27.-30. septembrini toimus Tartu laste- ja noortekirjanduse festival, kus astusid üles ka Raatuse kooli õpilased.


Kuuldemängust näidendiks

Eesti keele ja kirjanduse õpetaja Maila Jürgensoni sõnul saadi festivali korraldamise võimalusest teada juba kevadel, linna emakeeleõpetajate koosolekul.

“Mulle pakkus huvi uudiskirjanduse tutvustamine. Kuna tundub, et noori köidab tekst rohkem siis, kui nad tunnetavad seda ka mänguliselt, pakkusingi välja võimaluse tutvustada uudiskirjandust draamameetoditega.”

Õpetaja Mailal oli valmis Mairi Lauriku karmi pealkirjaga teose "Mina olen surm" dramatiseering, mida esitati eelmisel kevadel noortekohvikus kuuldemänguvormis. Proovide käigus lisandus ka tegevus ja nii valmis festivaliks midagi lühietenduse taolist.


Andri tuli appi

Nagu ikka juhtub, tegi elu ka antud etenduse lavaletuleku osas omad korrektiivid ning vahetult enne esinemist selgus, et peaosaline sõidab samal ajal hoopis Londonisse.

Õnneks oli kohe sobiv asendaja ootel. 9. klassi poiss Andri Sullan võttis rolli üle ja kõik lahenes kenasti. Lisaks temale astusid lavale veel Karl Martin Puna, Paula Triinu Laiuste, Mareike Voogla, Clealyandra Arm, Stella Leius, Ann-Liisa Nilov, Aare Sarapson ja Rainis Pint.


Peidust välja

Kuna juhendaja arvas, et ühest teosest jääb väheks, luges ta suvel läbi Reet Made raamatu "Peidust välja".

“Selle alter ego teema köitis. Korraga pidi laval olema kaks täpselt ühesugust tüdrukut: ühe inimese kaks mina. Osadesse sobisid suurepäraselt kaksikud Bettina ja Stella Päri.”


Vasakul Bettina ja paremal Stella Päri.

Nii esineski näitering Aplaus 29. septembril O. Lutsu nimelise Linnaraamatukogu saalis üritusel "Uudiskirjanduse draamavormis tutvustused kooliõpilaste esituses".

Lisaks Raatuse õpilastele astusid lavale veel Tamme ja Miina Härma Gümnaasiumi õpilased. Saal oli vaatajaid nii täis, et istuti lausa põrandal ja aknalaudadel. Meie koolist olid publiku hulgas 8.c ja 9.a. klassi õpilased. 

Sellises vormis uudiskirjanduse tutvustamine meeldis nii esinejatele kui vaatajatele.