Raatuse kooli 8.b klassi õpilane Heidi Lätti ja Margus Kuzenko 8.a klassist saavutasid üle-eestilisel koolinoortele mõeldud karikatuurivõistlusel "Mida naerad, koolijüts?" vastavalt esimese ja kolmanda koha.


Karikatuurid pidudest

Tööde etteantud teemaks oli sel aastal “Pidu” ning kokku esitati võistlusele 402 tööd 24 koolist. Žürii hindas karikatuuride ideed ning teostust

Kunstiõpetaja Raimond Lepiste võttis karikatuurivõistluse oma tööplaani, kuna see sobis väga hästi ainekavaga. “Kõik kolm kaheksandat klassi tegelesid sellega. Sai ikka kõvasti pusitud, et õpilaste mõte liikuma panna. Kasutasime erinevaid loovtehnikaid. Koolisisene žürii valis välja parimad tööd, mis võistlustele saadeti. Tulemusi vaadates tundub, et töö läks asja ette.”


Tänukirjad võitjatele ja nende juhendajale.
 

Võidu tõi töö “ägedatest ja tuimadest" eestlastest

Võidutöö autor Heidi sai mõtte konkursil osaleda kunstitunnis, kus õpetaja Raimond selle teemaks võttis. Ta on ka varem paaril korral sarnastel konkursidel osalenud, aga mingeid märkimisväärseid kohti seni saavutanud polnud. 

“Alguses tegin mustandi. Kuna teema “Pidu” on väga lai mõiste, siis alguses eriti ideid ei olnud. Seejärel sain inspiratsiooni ühest videost, kus tehti selle kohta nalja ja selle võtsin ka oma kavandi algideeks. Juhendaja andis puhtandi tegemisel natuke nõu, kuidas mingeid asju töös välja tuua ja millist tehnikat mõne asja tegemisel kasutada, aga muidu tegin töö täitsa iseseisvalt. Töö sisu kirjeldus on väga lihtne - inimesed üritavad olla teiste silmis ägedamad ja tänu sellele ilustavad mingeid asju elus, nt “peo panemist”. Kindlasti nokkisin veidi ka eestlaste tuimuse kallal, mida meile üldiselt omaseks peetakse.”


Heidi võidutöö.


Tulevik seotud jumestuse ja meigikunstiga

Võidu võtit mõistatades jõuab Heidi selleni, et ehk osutus tema töö võitjaks oma puhtuse ja hea huumori pärast. Ise jäi ta aga kõige rohkem rahule just töö ideega.

Huvitav on see, et kumbki võitjatest ei näe kunsti oma elus tähtsal kohal olevana. Ei täna, ega tulevikus. Küll aga paotas Heidi veidi ust sellelt, millise kunstiga ta oma tulevikku loodab siduda.

“Tahan tegeleda jumestamise, meigikunsti ja grimeerimisega.”


Margus lõi lihtsusega

Marguse jaoks oli karikatuurikonkurss täiesti esimene sarnane kogemus. Tema tuli oma töö sisu mõttele kohe tunni alguses ning mingeid pikki loomepiinu ei pidanud ta põdema.

“Ma arvan, et minu tööd saatis edu sellepärast, et tegu oli väga lihtsa joonistusega ning ilmselt oli nali ka piisavalt hea, et tähelepanu saada. Kõige rohkem olin ilmselt rahul sellega, et sain töö eest arvestuse kätte,” ütles heast huumorist ka igapäevaselt lugu pidav Margus.


Marguse joonistatud karikatuur.
 

Auhinnad tekitasid noortes vastakaid tundeid

Auhinnad olid võitjatele ja juhendajatele välja pannud Tartu kohalikud ettevõtted AS Salvest ja jalatsitootja AS Samelin, kes tuntust kogunud suuresti militaarjalatsite tootmisega, pälvides eelmisel aastal ka Aasta Kaitsetööstusettevõtte tiitli.

Kui Margus jäi kingadega väga rahule, nimetades neid lahedateks, siis Heidi oli veidi kriitilisem. “Auhinnaks olid siis sellised väga “huvitavad” kingad, mis on "kohe kindlasti selle hooaja mood ja sobivad just täpselt mulle". Oleksin tahtnud ise endale jalanõusid valida.”

Eks jalatsite ja riietusega on juba kord nii, et ühele sobib üks ja teisele teine, mistõttu on inimeste soove ja maitse-eelistusi keeruline mõistatada. Korraldaja ja sponsor reageerisid sellele kriitikale mõistagi väga positiivselt ning võitjad saavad jalanõud endale sobivate vastu välja vahetada.


Noorte hulgas elevust ja kõneainet tekitanud kingad.


Lihtne ja hästi serveeritud nali
 

Kunstiõpetaja Raimond Lepiste leiab oma võidukate õpilaste kohta üksnes kiidusõnu.  

“Heidi paistab kunstitunnis silma oma asjalikkuse ja iseseisvusega, neiul mõte alati liigub. Kunstitööd on alati mõtestatud ja korrektselt vormistatud. Tema võidutööl on tabavalt kujutatud nö tuimasid eestlasi pidutsemas. Töö on tehtud lihtsa karikatuurse joonega.”

Marguse karikatuur võlub Raimondit oma lihtsusega. “Idee, st nali, on hästi serveeritud. Ei midagi liigset, täpselt nii palju kui vaja. Töös on tunda natuke priitpärnalikku lohakust, mis teeb karikatuuri silmatorkavaks. Kunstitunnis on Margus igati asjalik ja taibukas.” 


Õpetaja Raimond näeb kunsti ühe peamise eesmärgina sõnumi edastamist
 

“Naljapilt on üks võimas relv, sest läbi nalja öeldud sõnum levib kiirelt ja torkab magusalt ja/või valusalt. Minu arvates noored peavad tutvuma karikatuuri võimaluste ja eelistega. Juba vanasõnagi ütleb, et üks pilt räägib rohkem kui sada (või tuhat) sõna. See ongi nii.”

Juba aastast 1992 karikatuurivõistlust korraldanud Variku kooli õpetaja Paul Kunman ütles, et igal aastal on võistlusel olnud erinev teema.


Karikatuur ei nõua joonistusoskust

“Kõige aktiivsemalt osaleti teemal sport. Siis esitas oma tööd kokku 900 õpilast. Selle aasta töid vaadates hakkas silma õpilaste hea fantaasia ning omapärane huumorisoon.” 

Kunmani sõnul ei nõua karikatuuri joonistamine akadeemilist joonistusoskust ja teadmisi kompositsioonist. “Hea karikatuur saab alguse heast ideest ja lihtsast visandist ning teatud kiiksuga nali tuleb teinekord ootamatust situatsioonist.” 

Sel korral oli võistlus tartlastele eriti õnnelik, sest Heidi ja Marguse vahele teiseks joonistas ennast Mia Luhamägi Karlova koolist.


Teise koha võitnud Mia Luhamägi karikatuur.

 
Ka üks on lahinguväljal sõdur


Konkurssi juba 27 aastat üksinda korraldanud õpetaja Paul Kunmanist ja konkursi köögipoolest saab pikemalt lugeda Õpetajate Lehes paari aasta eest ilmunud artiklist (kliki siin).