Veebruarikuu esimene päev tõi meile rõõmusõnumi Reiniku koolist, kus toimus põneva keelevõistluse Sõnasõda finaal. Meie kooli esindus koosseisus Angelina Davõdov, Smilla Plado, Maarja Vinni ja Steven Noorsoo saavutas seal III koha.


Arvuti loosis sõnaseletuse viisi 

Võistlus kujutas endast omapärast edasiarendust kõikidele tuttavast Aliase seltskonnamängust. Smilla sõnul pidi iga võistkonna liige selgitama teistele 90 sekundi jooksul ekraanil kuvatud sõna.

Seda sai teha nii läbi seletamise, kuid valikus olid ka joonistamine, pantomiim ja sõnaseletus koos mõne tegevuse, näiteks hularõnga ümber käe keerutamisega. Valiku, millist seletusviisi kasutama pidi, tegi võistlejate eest arvuti.

Mõtte võistlusel osalemiseks käis õpilastele välja õpetaja Maila Jürgenson.


Füüsikatunnist sõnasõtta

“Ühel kenal päeval tuli palavalt armastatud õpetaja Maila minu juurde ja küsis, kas sooviksin oma endiste klassikaaslastega Sõnasõja võistlusel osaleda. Ettepanek tuli nii ootamatult, et ei jõudnudki eriti selle peale mõelda ja andsin kiirelt jaatava vastuse, lootuses, et õnnestub mõnest füüsikatunnist varem tulema saada. Olles küll samas kerges segaduses mängu eesmärgist ja lisainfo puudumisest,” rääkis Smilla.

Eelvoorud, mis toimusid 31. jaanuaril, selgitasid välja viis finalisti, kelle hulka õnnestus pääseda ka meie neljal vapral sõnasõdalasel. Finaal ei kujunenud aga sugugi kergeks jalutuskäiguks kolmanda koha suunas. Angelina sõnul said nad esimeses seletusvoorus ümmarguse nulli. “Peale seda tundus esikolmikusse jõudmine ikka väga ebatõenäolisena,” lisas ta.

Elu kõige ärevamad 20 sekundit

Tegemist oli võistlusega, kus pinget jätkus kuni viimase hetkeni. Duellis kolmandale kohale oli meie õpilaste konkurendiks Tamme kool, kellel oli viimases voorus vaja meie esinduse edestamiseks saada 4 punkti.

“Neil oli aega 20 sekundit ja 3 punkti oli neil juba koos. Seega jäi veel see üks ja viimane punkt. Olen üpris kindel, et need olid mu elu kõige ärevamad 20 sekundit, kuid meie õnneks neil neljandat punkti teenida ei õnnestunud,” kirjeldas neid ärevaid hetki ja sellele järgnenud kirjeldamatut kergendustunnet Smilla.
 

Napp võit tõi magusa kergenduse 

Seega jõuti olukorda, kus nii Tamme kui meie kooli võistkondadel oli võrdne arv punkte. Reeglite kohaselt otsustas kolmanda koha saatuse asjaolu, et meie õpilased olid saanud kõiki seletusviise arvesse võttes absoluutarvudes ühe seletusviisi eest kõrgemaid punkte kui vastased. Ehk siis kui pantomiimis oli mõlema võistkonna skoor 9, siis paremuselt järgmine oli meie koolil joonistamises saadud 8, Tamme kooli sõnaseletamise 7 vastu.

“Võitluse lõpp läks väga pingeliseks, kuid seda magusam oli koht esikolmikus,” sõnas Steven.

Ootamatud sõnaseletused

Kõige keerulisemaks hindasid meie õpilased joonistamise abil sõnade seletamist. Auhindadeks said oslejad EV 100 sümboolikaga šokolaadid, diplomid ja proksikarva karika. 

Kuna sellised mängud pakuvad alati ka rohkelt nalja ja rõõmu, siis näiteks Maarjale jäi meelde see, kuidas Smilla võttis sõnade seletamise ajal ootamatult appi õpetaja Maila näidendi tegelase ja tema esimese muusikaõpetaja Anne Voorandi õpetussõnu.