9. klasside õpilaste osavõtul ja õpetajate Tuuliki Vuksi ja Priit Laatsi juhendamisel viidi Raatuse koolis ellu põnev projekt, tänu millele said Tartu Rukkilille lasteaia lapsed endale poiste poolt valmistatud toolid, millel tüdrukute poolt tehtud pehmed ja nägusad katted peal.


Kõik algas õpetajate koostööst

Käsitöö ja kodunduse õpetaja Tuuliki meenutas, et kui ta sügisel meie kooli tööle tuli, soovitati talle kohe teiste õpetajatega ainete lõimimiseks koostööd teha.

Nii tekkiski tal mõte alustada esimesena koostööd tehnoloogiaõpetuse õpetaja Priiduga, kelle tööruumidki kohe Tuuliki klassi kõrval.

“Tegin ettepaneku meisterdada 9. klasside õpilastega lasteaialastele sobivad toolid ja istepadjad. Õpilastele mõte meeldis ning mõtlesime, millisele lasteaiale neid kinkida. Kuna tegemist oli EV100 juubeliaastaga, tekkis mõte kingitus teha Eesti rahvuslille nime kandvale Tartu Rukkilille lasteaiale,” meenutas õpetaja Tuuliki ja lisas, et lasteaed oli kingituse eest väga tänulik, sest toole oli neil ka tõesti vaja, kuna sügisel Liblikate rühmas alustanud uute 3-4-aastaste laste jalad ei ulatunud põrandani.


Patju kaunistavad motiivid originaalfotodelt

Nii saigi kokku lepitud, et toolid lähevad just sinna rühma. Tööga tehti algust juba sügisel. Üle anti need aga pidulikult vahetult enne vabariigi aastapäeva, 20. veebruaril. Külakostiks küpsetasid lapsed kaasa muffineid. 

Kingitud toole kaunistavad seljatoele paigaldatud rukkilille kujutised. Patjade üks pool on lapitehnikas ning teine pool Tartu kesklinna vaatega. Fotosid selle tarbeks käis õpetaja Tuuliki koos õpilastega ise kesklinnas tegemas. Tehtud fotod töödeldi arvutiga, muudeti mustvalgeks ja prinditi spetsiaalsele paberile, millega sai pildid kangale kanda. Hiljem tikiti mõned kohad üle.


Lastelt lastele - igale oma isiklik tool

Kohapeal valisid lasteaialalapsed endale meelepärase pildiga padja ning said endale seeläbi isiklikud toolid kuna lasteaia lõpetamiseni. Oskar Krull rääkis lastele toolide valmimisest. Delia Kongo, Linda Maria Saar, Angelina Davõdov ja Ekke Krüüner tegid igale lapsele õhupallist looma.

Lasteaias oli lastel parasjagu hommikuring, kuhu ka külalised osalema kutsuti. Seal saadi ka omavahel tuttavaks. Lasteaialapsed rääkisid, mis pidu on tulemas, kes on Eesti Vabariigi president jms. 

“Enne kui me hakkasime kooli tagasi tulema, tekkis lasteaia õpetajatel mõte teha esimene õppereis ning tulla vaatama, kus suured lapsed õpivad. Nii saigi kokku lepitud, et 10. aprillil tuleb Liblikate rühm meile külla,” rääkis õpetaja Tuuliki.


Priit Laatsi fotosilma ette on jäänud kingituse üleandmisel osalenud õpilased (vasakult) Oskar Krull, Angelina Davõdov ja Delia Kongo ning käsitöö ja kodunduse õpetaja Tuuliki Vuks. 


Käejälgedest rukkilill

Mõeldud-tehtud ja kohal nad olidki. Väikeseid külalisi tuli tervitama ka kooli direktor Toomas Kink. Lasteaialapsed tõid kaasa toreda kingituse, kõikide laste käejälgedest tehtud rukkilille, mis jääb kooli mälestuseks.

Koolimajas tehti väike ringkäik, külastati 9. klasside tunde, kus kohtuti toolide ja patjade autoritega. Seejärel tegi õpetaja Kristiina Pavlenko lasteaialastele lühitunni. Nagu ikka, kuulub koolipäeva juurde ka söömine, nii ka seekord. Kerge eine kodunduse klassis ja siis tuli lasteaeda lõunaunele minna. Ehk jõuab mõni nendest lastest kunagi ka ise meie kooli õppima. Esimene tugev side selleks on juba loodud.


Steveni read

Lõpetuseks meenutab üks toolide autoritest Steven Noorsoo seda, kuidas selline tore projekt oma alguse sai ja milline oli töö protsess.

“Kohe õppeaasta alguses hakkasime tööga pihta. Mäletan, et ettepanek toole teha tuli aineõpetajalt. Valmis asjad pidid hiljem saama lasteaiale kingituseks. Kõik olid nõus ja nii see läks. Töö koosnes päris mitmest spetsiifilisest etapist, mida kõike ma ei mäletagi. Esmalt lõikasime välja jupid, millest tool pidi kokku pandama, seejärel töötasime nendega edasi: lihvisime, lõikasime, sobitasime osi kokku jne.

Kui asi sealmaal, sai hakata kõike kokku panema ja liimima. Kõige lõpus tekkis istmele ka seljatugi ning see sai kena viimistletud välimuse, millele andsid viimase lihvi värv ja lakk. See protsess ise oli küllalt aega ja pühendumust nõudev. Tegime neid toole ju ligemale viis kuud ja ega pole lihtne terve selle aja ühe asja kallal töötada, aga saime hakkama. Nüüd on toolid viimaks seal, kuhu nad saama pididki.”

Pikemat fotogaleriid meie õpilaste külaskäigust Rukkilille lasteaeda ja lasteaialaste vastukülaskäigust Raatuse kooli saate näha siit.