läks nii heaks, nähes kõiki neid inimesi, kes kohale tulid ja oma panuse andsid. Oleks võinud teha lausa kaks lauda, kust toitu jagati, sest siis ei oleks järjekorras pidanud nii kaua seisma.

Õpetaja Aigrid Kõõra oli kõikide heategevusürituse korraldamises ja läbiviimises osalenud õpilaste ja õpetajate üle väga uhke.

“Super tublid olid kõik! Lastel silm säras heategu tehes. Toetati üksteist rõõmsal meelel. Õpilased ise arvasid, et koguvad ca 600 eurot ja nende nägudel oli siiras rõõm, kui tegelik summa oli ca 1000 eurot suurem.”

Õpilastest võtsid heategevusürituse korraldamisest osa:

Ingela-Maarja Avastu

Liselotte Bikha

Heli Hansen

Helena Jäger

Eleri Krünvald

Mairis Krünvald

Kristin Kört

Lilii Lill

Karl Jonas Lõhmus

Marleen Meister

Marta Eliisabeth Ojamets

Karola Purga

Kaidi Pärn

Ruuben Raud

Art Villem Räisa

Miina Soon

Annamarii Tamm

Mona Marii Toots

Marian Siimus


Fotol esireas vasakult: Mairis Krünvald, Karola Purga, Marleen Meister, Mona Marii Toots, Marta Eliisabeth Ojamets, Lilii Lill, Kristin Kört, Annamarii Tamm. Tagareas vasakult: Miina Soon, Eleri Krünvald, Kaidi Pärn, Tuuliki Vuks, Ruuben Raud, Art Villem Räisa, Karl Jonas Lõhmus, Ingela-Maarja Avastu, Helena Jäger ja Aigrid Kõõra. Foto: Morris Malmre

Tänusõnad kuuluvad ka kooli toitlustajale, OÜ Aniri juhile Irina Piirile, kes kogu toiduvalmistamise toormaterjali ürituse heaks ise ostis ja annetas.

Suur-suur aitäh kõikidele korraldajatelele ja annetajatele! Iga sarnane tegu on täna ukrainlaste jaoks eluliselt väärtuslik ja oluline.

Vaata ka fotogaleriid.