2.-7. detsembrini tähistas Raatuse kool oma 100 aasta juubelit. Selle raames kutsusime ühisnimetajat „Tagasi kooli!“ kandvateks kohtumisteks õpilastega külla 100 väga põnevat külalist. Nende hulgas on kooli vilistlasi, lapsevanemaid, sõpru ja mitmeid huvitavaid Eesti inimesi.

„Mõte kutsuda 100 külalist tekkis muidugi sellest, et tähistame 100 aasta juubelit. Tegelikult oli kokkuvõttes külalisi isegi veidi rohkem. Suurem osa neist olid majas juubelinädalal, aga mõned inimesed käisid juba eelmisel nädalal. Kuigi inimesi väljastpoolt maja käib meil päris tihti ka tavapärase õppetöö ajal, siis tahtsime juubeli puhul pakkuda lastele veelgi põnevamat programmi,“ rääkis kooli direktor Toomas Kink.

Kutsutute hulgas olid väga erinevate erialade ja elukogemusega inimesi, kes võtsid lastega kohtumistel jutuks teemasid nii oma valdkonnast kui mujalt. Vilistlased jagasid õpilastega mõistagi ka muljeid oma kooliajast.

Eriline rõõm ja au oli võõrustada kahte endist Raatuse kooli direktorit - Marta Roosmäed ja Aivar Paidlat. Esimene neist juhtis kooli aastatel 1974-1986 ja teine 1993-2003.

Külaliste hulka kuulusid Tartu linnapea Urmas Klaas, tuntud mentor ja juhtimiskoolitaja Indrek Maripuu, trompetist Mihkel Kallip, koolijuhid Helmer Jõgi, Merike Kaste, Kadi Kreis ja Jaanus Rooba. Külas käisid ka Maria Jürimäe Tartu Ülikooli haridusteaduste instituudist, ettevõtjad Tanel Joost, Jaanus Kriisk, Olev Allik, Eero Mikenberg, Margus Eensoo ja viimastel aastatel rohkem spordikommentaatorina avalikkuse ees tuntust kogenud Margus Ader, poliitikud Liina Kersna ja Kert Kingo, geenitehnoloog Ermo Leuska, Shaté Tantsukooli juhataja Krõõt Kiviste ning näitleja ja laulja Mait Trink.

Samuti leiame külaliste nimekirjast üles mitmed õpetajad, kelle seas on Toomas Jürgenstein, Raimond Lepiste, Maigi Astok, Kristi Mumm, Anne Rosenberg, Pille Saadjärv ja Imbi Mesila. Põnevad olid fotograaf Tiit Lepa, politoloog Juhan Saharovi, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse õppejõu Kristi Praakle, Ugala teatri teenindusjuhi Eleri Helimetsa, meditsiinifüüsik Ando Aasa, kodanikuaktivisti ja keskkonnakaitsja Rasmus Lahtvee, folklorist Anzori Barkalaja ning ajakirjanik Martin Šmutovi mõttearendused. Kuna külalisi oli tõesti väga palju, siis ega kõiki neist ei jõuagi siinkohal üles lugeda.

Küll aga on suurest osast neist tehtud mõned ülesvõtted, mille heal meelel nüüd teieni toome. Kiika siia.