27. septembril toimus Tartu Laulupeomuuseumis „EV 100“ ürituste sarjas järjekorras juba XI muuseumi joonistusvõistlus „Mu koduke. Eestimaa läbi lapse silmade“, kus meie kooli 3.b klassi õpilane Lembi-Mari Merisalu saavutas parima joonistaja tiitli.


60 last hindas Signe Kivi juhitud žürii

Tunnustus on seda väärilisem, et töid hindas väga auväärne žürii eesotsas Tartu Kunstimuuseumi direktori Signe Kiviga.

Lisaks ütlesid oma sõna sekka portselanikunstnik Mariliin Kindsiko-Singh ja skulptor Udeya Vir Singh

Konkurents oli samuti väga tugev, sest kohale oli tulnud üle 60 lapse neljateistkümnest Tartu linna ja Tartumaa koolist.

Raatuse koolist osales võistlusel neli last. Lisaks Lembi-Marile tema klassiõde Krete Sibul ning Karoliine Kreutzwald ja Hanna-Lene Sommer 2.b klassist.

Võidu tõi väga päevakajaline töö

Lembi-Mari sõnul anti peale lühikest ooteaega igale lapsele kätte A3 formaadis paber, millel oli number ja kuhu tuli oma mõte välja joonistada.

„Meile anti poolteist tundi aega ja pidime kasutama kogu oma fantaasiat. Minul kuluski kõik see aeg ära. Joonistamiseks kasutasin ma ainult värvipliiatseid. Mul oli kodus valmis mõeldud, et joonistan kindlasti sinna pildile Emajõe. Kohapeal aga tekkis mõte joonistada jõe äärde kätest kinni hoidev inimkett, mida olin näinud maikuus, kui osalesin tselluloositehase vastu korraldatud üritusel,“ rääkis Lembi-Mari.


Detailne põhjalikkus ja minimalism

Ka klassiõde Krete, kes varem korduvalt erinevatel joonistusvõistlustel edukalt esinenud, arvas, et just Lembi-Mari töö võiks sel korral võita: „Mul endal jäi töö ajapuudusel veidi poolikuks, aga Lembi töö oli väga hea ja ilus.“

Õpetaja Helina Mugra sõnul on Lembi-Mari joonistamises hästi detailne, põhjalik, konkreetse joonega ning võtab alati aega viimistlemiseks ja täiustamiseks.

„Lembi stiil on hästi minimalistlik stiil, ta kasutab piiratud värve, mistõttu tema tööd mulle ka eriliselt meeldivad. Tundub, et sel korral läks selline joonistamisstiil hästi peale ka Signe Kivi juhitud žüriile.“


Terve klassitäis vahvaid joonistajaid

Kuna võistlusele tervet klassi saata pole võimalik, siis oli ka õpetaja valik kahe osaleja osas üsna keeruline. „Klassis on palju häid joonistajaid ja osaleme kõikidel võistlustel, kus vähegi võimalik,“ ütles õpetaja Helina.

Võitjatele olid toredad auhinnad välja pannud Teater Vanemuine, Tartu Laulupeomuuseum ja Tartu Kunstimuuseum.