Veebruari esimesel nädalal oli Raatuse kooli 8.c klass ühe kena tütarlapse võrra rikkam. Nimelt oli VeniVidiVici õpilasvahetuse programmi raames siia õppima tulnud Kaili Nurk Leisi keskkoolist.

Sport tõi Tartusse

Mõte Tartusse tulla tekkis neiul hoopis suurest huvist kergejõustiku vastu. Tema pikaaegne treener kolis hiljuti Tartusse elama. „Ta saadab mulle küll e-postiga treeningkavasid, aga hea oleks aeg-ajalt ka silmast silma kohtuda ja tema käe all trenni teha,” ütles Kaili. Nii sündiski mõte nädalasest treeninglaagrist Tartus.

Samal ajal avastas Kaili klassiõde Facebookis VeniVidiVici õpilasvahetuse ja rääkis sellest ka talle. Nii avaneski võimalus püüda kaks kärbest ühe hoobiga ehk ühendada omavahel kaks tegevust.

Kaili päevad möödusidki Tartus peamiselt koolis ja treeningutel, mis toimusid Tamme staadioni siseruumides ja spordihoones. „Teen vist kõiki alasid peale teivashüppe.” Majutuse leidis tüdruk oma Tartus elavate sugulaste juures.

Saaremaa ei ole ainult Kuressaare

Oma kodukooli ja Raatuse kooli võrreldes on esimene erinevus muidugi suurus. Kui meie koolis on ligi 500 õpilast, siis Leisis on neid praegu 173. Ka klassid on väikesed. Näiteks 11. klassis õpib kokku vaid 3 õpilast. Kaili sõnul oli varem jutuks ka kooli gümnaasiumiosa sulgemine, aga Tartust uueks direktoriks tulnud Reeli Kõivu eestvedamisel on võetud suund kooli säilimisele. „Kui kõik seostavad Saaremaad üksnes Kuressaarega ja hariduseski arvatakse, et just sealt saab hea hariduse, siis minu meelest saab parema hariduse hoopis Leisis, kus klassid on väiksemad ja õpetajatel jääb rohkem aega õpilastega tegelemiseks,” arvas sellest asjast Kaili.

Meie koolis jäi talle Leisi kooliga võrreldes silma noorte õpetajate suur hulk. Kodukoolist erinev oli ka varasem tõusmine ja vajadus kasutada kooli tulekuks bussi. Leisis algavad tunnid pool tundi hiljem ja kaugemalt tulijate jaoks on ka koolibuss, aga Kaili ise elab kooli lähedal ja käib jalgsi. Kodukooli plussina mainis Kaili veel neli aastat tagasi tehtud remonti ning renoveeritud ujulat.

Tulge külla!

Klassikaaslased, kellega Kaili peamiselt suhtles, olid väga sõbralikud ja vastutulelikud. Jane Lukksepp ja Birgit Loiku olid talle kontaktisikuteks juba enne vahetusse tulekut. Suheldi läbi Facebooki ning kindlasti jäädakse suhtlema ka edaspidi. Tegelikult kutsus Kaili Jane ja Birgiti endale ja oma kooli külla juba reedel, mil tema õpilasvahetuse aeg ümber sai. Õhus on olnud ka mõte sõprusklassidest.

Kui tuli jutuks meie koolis kasutusel olev mitteeristav hindamine, siis Leisi kooli kehalise kasvatuse näitel arvas Kaili selle olevat päris mõistliku mõtte. „Meil on näiteks kõrgushüppes kasutusel normatiivide tabel, kus täpselt kirjas, millise tulemusega missuguse hinde saad. Aga nii see küll olla ei tohiks, sest inimesed on ju erineva võimekusega,” ütles Kaili.

Reedel, kui koolipäev läbi sai, kiirustas Kaili aga koos talle vastu tulnud isaga tagasi Saaremaale. Õhtul seisis ees iga-aastane Leisi kooli Aasta Tegija galaõhtu, kus ta koos akrobaatikarühmaga „Meie inimesed” üles astus. Samas kuulutati erinevates kategooriates välja õpilaste poolt valitud 2014. aasta silmapaistvamad õpilased.

Nende ridade kirjutamise ajal ei olnud veel teada, kas Kaili ka mõne tiitliga pärjatud sai, aga eelmisest aastast on tal ette näidata Aasta Sportlase ja Aasta Talendi aunimetus. Täna kui lugu kodulehel avalikuks läheb võib aga Kailit juba õnnitleda, sest taaskord on ta oma kooli Aasta Sportlane.

       
        Kaili (keskel) koos 8.c klassiga


Jane, Birgit ja Kaili