2. klasside õpilastele mõeldud mälumängu Mõtteragin järjekordse hooaja finaal jõudis oma väärika kulminatsioonini 22. jaanuaril, mil Tartu Raatuse kooli aulas toimus võistluse finaal.

„Kahtlemata on tegemist juba väljakujunenud traditsiooniga, sest seekordne Mõtteragin toimub juba kuuendat aastat järjest,” ütles võistluse mõtte algataja ja läbiviija, Raatuse kooli klassiõpetaja Tiina Vink.

Rekordarv osalejaid

Novembrikuus toimunud esimeses voorus osales sel aastal 44 neljaliikmelist võistkonda Tartu linnast ja maakonnast. Osalevaid koole oli kokku 27. Finaalvoorus jätkas mängu 21 võistkonda. Korraldajatele teeb rõõmu, et osalejate arv on aasta-aastalt vaikselt kasvanud ning et liitunud koolid on lubanud osaleda ka järgmisel aastal.

Esimeses voorus toimus mäng kodukoolides Google Docs’i keskkonnas. Õpilased vastasid pooleteise tunni jooksul kolmekümnele küsimusele. Tiina Vingi sõnul hõlmasid küsimused erinevaid valdkondi alates lasteraamatutest ja lõpetades päevakajaliste teemadega. Sinna vahele sõnavara, nuputamist, Eestit, Tartut, loodust, sporti, muusikat ja ameteid.

Tiina Vingi sõnul oli võistluse teine voor üles ehitatud Kuldvillaku põhimõttel: „Iga meeskond valib teema, milles end kõige kindlamalt tunneb, kõik võistkonnad vastavad kirjalikult ning teema valijad ka suuliselt. Küsimuste teemad püsivad muutumatutena terve turniiri vältel. Kolleegidega küsimusi koostades püüame panna ennast 2. klassi lapse rolli ja mõtleme, mis neid köita võiks,” rääkis Vink.

Kivilinna kooli rõõmuhetked

2014/2015. õppeaasta Mõtteragina esimesed kuus kohta jagasid omavahel neli Tartu kooli. Eriti tubli oli Kivilinna kool, kelle võistkonnad Ragistajad ja Pähklipurejad saavutasid kaksikvõidu.

Kui kõikidele ülejäänud kohtadele tulnud võistkondade vahe oli enamasti vaid pool kuni poolteist punkti, siis esikohale tulnud Ragistajad olid sel korral teistest selgelt paremad. 72st võimalikust punktist koguti 62,5 ning teist kohta edestati koguni kuue punktiga.

Kolmanda koha saavutas võistkond Bright Miina Härma gümnaasiumist, neljas oli Mardike Mart Reiniku koolist ning viiendat kohta jäid jagama MRK Targad ja TERA Tartu Erakoolist.

Üldarvestuses esikolmikusse tulnud võistkondi juhendasid õpetajad Anne Orav (Kivilinna kool) ja Karin Kannerma (MHG).

Olgu märgitud, et võistluse esimese vooru, mis toimus novembrikuus, võitsid 30 punktiga MRK Targad, kes vaid ühe punktiga edestasid hilisemaid võitjaid Ragistajaid, Hansa kooli võistkondi Nupsikud ja Sõbrad ning võistkonda Hea Mõte Mart Reiniku koolist.

Finaalvooru parimateks olid üldarvestuseski kõrgetele kohtadele tulnud Ragistajad (33,5 punkti), Bright (30), TERA (30), Pähklipurejad (29,5) ning Tõruke 2 Tamme gümnaasiumist ja võistkond Taavi Elva gümnaasiumist, kes kogusid võrdselt 28,5 punkti.

Suurima tõusu esimese ja teise vooru vahel tegi võistkond TERA, tõustes 17. kohalt viiendaks. Seega on ka teises voorus võimalik hea tulemuse korral teha märgatav tõus üldpingereas.

Raatuse koolist pääses sel korral finaali võistkond Raatuse Pragistajad (ülemisel fotol Tartu Postimehele intervjuud andmas), kuhu kuulusid Uku Toots, Marten Uiboupin, Evert Vaher ja Kaur Robert Lehtmets. Poisid võistlesid tublilt, saavutades üldkokkuvõttes 11. koha. Seejuures finaalis oldi üheksandad ja edestati muuhulgas ka hilisemat viienda koha võistkonda MRK Targad.

Raatuse poiste kiituseks tuleb kindlasti märkida nende stabiilsust. Kui mitmete teiste võistkondade esimese ja teise vooru tulemused erinesid päris palju, siis meie võistkond esines võrdselt hästi mõlemas voorus.

Võitsid kõik

Tegelikult olid tublid muidugi kõik ning korraldajate sõnul ei olegi selles võistluses niivõrd tähtis võit kui see, et sa mängus osaled, loed, uurid, märkad, mis meie ümber toimub, ning arutled selle üle nii sõprade kui õpetajaga ja kodus pereringis. „Püüan seda aspekti lastele ka võistluse käigus rõhutada, et selles mängus osalemine juba ongi suur võit,” ütles peakorraldaja Tiina Vink.

Lisaks mainitule on Mõtteragina puhul oluline kujundada oskust häälestada end ülesandega toimetulemisele ja näha meeskonnatöö vajalikkust. On hea, kui õpilane oskab õpitut erinevates kontekstides ning probleeme lahendades kasutada.

Kõiki mängijaid autasustati raamatupoe kinkekaardi, väikese maiustuse ning tänukirjaga. Juhendanud õpetajaid peeti meeles Raatuse kooli kunstiringi laste poolt valmistatud stressipalliga. Vastavalt reeglistikule on esimesed kuus kooli automaatselt ka järgmise aasta mängu registreerunud.

Ikka juhtub

Lõpetuseks ka veidi laste vastustes esinenud heatahtlikku huumorit, mida sellistel puhkudel ikka sisse juhtub.

-   Anagrammi ülesandes, kus õige vastuse tähed olid sõnades segamini aetud ja tuli kokku panna kirjanik Tove Janssoni nimi, saadi vastusteks nt televiisor, Jan Svenson, Janson Stevo, Janenson, Janno Sveto, Ansop, Janson Verto, Janson Vetos ja Jan Tovesson.

-   Rakvere linna sümbolit tarvast peeti isaseks pulliks, punahirveks, seaks, jäneseks ja põdraks.

-   Bullerby lasteks pakuti Emiiliat, Kristit ja Kasparit.

-   Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal sai endale külge erinevaid ameteid : mees, näitleja, muusik, poliitik, jooksja, kunstnik ja kaalude ehitaja.

-   Sõnavara osas tuli segiaetud sõnadest moodustada vanasõna „Kuri keel on teravam kui nuga”. Vastatud oli ka nii: Keel on teravam kui kuri nuga; Kuri kui teravam keel on nuga; Kuri nuga on teravam kui keel.

-   Tuli selgitada väljendit „ühe mütsi all olema”. Vastatud variandid: ühe maja all elamine, ühe vihmavarju all palju inimesi, ühe mure all olema, elamine pundis, sama pahad ja varjuma.

Sõnavara teemade küsimused olid üldse üheks raskeimaks pähkliks, mida pureda. Kõige keerulisemaks osutus aga küsimus Tartu Mänguasjamuuseumis hetkel üleval oleva näituse „Tagurpidi jõulud” kohta, kus kõik asjad on pea alaspidi. Sellele teadis täpset vastust ainult üks tüdruk.

Tiina Vingi sõnul tegi sel aastal aga kõige suuremat rõõmu see, et lasteraamatu teemade küsimused nopiti kiiresti. „Mõnel aastal on need olnud viimases valikus,” ütles ta. Seda enam läksid ka kõikidele osalejatele auhindadeks olnud raamatupoe kinkekaardid õigesse kohta.

Mõtteragina läbiviimist toetasid Tartu Linnavalitsuse haridusosakond ja Tartu Raatuse kool.

Mõtteragina fotogalerii avaneb siin.


Kivilinna kooli võidukad võistkonnad Ragistajad ja Pähklipurejad, koos nende juhendaja, õpetaja Anne Oravaga.