1.-7. juunil viibisid Brita Herja, Victoria Kolde (mõlemad 7.c klass), Kristel Valmas ja Kaari-Maria Tirmaste (7.b) Rootsis Karlstadis ja Vålbergis, kus toimus Nordplus Junior projekti Joyful Reading teine projektinädal, mille peamiseks eesmärgiks oli mõelda välja arvutimängu stsenaariumid. Tegemist on Leedu, Läti, Rootsi ja Eesti koolide ühisprojektiga, millest lähemalt saab lugeda siit avanevalt lingilt.

Mäletatavasti sai projekt hoo sisse juba jaanuaris, kui toimus esimene kohtumine Šiauliais. Seal valiti loodava mängu alusmaterjal, milleks sai Jules Verne’i raamat „Reis maakera südamesse“. Maikuus esitasid kõikide osalevate koolide õpilased omalt poolt hulga stsenaariumide ideid. Veebihääletuse tulemusel valiti kuus parimat, mille kallal Rootsis tööd jätkati. Väljavalitute hulka pääsesid ka meie tüdrukute Brita ja Victoria kaks ideed.

„Kuus sai neid valitud seetõttu, et planeeritaval mängul tuleb kuus erinevat vaadet koos kuue täiesti erineva tegevusega, mida ühendab üks peakangelane ning Jules Verne’i raamat,“ rääkis Raatuse koolis projekti koordineeriv arendusjuht Rene Leiner.

Kolme kohapeal oldud päeva jooksul töötati stsenaariumidega nii iseseisvalt, õpetajate kui ka kohalike spetsialistide juhendamisel. Õpilastele olid abiks ka nende klassijuhatajad Tiina Tirgo ja Aire Rillo. Lisaks stsenaariumide viimistlemisele visandati ka peategelaste kujusid ja valiti mängule sobivat muusikat.

Päevad möödusid töistes askeldustes, kuid mõistagi jätkus aega ka muuks. Nii käidi üheskoos Karlstadi veekeskuses, võeti mõõtu vibulaskmises, külastati kohalikke võimuesindajaid ning tuntud luuletaja Gustaf Frödingi kunagist kodu. Põnev oli kohtumine Cardiffis sündinud, kuid nüüd juba aastaid Rootsis elava tuntud ja ülimalt karismaatilise kirjaniku Douglas Foley'ga.

Kõik õpilased elasid kohalikes peredes ning jäid vastuvõtuga väga rahule. Nii Karlstadi sõites kui ka tagasiteel jäi aega tutvuda ka Rootsi pealinna Stockholmi kesklinna meluga ning vaadata kuningalossis vahtkonna vahetust. Järgmine Joyful Reading projektikohtumine toimub juba septembris Riias, kus tegeletakse peamiselt mängu illustratsioonide disainimisega, ning sinnagi on meie koolist minemas neli õpilast.

Projekti rahastatakse Nordplus Junior programmist, mis kuulub Põhjamaade Ministrite Nõukogu kõige tähtsamate elukestva õppe programmide hulka.

Fotogaleriid Rootsi projektinädalast, kohalikust Vålbergi koolist ja fotosilma tabatud valitud teeloleku meeleoludest saab vaata siit ja siit.