Neljapäeval, 1. veebruaril, selle talve lumiseimal päeval, kogunesid taas Tartu maakonna koolide teiste klasside mõtteragistajad, et omavahel, juba üheksandat aastat järjest toimunud mälumänguvõistluste finaalis, mõõtu võtta. Sel korral olid esindatud kokku 15 kooli ja 21 võistkonda.


Sel korral veidi teistmoodi toimimispaigas 

Võistluspaigaks traditsiooniliselt Raatuse kool, mille algõpetuse pool toimetab sel aastal teatavasti Eerika teel asuval asenduspinnal. Eks seegi tegi võistluse korraldajatele, kelle eesotsas on algusest peale olnud õpetaja Tiina Vink, veidi eriliseks.

Raatuse kool oli finaalis esindatud kahe võistkonnaga. Õpetaja Helina Mugra juhendamisel asusid võistlustulle Simona Variku, Karola Koidu, Jasmiin Kraas ja Taaniel Kurrikoff. Õpetaja Mare Leivo poolt aga Dagne Savi, Mirtel Eilmann, Kregor Kört ja Kristjan Sillakivi. Geograafiliselt kõige kaugemad külalised tulid seekord Luunjast ja Lähtelt.

Teekond proovitööst finaalvooruni algas novembris

Mõtteragina võistlus koosneb alati kahest voorust. Novembris toimunud veebivoorus alustas 44 võistkonda 22 koolist. Neid ülesandeid lahendasid lapsed kodukoolides. Veebivoorule eelnes proovtöö, mille kallal said soovijad kätt harjutada samuti oma kodukooli arvutite taga.

Selle hooaja küsimused olid kõik seotud Eestimaaga ja seda päris arusaadaval põhjusel. On ju käimas Eesti Vabariigi 100 juubeliaasta. Küsimused jagunesid 5 suurde teemasse: lasteraamat, loodus, Eestimaa, sport ja varia. Finaali populaarseimaks osutuski just Eestimaa teema.

Kuigi mäng ei käinud mõisa peale ja tähtis polnud võit, siis kõige suurema punktiarvu, 18 punkti 21st võimalikust, kogusid Tartu Karlova Kooli lapsed toreda nimega võistkonnast Karlova Kassid. Hästi läks ka Raatuse kooli võistkondadel, kellest Kuldne K sai kokku 16 ning Mõttenelik 13,5 punkti.


Mäng mängitud, aeg teenitud autasusid vastu võtta. Vasakul Mõtteragina peakorraldaja Tiina Vink.

Eesti juubel andis tooni 

Kuldse K võistkonna liikmete sõnul olid mängus ägedad küsimused. Eriti meeldis neile mõelda ja kirjutada ilusat soovi meie Eestile. Lapsed tõid välja klassijuhataja Helina juhendamisel toimunud klassisisese keskuste päeva "EV 100", milles  puudutati näiteks just ka Mõtteragina ühe küsimuse keskmes olnud malemeister Paul Kerest. Üheks põnevamaks hindasid lapsed ka nuputamisülesannet.

Mõtteneliku lastele meeldis ise teemat valida. Nähes edaspidi pääsusaba liblikat, tuleb neile lastele meelde just Mõtteragina mälumäng ja klassijuhataja Marega arutatud rahvussümbolite teema. Kindlasti soovitavad kõik küsitletud lapsed mängu ka oma eakaaslastele.
 

Sõbraga kinno!

Auhinnaks saadud kinopileti üle oli kõikidel osalistel hea meel ning mõned neist on filmi, mida nad vaatama soovivad minna, juba välja valinud. Nagu ka kaaslase. Mõnel lapsel on selleks õde, teisel jälle klassikaaslane.

Võistluste peakorraldaja Tiina Vink’i sõnul on Mõtteragina finaalvõistlustel omavalmistatud meenetega meeles peetud kõiki juhendaja-õpetajaid. 

“Sel aastal kogusime killukese mõtteid meie väärikatelt kaasmaalastelt ning õpetaja Mare Kiisk vormis oma osavate käte all neist vahvad magnetid.”


Laste juhendajatele kingitud Eesti mõttetarkade tsitaatidega magnetid, mille valmistas õpetaja Mare Kiisk.


Nutikad lapsed rõõmustasid korraldajaid

Kiidusõnu jätkus võistluse ellukutsujal ka kõikidele osalenud lastele: ”Mõtteragistajad on säravate silmade ja lahtiste kikkis kõrvadega lapsed. Tore oli märgata, kuidas lapsed tundsid ära oma lasteaia- või trenni- või huviringikaaslasi teistest koolidest.”

Mõtteragina läbiviimist toetasid Tartu Linnavalitsuse haridusosakond ja Raatuse kool. Oma panuse finaalvõistluse edukaks läbiviimiseks andsid kõik kooli algõpetuse õppetooli õpetajad ja haldusjuht Riina Tombak oma abilistega. Korraldajad omalt poolt tänavad kõiki osalejaid ja juhendajaid ning loodavad uuesti kohtuda juba Mõtteragina kümnendal hooajal.