22. novembril leidis Raatuse koolis aset sündmus, mille ajaloolist väärtust oskame paremini hinnata alles aastate pärast. Nimelt pandi alus loodetavasti pikalt kestvale traditsioonile ja peeti julgelt üle 300 inimese kaasaelamisel maha üks ütlemata vahva lauluvõistlus.


242 lauljaga võistlus võitis kõik südamed


Õhtu jooksul astus lavalaudadel üles 19 üksikartisti, 15 ansamblit ja 8 klassikollektiivi. Kontsert kestis kokku pea kolm tundi. Kõik muidugi meie kooli õpilased.

Võisteldi kolmes kategoorias – solistid, ansamblid ja klassid. Esimesed kaks kategooriat olid jaotatud veel eraldi vanuserühmade alusel kolmeks. Lauljaid hindas kolmeliikmeline žürii, kuhu kuulusid meie eelmise aasta vilistlane Roosi Õie Andrei, tema klassijuhataja Pille Kütt ja Tartu kunstikooli õpilane Heiko Paju. Oli neid lapsi, kes olid oma etteaste ise ette valmistanud, aga enamikule pakkusid tuge kooli kaks muusikaõpetajat – Mai Rand ja Jaana Oberst. Kõikidele jäi silma ja tegi rõõmu laste tohutu pühendumus ja soov esineda. 


Vasakpoolsel fotol üks kolmandik 3.a Rokkivatest Kingadest (vt rohkem fotosid galeriist), parempoolsel 7.a klassi ukulele-trio. Mõlemad leidsid tunnustust ansamblite kategoorias.


Lapsed inspireerisid õpetajaid

Õpetaja Mai ütles läbi huumoriprisma, et kuuldused eestlaste kui laulurahva kadumisest, on kõvasti liialdatud ning rõõm laste laulmistahtest täitis ka tema südame. „Proove teha oli lausa lust ja lavalegi jätkus sära ja särtsu küllaga.“ 

Kogu protsessi enda jaoks äärmiselt inspireerivaks nimetanud Jaana jaoks oli kõige positiivsem, et väljakuulutatud konkurss osutus paljude jaoks just selleks vajalikuks väljakutseks, kus end proovile panna.

“Kuigi enamusega oleme varemgi peamiselt ansamblis laulnud, siis solistina laval olla on hoopis midagi muud. See nõuab rohkem nii julgust kui vokaalseid oskusi. Mitmed suutsid mind lausa üllatada oma vaka all hoitud andega. Oli neidki, kes vajasid tublisti julgustust ja tagant torkimistki, sest puudu jäi enesekindlusest. Siiras heameel, et nad siiski lavale jõudsid. Usun, nad said positiivse eduelamuse läbi juurde kõvasti julgust ja usku enesesse,” rääkis Jaana.


Klasside arvestuses jäid kahes esimeses kooliastmes žüriile silma 4.a (vasakul) ja 5.b klasside etteasted.

Julged esitlused ja läbimõeldud lavashowd

Eriliselt rõõmustasid Jaanat vanema vanuseastme omanäolised ja isikupärased lauluvalikud, mida kiitis ka saalis viibinud Taani muusikaõpetaja Søren Krog.

“Heleni ja Bettina esitused torkasid silma julge artistlikkuse ja läbimõeldud lavashowga kuni detailideni, jättes numbrist tervikliku pildi. Kaasa elasin eranditult igale esinejale, vahel ka lausa hinge kinni pidades. Uhke ja õnnelik olin pärast samuti eranditult kõigi üle.” 

Ka klasside numbrid olid väga kaasahaaravad ning oli tore näha, et ka neis järjest enam terviklikkusele mõeldakse ja kvaliteedile rõhku pannakse. Nüüd on tugev mark maas ja eeskujud olemas, mis annab hea pinnase tulevikus veel kõrgemale lendamiseks.

Konferansjee rollis astusid üles meie kooli vilistlane ja eelmine õpilasesinduse president Karel Somelar ja kooli sõber Laura Aurora Vahtra.


Kaks imelist naist, kelleta seda üritust poleks sündinud - muusikaõpetajad Mai Rand (vasakul) ja Jaana Oberst.


Kontserdi avasid väliskülalised neljast riigist

Konkursiväliselt astusid kontserdil üles Erasmus+ projektis “Square Eyed Students” osalevad õpilased Taanist, Türgist, Ungarist, Horvaatiast ja Eestist, kes laulsid oma versiooni Ed Sheerani laulust „Shape of You”, uue pealkirjaga "Get Off Your Addiction".

“Projekti teema, mille mobiilsusnädal langes just lauluvõistlusega samale ajale, õieti me isegi nihutasime kontserdi toimumisaega nädala võrra, et saaksime ka oma kaugetele külalistele seal osalemisrõõmu pakkuda, keskendub lahenduskeskselt nutisõltuvusele ja sellega seonduvatele teemadele. Laulu sõnad, mille lapsed ja projektis osalevad õpetajad ette kandsid, olid laste ideede põhjal meie Taani kolleegi Maja Kvisti poolt kokku kirjutatud ja projekti teemale kohandatud. Lapsed harjutasid selle laulmist kodukoolides ja päev enne kontserti jõuti läbi teha ka üks ühisproov. Muusikaliselt olid abiks juba varem mainitud Taani muusikaõpetaja Søren Krog ja meie oma raskekahurid Lauri Kõlamets ja Jaana Oberst, keda siinkohal südamest tänan,” rääkis projekti Raatuse kooli poolt vedav arendusjuht Rene Leiner

Projekti külalistest astus sooloartistina üles veel Zita Hekkel Ungarist, kelle esituses kuulis publik popurriid kolmest kõige kuulsamast Ungari rahvalaulust, mille hulgas oli ka tõenäoliselt nende kõige kuulsam laul Tavaszi szél. Viimase rahvusvaheliselt kõige kuulsam etteaste pärineb 1986. aasta legendaarselt Queeni Budapesti kontserdilt, kui Freddy Mercury ise selle sajatuhandelise publiku ees ette kandis.


Square-Eyed Students projektiseltskond laulmas oma laulu "Get Off Your Addiction".


Üllatasid vilistlased ja lapsevanemad

Kui projektirahva etteasted olid suures plaanis juba eelnevalt välja hõigatud, siis kaks ülejäänud külalisesinejat tulid publikule suure üllatusena. Vilistlastest koosnev laulurõõmu nautiv seltskond kandis ette oma versiooni Evelin Samueli ja Jaagup Kreemi poolt kuulsaks lauldud Jaagupi enda ja Sullivani sulest tulnud laulust “Kaitseta”.

Suurima üllatusnumbri olid aga ette valmistanud lapsevanemad, kelle moodustatud lauluansambel kandis nimetust Lahe Laulukamp. Nende esituses kuulis publik popurriid päris mitmest tuntud kodu- ja välismaisest hittloost. 

Kontserdi põhiosas sai publik nautida laule nö seinast seina. Queenist Amy Winehouse’ini, ABBAst Zayn Maliki, 5SOSi, Billie Eilishi, Mihkel Mattiseni, Birgit Õigemeele, Rein Rannapi, Calum Scotti ja Adele’ini välja, sekka vahvaid eestimaiseid ja kaugemaidki lastelaule.


Kontserdilt ei puudunud ka üllatajad - vilistlased ja lapsevanemad.


Üks kõigi ja kõik ühe eest - aitäh õpilasesindusele ja Marjule! 


Mõte lauluvõistlus korraldada tekkis augustis, kui kooli õpilasesindus oma aasta plaane arutas. Mõeldud-tehtud, pandigi ülimalt ambitsioonikas mõte paberile, jaotati vastutusvaldkonnad ja asuti tööle. Kui peakorraldaja vastutust kandis kooli noorsoo- ja kultuuritegevuse juht Marju Lille, siis enamik mesitarust sumises ikka õpilasesinduse toimekate töömesilaste taktis. 

Reklaami ja turunduse eest kandsid hoolt Merilin Trummal, Maria Kõlamets ja Smilla Plado, sponsoreid otsisid Steven Noorsoo, Maria Kõlamets, Jaak Sootak, Joonas Aleksander Laipaik, Smilla Plado, Laura-Liisa Lehtmets, Linda Maria Saar ja Marju Lille. Saalikujundus oli Merilin Trummali ja tema heade abiliste õlul. Tema tegi ka plakateid. Piletimüüki korraldasid Marleen Meister ja Karola Purga. Kiire koristusega olid abiks Steven Noorsoo, Jaak Sootak, Joonas Aleksander Laipaik ja Oskar Krull. Õhtujuhtidega saavutas kokkuleppe Smilla Plado, žürii leidis Maria Kõlamets, kingituste pakkimisel abistasid Merilin Trummal ja Liia Guthan. Publiku lemmiku valimist korraldasid Laura-Liisa Lehtmets ja Mia Maria Laiuste. Helipult oli Erik Kuke ja Trevor Juurma kindlates kätes, keda juhendas õpetaja Rain Lõpp.


Vasakpoolsel fotol jälgib lauluvõistlust selle peakorraldaja Marju Lille (vasakul) ja parempoolse foto keskel näete kõikjale jõudnud Merilin Trummalit, kes lisaks korraldusmeeskonnas osalemisele astus koos Square-Eyed Students projektitiimiga üles ka lauljana.


Žürii ja publik valisid lauluõhtu lemmikud

Kuigi kunsti, heliloomingut ja laulu päris mõõdulindiga ei mõõda ja iga žürii valik on subjektiivne, siis sel õhtul osutusid parimateks järgnevad esinejad.

Parimad solistid (vanuserühma võitjad):

Maali Toots, Liselotte Bikha ja Anne-Mai Pihlap

Oma vanuserühma II-III koha said Merketa Kivinurm, Lauren Paab, Bettina Päri ja Heidi Lätti.

Parimad ansamblid olid 3.a Rokkivad Kingad, trio koosseisus Uku Toots, Danial Amin ja Heino Hansen ning 7.a klassi trio.

Silmapaistvate klassidena nimetati ära 4.a, 5.b ja 9.a.

Lisaks anti välja hulgaliselt eripreemiaid. Solisti eripreemia said Nora Juhanson, Stella Liivak, Miia Maria Treier, Maibel Oberst, Karl-Oskar Viljak ja Triinu-Liis Kuriks. Ansamblite eripreemia pälvisid 2. klassi poisid, duett Triinu-Liis Kuriks ja Aleksandra Zamkovoi ning 8.-9. klasside neidude ansambel. Klasside eripreemia sai 6.a klass.

Ka publik sai oma sõna kaasa öelda, valides oma lemmiku, kelleks osutus 5.b klass. Solistidest pälvis publiku lemmiku tiitli Helen Remmel.


Kõige enam esinemisjulgust nõudnud solistide kategooria vanuserühmade võitjad (vasakult): Maali Toots, Liselotte Bikha ja Anne-Mai Pihlap. 


Ootamatult, kuid rõõmustavalt palju lauluhuvilisi lapsi

Kogu ürituse peakorraldaja Marju Lille sõnul läks üritus üldjoontes kenasti. Suuremaid tehnilisi viperusi ei esinenud ja esinejadki said kenasti ja kiirelt lavale ja lavalt maha. 

“Kuna esineda soovijaid tuli kokkuvõttes ootamatult palju, kujunes kontsert muidugi kurnavalt pikaks. Samas ei tahtnud kellelegi ka "ei" öelda, sest julgust nii suure publiku ees üles astuda, tuleb kindlasti toetada ja julgustada ning minu meelest said kõik esinejad sellega suurepäraselt hakkama. Seda enam tahan kiita publikut, kes selle maratoni kenasti vastu pidas. Esmane analüüs õpilasesindusega on ka juba tehtud ning uuel aastal on meil enda jaoks kirjas hulgaliselt parenduskohti, et asi veelgi paremini sujuks.” 



Laulude õhtu ühe kirglikuma ja emotsionaalsema etteaste eest hoolitsesid 9.a klassi nostalgikud, kes valisid esitamiseks loo, mis sündis praktiliselt koos nende endiga aastal 2004. Mari-Liis Aasmäe, Taisi Pettai ja Evelin Liivamägi nimed ei ütle enamikule meist enam suurt midagi, aga nende moodustatud trio Dynamint poolt 2004. aasta kevadel salvestatud lugu "Klubi Paradiis" köidab noorte tähelepanu veel tänagi.


Võitsid nii esinejad kui publik

Marju auks ja kiituseks tuleb öelda, et kuigi kõige suurem koormus ürituse korraldamisel oli õpilasesinduse toimekatel liikmetel, siis ega ilma täiskasvanu juhendamise ja toeta nii suurt üritust kindlasti ei korralda.

Nagu juba korduvalt öeldud ei ole sellisel üritusel võit eraldi eesmärgiks, aga sellest hoolimata on ju igati tore olla teiste hulgas positiivselt äramärgitud. Hästi esinesid tegelikult kõik, mistõttu olid ka võitjad sel õhtul kõik – lauljad ja publik. Jääme põnevusega ootama, mida toob tulevik ja soovime korraldajatele jätkuvat vaimuerksust.

Lauluvõistluse läbiviimist toetasid Tartu Linnavalitsuse haridusosakond, Kirjastus Atlex, Escape TartuTeater Vanemuine, Trükimuuseum, Mänguasjamuuseum, Saialille pagar, Valma Seikluspark, Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseum, Selver, Teater Must Kast, Artic Sport, Laulupeomuuseum, Tartu Linnaraamatukogu, Lutsu talu, Tartu Tagurpidi Maja, Balsnack, Haameri talu, Benders, Henkel ja Tartu Raatuse Kool.

Vaata ka lauluvõistluse fotogaleriid.